Αποχαιρετισμός στη Μέρκελ με Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα 

Αποχαιρετισμός στη Μέρκελ με Τουρκία και ενεργειακά στην ατζέντα 

Τι περιελάμβανε το πολιτικό “μενού” του δείπνου με Μητσοτάκη χθες και τι θα συζητήσόυν σήμερα στην τελευταία συνάντηση στο Μαξίμου 

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα και τόσο στο ιδιωτικό δείπνο που της παρέθεσε στο σπίτι του στο Λυκαβηττό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και κατά τη σημερινή επίσημη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η Τουρκία και τα ενεργειακά βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Μέρκελ κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων Είναι όμως, προσέθεταν, ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. “Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική”, έλεγαν με νόημα.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί κατά τις ίδιες πηγές μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη σημερινή επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη- Μέρκελ θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και αναμένεται να συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μετά και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί επίσης το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα το οποίο είχε οδηγήσει τη Μέρκελ σε μία ήπια στάση έναντι της Τουρκίας, πέραν του γεγονότος ότι παγίως η Αγκυρα έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία για τη Γερμανία. Μένει εξ άλλου να φανεί στην πράξη εάν η νέα γερμανική κυβέρνηση “φανάρι” και μία πιθανότατα “πράσινη” Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αλλάξουν ουσιαστικά τη γερμανική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Καθώς πάντως η Μέρκελ παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι θα έχει γίνει εντός του Δεκεμβρίου, και με δεδομένο ότι στα τέλη Νοεμβρίου η Κύπρος ξεκινά γεωτρήσεις παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μπορεί να χρειαστεί να χειριστεί μία ακόμη κρίση με την Τουρκία όπως έκανε το καλοκαίρι του 2020.

Μητσοτάκης- Μέρκελ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Λιβύη (υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει συγκαλέσει διάσκεψη στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου για το ζήτημα), αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με τη χώρα μας και μέσω ημών με την Ευρώπη. Τη γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες, που όπως λένε κυβερνητικά στελέχη θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Η συζήτηση αυτή βέβαια θα γίνει αφού η κ.Μέρκελ θα έχει αποχωρήσει από την καγκελαρία, με τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς να έχει αναλάβει τα ηνία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας και με τον Μακρόν να φιλοδοξεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ, ενώ έχει μπροστά του και τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022. Ήδη πάντως σχηματίζεται μία “συμμαχία του νότου” που θα διεκδικήσει να μην επιστρέψει η ΕΕ σε λιτότητα μετά το 2023.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font