Αποδόμηση του “μητσοτακικού” εκσυγχρονισμού από τον Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 4'
Αποδόμηση του “μητσοτακικού” εκσυγχρονισμού από τον Ανδρουλάκη
Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Οι 3 αποκαλυπτικές αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή για την δημόσια διοίκηση, την φορολογία και τις υποκλοπές

Σε συνεχή αποδόμηση βρίσκεται το «εκσυγχρονιστικό» προφίλ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με κάθε νομοθετική ή πολιτική πρωτοβουλία που λαμβάνει, εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για οριζόντια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σε συνδυασμό με το ρουσφετολογικό νομοσχέδιο για το δημόσιο αλλά και την στάση της στο θέμα των υποκλοπών την εκθέτουν – όπως σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ- σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και την εικόνα ενός σύγχρονου κράτους που παρουσίασε.

Στα 3 αυτά ανοιχτά μέτωπα άλλωστε εστίασε στην παρέμβαση του στην Βουλή χθες και ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Αναδεικνύοντας παράλληλα τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχει μια πολιτική πραγματικού εκσυγχρονισμού.

Ποια αξιοκρατία;

Αναφερόμενος στον τρόπο ανάδειξης των διοικήσεων στο δημόσιο ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατήρησε πως «έχει το θράσος  ο Πρωθυπουργός να μας λέει ότι κάνει αυτό που προτείναμε προεκλογικά, έναν αξιοκρατικό, ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό. Προφανέστατα η πρόσκληση είναι ανοιχτή, για να καταθέσει όποιος θέλει το βιογραφικό του. Το θέμα είναι η αξιολόγηση και η επιλογή. Η προεπιλογή γίνεται από επιτροπή που κατά βάση είναι διορισμένη από τη Νέα Δημοκρατία και την εκάστοτε Κυβέρνηση». Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση επικαλείται το ότι υπάρχει κι ένας εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ στην προεπιλογή όμως στην πραγματικότητα «από μια κλειστή ομάδα βιογραφικών θα επιλέξει ο Υπουργός. Άραγε, για ποια αξιοκρατία μιλάμε; Για ποιον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό;». Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με τους ανάλογους όρους και να είναι 5ετής η θητεία των διοικητικών στελεχών.

Οριζόντιος φόρος

Όσον αφορά την φορολογία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «δεν θα ξεχάσουμε όλοι προεκλογικά -και άλλα κόμματα, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, τι ακούσαμε από εσάς για το θέμα της φορολογίας.  Ήμασταν όλοι φορομπήχτες. Γιατί; Τι λέγαμε; Φορολογήστε τα υπερκέρδη των τραπεζών. Μάλιστα, είχαμε πει για κάποιες περιπτώσεις που αφορούσαν μετοχές δύο και τριών εκατομμυρίων ευρώ, ο κάτοχός τους να πληρώσει δυόμισι με τρεις χιλιάδες ευρώ παραπάνω». Σημείωσε πως τότε «έγινε καταιγίδα από τα μίντια που σας στηρίζουν προεκλογικά. Δεν βλέπω την ίδια καταιγίδα σήμερα που έρχεστε και ενώ λέγατε «καμία αύξηση φόρου» και κατηγορούσατε εμάς ως φορομπήχτες έρχεστε τώρα και θεσπίζετε οριζόντιο κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ το τέλος επιτηδεύματος παραμένει έστω και μειούμενο». Ο Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε ότι «εμείς μιλάγαμε για φορολογία στους ισχυρούς, τους εκατομμυριούχους, την ολιγαρχία» τονίζοντας πως «η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα να μην παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Γιατί δεν αξιοποιήσατε όλες αυτές τις δυνατότητες ώστε να υπάρχει διασταύρωση στοιχείων και έλεγχοι;».

Υποκλοπές

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε και στο θέμα των υποκλοπών. Προκαλώντας παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου παραθέτοντας τα δημοσιεύματα και την ειδησεογραφία που μιλούν για πρόσωπο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος το οποίο «μόλυνε» με λογισμικό Predator από το κινητό του το 2021 όσους του ευχήθηκαν για την ονομαστική του γιορτή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε συνολικά για τα ζητήματα του κράτους δικαίου πως η Ν.Δ κέρδισε τις εκλογές όμως αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα για κατάλυσή του. Χαρακτηριστικά είπε πως «είναι νωπή η λαϊκή εντολή αλλά η λαϊκή εντολή δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το τι έχει συμβεί στη χώρα με το παρακράτος που διαμορφώθηκε υπέρ του Μεγάρου Μαξίμου και στο Μέγαρο Μαξίμου. Εμείς έχουμε πρωτοστατήσει στον αγώνα για την αλήθεια, για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στη χώρα. Είναι δυνατόν να έρχεται ο Πρωθυπουργός και να ασκεί κριτική αλλά από το Βήμα αυτό να ψέγει τον πρόεδρο μιας ανεξάρτητης αρχής; Σε μας έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κριτική. Αντί να μαζέψει τον κ. Γεωργιάδη, τους Βουλευτές του, για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί ο κ. Ράμμος, έρχεται και ο ίδιος και νομιμοποιεί με τον λόγο του αυτές τις επιθέσεις; Και είναι αυτό φιλελεύθερη συμπεριφορά και κουλτούρα;».

Επερώτηση για Θεσσαλία

Να σημειωθεί τέλος πως – όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης- το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Θεσσαλία. Ανήγγειλε πως «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει επίκαιρη επερώτηση προς την Κυβέρνηση για την ανοχύρωτη Θεσσαλία σε κάθε αρμόδιο Υπουργό. Και ζητάμε απαντήσεις για όλα. Για το τι έχετε κάνει όλες αυτές τις εβδομάδες για να περιφρουρήσετε, να διασφαλίσετε ότι η Θεσσαλία θα σταθεί όρθια στα πόδια της. Για να μην παίρνουν οι πολίτες έωλες απαντήσεις και να μη ζουν τη μέρα της μαρμότας και αντί να βελτιώνεται η ζωή τους, να βυθίζονται καθημερινά στην απόγνωση και την απαξίωση».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα