Απεργία για το εργασιακό: Κοινωνικός αυτοματισμός μέσω πανελληνίων
Επίθεση στους “εργατοπατέρες” από την κυβέρνηση χθες εν όψει της σημερινής απεργίας και της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, με αφορμή τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.
- 16 Ιουνίου 2021 06:03
Στην… απέχθεια μερίδας της κοινής γνώμης και ιδίως της βάσης της Νέας Δημοκρατίας για το συνδικαλισμό ποντάρει η κυβέρνηση εν όψει της σημερινής απεργίας και της ψηφοφορίας επί του εργασιακού νομοσχεδίου, με ρητορική περί “εργατοπατέρων” που έρχονται σε αντίθεση με την “κοινωνία”.
Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή, ενώ ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει η ίδια η ΝΔ, προκειμένου να συσπειρώσει τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.
Ήδη από χθες όμως η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα, επικαλούμενη τη διασφάλιση της διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε καταθέσει κατεπείγουσα αγωγή στην ΑΔΕΔΥ.
Η κ. Κεραμέως ζητούσε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και εργαζόμενων του υπουργείου Παιδείας, που συμμετέχουν στη διαδικασία των πανελλήνιων, καθώς και να κυκλοφορούν τα ΜΜΜ μέχρι τις δέκα το πρωί ώστε να μπορούν να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα επιτηρητές και συμμετέχοντες.
Η ΑΔΕΔΥ πράγματι ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται απο την απεργία όσοι εμπλέκονται στις πανελλήνιες, καθώς άλλωστε η ΟΛΜΕ το είχε ζητήσει μία ημέρα νωρίτερα. Ενώ ΟΑΣΑ και ΣΤΑΣΥεπίσης τροποποίησαν την απεργία σε στάση εργασίας ώστε το πρωί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να κυκλοφορήσουν κανονικά.
Από την αντιπολίτευση επισήμαναν όμως ότι ούτως ή άλλως η ΟΛΜΕ είχε ήδη αποφασίσει ότι δε θα συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί στην απεργία, προκειμένου ακριβώς να διεξαχθούν οι πανελλήνιες. Αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε εξαρχής να φέρει το εργασιακό νομοσχέδιο εν μέσω πανελληνίων, όπως επικαλέστηκε και η ΑΔΕΔΥ στο δικαστήριο .
Ως εκ τούτου από την κυβέρνηση εστίαζαν στις κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και διαμήνυαν ότι παρά τις νεότερες αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ανέμεναν την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Οι κυβερνητικές προθέσεις πάντως είχαν φανεί από νωρίς χθες το πρωί, καθώς πριν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας η ΝΔ με μία σκληρή ανακοίνωση κατηγορούσε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι “γράφουν στα παλιά τους παπούτσια την αγωνία και τους κόπους των μαθητών που συμμετέχουν στις εξετάσεις” και ότι “λαμβάνουν αποφάσεις αδιαφορώντας για το κοινωνικό κόστος ιδιαίτερα σε βάρος των νέων παιδιών που βρίσκονται την Τετάρτη μπροστά σε ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής τους ζωής.”
Η ΝΔ κατήγγειλε και τις κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ, αλλά και την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας για την Τετάρτη.
“Η ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή είχε προκηρύξει στάση εργασίας με την οποία θα μπορούσε να δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας παρότι δεν την αφορά καθώς δεν ρυθμίζει τα του Δημόσιου τομέα! Ωστόσο αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη. Το εύλογο ερώτημα είναι, τι θα πετύχει περισσότερο εκτός από το να ταλαιπωρήσει μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές και γονείς;”, ανέφερε η ανακοίνωση της ΝΔ,η οποία πάντως γνώριζε και αναγνώριζε ότι το προεδρείο της ΟΛΜΕ είχε ήδη αποφασίσει να ζητήσει την εξαίρεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την απεργία.
Η ΝΔ καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ “να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στις απεργίες αυτές που στρέφονται ξεκάθαρα εναντίον της κοινωνίας.”
Επίσης σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα για την προκήρυξη της σημερινής απεργίας δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα με τον νόμο, όπως ισχύει σήμερα, η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των υπαλλήλων σε υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να κηρυχθεί μόνο με τήρηση τετραήμερης προθεσμίας. Για τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετρό και λεωφορείων ισχύει επίσης η τετραήμερη προθεσμία για την κήρυξη απεργίας όπως και το ότι η απεργία πρέπει να κηρυχθεί από γενική συνέλευση του συνδικάτου τους.
Αυτό είναι και το επιχείρημα της κυβέρνησης υπέρ της αναγκαιότητας των ρυθμίσεων που εισάγονται με το εργασιακό νομοσχέδιο περί ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια, όπως και απαγόρευσης επαναπροκήρυξης απεργίας που κηρύσσεται παράνομη από τα δικαστήρια.
Και αυτό αναμένεται να είναι ένα στοιχείο που θα προτάξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή, επαναφέροντας τη ρητορική περί “λίγων που ταλαιπωρούν τους πολλούς” και αξιολογώντας ως εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο από το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στη μετακίνηση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις