Από σήμερα μέχρι Δευτέρα, η διερευνητική στα χέρια του Μεϊμαράκη

Από σήμερα μέχρι Δευτέρα, η διερευνητική στα χέρια του Μεϊμαράκη
, 29 2015. SOOC

Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δέκα επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στις τρεις και μισή συνεδριάζει το γαλάζιο πολιτικό συμβούλιο και η εκτελεστική γραμματεία, για να συζητηθεί πως θα χειριστεί την εντολή, ποιους θα δει και ποιους όχι. Ποιοι θα συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή της ΝΔ

Από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, η διερευνητική εντολή για τη δυνατότητα σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε την σχετική πρόσκληση από την Προεδρία της Δημοκρατίας επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή με… e mail. Αυτός θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο η Προεδρία θα κάνει την πρώτη κρούση στους πολιτικούς αρχηγούς, με την ελπίδα ότι μπορεί να αποφευχθεί η εμφάνιση του προέδρου της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στο Προεδρικό.

Επισήμως ο κ.Μεϊμαράκης θα λάβει τη διερευνητική εντολή σήμερα στις δέκα το πρωί, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να επαναλάβει κατά τη συνάντηση του με τον κ.Παυλόπουλο, όσα είπε και χθες κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά το εκλογικό διάγγελμα του πρωθυπουργού περί τήρησης των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα διαδικασιών και προθεσμιών.

Ζήτημα που έσπευσε να θέσει εκείνος χθες με ιδιαίτερη αυστηρότητα, καθώς γνώριζε ότι ο κ.Μιχαλολιάκος προτίθετο να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη διαδικασία των διερευνητικών.

Ο κ.Μεϊμαράκης πάντως δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο στο πλαίσιο των επαφών που θα πραγματοποιήσει όσο θα έχει την εντολή, να συναντηθεί ακόμη και με τον αρχηγό της ΧΑ, ώστε όπως εξηγούσαν στη συνέχεια γαλάζιες πηγές να μη δώσει στο ναζιστικό κόμμα το δικαίωμα να εμφανίζει εαυτόν ως “αντισυστημική” δύναμη, την οποια πολεμούν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ποιους θα δει και ποιους όχι. Ποιοι θα συμμετέχουν στην εκλογική επιτροπή της ΝΔ

Το ποιους θα δει ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τις τρεις αυτές ημέρες θα συζητήσει το διευρυμένο άτυπο πολιτικό συμβούλιο και η εκτελεστική γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσουν από κοινού στη Συγγρού στις τρεις και μισή το μεσημέρι.

Οι πρώτοι που θα συναντήσει ο κ.Μεϊμαράκης θα είναι ο πρόεδρος του Ποταμιου Σταύρος Θεοδωράκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ανοιχτό είναι το εάν θα ζητήσει συνάντηση και με τον κ.Τσίπρα, παρά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε χθες εναντίον του και η οποία είχε ως στόχο:

Από τη μία να αποδυναμώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξ αριστερών αντιπαραθέτοντας τη μνημονιακή στροφή του με την “αριστερή συνέπεια” του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Και από την άλλη να αποδομήσει την εικόνα του υπεύθυνου, φιλοευρωπαϊστή πολιτικού που προσπαθεί πλέον να χτίσει ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον πονηρούλη που εκθέτει ξανά τη χώρα στην Ευρώπη και θέτοντας το ερώτημα ακόμη και εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα τις εκλογές πως θα εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε. Άλλωστε σε αυτές τις εκλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουν ψήφο και από την ίδια δεξαμενή, των φιλοευρωπαίων ψηφοφόρων.

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους έχουν ήδη δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχουν σε καμία συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ.Μεϊμαράκης θέλει επίσης να έχει επαφές με το ΚΚΕ ακόμη και με τον κ.Λαφαζάνη ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, εφόσον μετατραπεί σε αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα και νέο κόμμα.

Πιθανόν μέχρι απόψε το βράδυ να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις επαφές του κ.Μεϊμαράκη στο πλαίσιο των διερευνητικών, ενδεχομένως με τον κ.Θεοδωράκη.

Η προτεραιότητα στις συζητήσεις με Ποτάμι- ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αλλάξει γνώμη όσον αφορά στο σενάριο δημιουργίας νέου ευρωπαϊκού κόμματος- μπαίνει όμως η μαγιά για την επόμενη ημέρα.

Ο κ.Μεϊμαράκης θα παραδώσει την εντολή τη Δευτέρα το πρωί και αφού θα έχει δείξει ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια για λύση από την παρούσα Βουλή, γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι αριθμητικά

Το άτυπο διευρυμένο συμβούλιο με την προσθήκη ορισμένων βουλευτών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κα θα αποτελέσει και την εκλογική επιτροπή της ΝΔ.

Οι γαλάζιες λίστες θα ανακοινωθουν την ερχόμενη εβδομάδα. Η σειρά εκλογής των νυν βουλευτών θα τηρηθεί όπως έχει υποσχεθεί ο κ.Μεϊμαράκης και στις τελευταίες τιμητικές μη εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν ΟΝΝΕΔίτες και πολιτευτές των ΑΝΕΛ που θέλουν να επιστρέψουν στη ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα