Απογοητευμένοι οι πολίτες

Απογοητευμένοι οι πολίτες
???? ??h? ?10 (EUROKINISSI/E?I???Q?U) Eurokinissi

Αρνητικές εντυπώσεις από τον ανασχηματισμό καταγράφουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο τύπο. Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ ως προς την πρόθεση ψήφου. Οι πρώτες έρευνες για τους υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες και η έκπληξη Δημαρά

Σημαντικό προβάδισμα 7,8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για “Το Βήμα της Κυριακής”.

Συγκεκριμένα, ως προς την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29,1%, η ΝΔ 21,3%, το ΚΚΕ, 4,55% το ΛΑΟΣ και 2,6% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό στοιχεία είναι ότι μετά από αρκετό καιρό τα δύο κόμματα εξουσίας ξεπερνούν μαζί το 50%, την ώρα που η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 28,7%.

Οι πολίτες δείχνουν απογοητευμένοι από τον ανασχηματισμό, καθώς η πλειοψηφία τον θεωρεί ως μια ρύθμιση εσωκομματικών ισορροπιών (65,6%) και ότι ο πρωθυπουργός επέδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%)

Όσον αφορά τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, το 71,1% δηλώνει ότι θα επιλέξει υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και το 19,5% με βάση το αν αντιτίθεται στο μνημόνιο.

Την απογοήτευση των πολιτών για τον ανασχηματισμό, καταγράφουν άλλες δύο δημοσκοπήσεις. Σε δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, το 70% θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν διόρθωσε την εικόνα της κυβέρνησης.

Αρνητικές εντυπώσεις των πολιτών από τον ανασχηματισμό καταγράφει και η δημοσκόπηση της Public Issue για την “Καθημερινή της Κυριακής”.

Σύμφωνα με την έρευνα το 36% έχει αρνητική γνώμη, το 32% αδιαφορεί και μόνο το 25% έχει θετική άποψη για τις διορθωτικές κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ποιοι έχουν το προβάδισμα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα της Marc για το “Έθνος της Κυριακής”, σχετικά με τη μονομαχία των υποψηφίων σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Όσον αφορά τον δήμο της Αθήνας αναμένεται ντέρμπι, καθώς ο νυν δήμαρχος συγκεντρώνει 31%, έναντι 28,5% του Γιώργου Καμίνη, ενώ σε περίπτωση που πάμε σε δεύτερο γύρο, ο κ. Κακλαμάν38,9% των ψήφων και ο κ. Καμίνης το 34,5%. Στο 5,1% το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης ο Κ. Γκιουλέκας διατηρεί προβάδισμα με 37,3% έναντι 34,5% του Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο στον δεύτερο γύρο υπάρχει ανατροπή, με τον κ. Μπουτάρη να συγκεντρώνει 42,7% και τον κ. Γκιουλέκα 42,1%.

Στην περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σγουρός έχει σαφές προβάδισμα με 28%, ακολουθεί ο Βασίλης Κικίλιας με 14,5%, ο Αλέξης Μητρόπουλος με 12,3%, ο Θανάσης Παφίλης με 7,7%, ο Άδωνης Γεωργιάδης με 7,4% και ο Αλέκος Αλαβάνος με 6,4%.

Όσο εύκολα κερδίζει το ΠΑΣΟΚ την περιφέρεια Αττικής, τόσο εύκολα κερδίζει η Νέα Δημοκρατία την περιφέρει Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο 41,1% έναντι 17,4% του Μάρκου Μπόλαρη, ενώ αν υπάρξει δεύτερος γύρος, ο κ. Ψωμιάδης διατηρεί προβάδισμα περίπου 20 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τη “Real News”, όμως ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς είναι αυτός που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην περιφέρεια Αττικής, καθώς συγκεντρώνει 40,6% έναντι 30,2% του Γιάννη Σγουρού σε περίπτωση που πήγαιναν οι δυο τους σε δεύτερο γύρο.

Όσον αφορά την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στον πρώτο γύρο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει 35,2% και ο Μάρκος Μπόλαρης 11,1%, ενώ αν υπάρξει δεύτερος γύρος τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 42,4% και 23,5% αντίστοιχα.

Στον δήμο Αθηναίων, στον πρώτο γύρο, ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι πρώτος με 31,6%, ακολουθεί ο Γιώργος Καμίνης με 19,4% και ο Νίκος Σοφιανός με 6,1%.

Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, ο νυν δήμαρχος Αθηναίων συγκεντρώνει 35,1% και ο κ. Καμίνης 25,8%.

Τέλος, στον δήμο Θεσσαλονίκης, στον πρώτο γύρο ο Γιάννης Μπουτάρης έχει το προβάδισμα με 31,7%, ακολουθεί ο Κώστας Γκιουλέκας με27,1% και ο Στ. Παπαθεμελής με 3,6%. Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, ο κ. Μπουτάρης συγκεντρώνει 42,6% και ο κ. Γκιουλέκας 33.4%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας φτάνει το 81,4%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα