Απλή αναλογική χωρίς μπόνους

Απλή αναλογική χωρίς μπόνους
Snapshots from the electoral process. / . SOOC

Τις αποφάσεις του για την πρόταση του εκλογικού νόμου καλείται να πάρει σήμερα και αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμο θεωρείται το διήμερο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς η πρόταση του εκλογικού νόμου αναμένεται να αναλυθεί και να περάσει από την «βάσανο» των μελών του, με την συντριπτική πλειοψηφία να έχει θέσει ως προαπαιτούμενο την καθαρή και ανόθευτη αναλογική.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 247 μετά και τη χθεσινοβραδινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των Νίκου Βούτση, Όλγας Γεροβασίλη, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργου Κατρούγκαλου, η πρόταση που θα παρουσιαστεί σήμερα θα είναι στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους με διατήρηση του πλαφόν του 3%. Ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται πως υποστήριξε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του για μείωση του υφιστάμενου μπόνους των 50 εδρών.

Μετά και τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μαξίμου κατέληξαν πως η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να έχει την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να συμπληρώσει τα 2/3 των μελών του Κοινοβουλίου, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός πως η ολική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών «καλύπτει» και τα στελέχη του κόμματος.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν πως μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ που ζητά την διατήρηση μιας μικρής επιδότησης για τον πρώτο σχηματισμό, ενώ σύγκλιση βλέπουν πως μπορεί να υπάρξει με το ΠΑΣΟΚ και με την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ. Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σχετικά με το ΚΚΕ, το οποίο εμφανίζεται άκαμπτο στην κατάργηση του πλαφόν του 3%.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσει με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα