Απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της ΝΔ για συνταγματικές αλλαγές
Μέχρι την Πέμπτη η συζήτηση της τελευταίας θεματικής ενότητας. Τι ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Αντιπαράθεση και για Novartis
- 08 Ιανουαρίου 2019 23:37
Με τις διατάξεις που αφορούν τη δικαστική λειτουργία και εξουσία, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, που είναι και η τελευταία θεματική ενότητα, ασχολήθηκε σήμερα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Στο επίκεντρο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ήταν κυρίως τα άρθρα για τη δικαστική εξουσία και τη διοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει τις αλλαγές που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία και υποστήριξε ότι, σκοπίμως πολλές από τις προτάσεις της είναι χωρίς εξειδίκευση γιατί έχει στόχο να τις αξιοποιήσει διαφορετικά.
Έμφαση έδωσε στο άρθρο 103 για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν έχει σκοπό να θέσει θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
«Να το πείτε τώρα, διαφορετικά δικαιολογούμαστε να μιλάμε για ψευδεπίγραφη αναθεώρηση που προτείνετε και ότι είναι άλλες οι βλέψεις σας. Εμείς θεωρούμε ότι η μονιμότητα των υπαλλήλων είναι κοινωνική κατάκτηση. Εφόσον η ΝΔ δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο, νομιμοποιούμαστε να προβάλουμε τον ισχυρισμό ότι η πρόταση σας για το άρθρο 103 είναι υποκριτική», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:
«Πίσω από τις προτάσεις σας για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης υπάρχει υποκρισία και απόκρυψη των πραγματικών σας προθέσεων και στόχων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει στην αναθεώρηση να προσδώσουμε εμβάθυνση της δημοκρατίας και άμεσης δημοκρατίας και ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων».
Αντίστοιχη υποκρισία της καταλόγισε ο κ. Κατρούγκαλος και για το άρθρο 110 για τα θέματα της δικαστικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι κάποια θα μπορούσαν να συζητηθούν ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα η ωριμότητα.
«Οι προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στο άρθρο 110 θα μπορούσαν να συζητηθούν δεν υπάρχει όμως τώρα ο πραγματικός ιστορικός χρόνος για να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση και επιτάχυνση, όπως είπε, της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναθεωρηθούν συνταγματικές διατάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια.
«Αισθάνεστε ότι η δικαιοσύνη έχει λυμένα όλα τα προβλήματά της; Τότε αναλάβετε και την ευθύνη να μην “φροντιστεί” η δικαιοσύνη για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν νομίζω όμως ότι ισχύει αυτό. Και η παράληψή σας να μην καταθέσετε πρόταση είναι δείγμα μιας επιφανειακής κομματικής ιδεοληπτικής και εμπαθούς προσέγγισης της αναθεώρησης την οποία έχετε και την οποία εργαλειοποιείτε ενόψει των εκλογών του 2019», υποστήριξε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.
«Είναι τεράστιο ατόπημα και μεγάλη ιστορική ευθύνη να αφήσουμε την επόμενη αναθεωρητική Βουλή χωρίς εμπεριστατωμένες και βελτιωμένες προτάσεις για τη δικαιοσύνη και χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών για τα επόμενα 10 χρόνια. Η ευθύνη σας θα είναι βαρύτατη όπως και η άρνησή σας να πετύχουμε βελτίωση της δημοκρατίας και να αφήσετε να ελέγχουν και να ποδηγετούν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Κατρούγκαλου για το άρθρο 103, ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι η ΝΔ δεν κατέθεσε εξειδικευμένες προτάσεις γιατί υπάρχει το χρονικό περιθώριο για αλλαγές τις οποίες και θα ενσωματώσει και πρόσθεσε ότι αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να «κιβδηλοποιεί».
Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται αλλαγές στη μονιμότητα των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη και άχρηστη» τέτοια συζήτηση.
Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους που είναι αναγκαίος μέσα από τη συνταγματική αλλαγή.
Ο κ. Λοβέρδος επανέφερε «τις λιτές και καίριες» όπως είπε προτάσεις τις οποίες έχει κάνει το κόμμα του, που όμως δεν έχει την απαραίτητη αριθμητική κοινοβουλευτική δύναμη των 50 υπογραφών, καλώντας βουλευτές από άλλα κόμματα, τουλάχιστον κάποιες από αυτές είτε να τις στηρίξουν με την υπογραφή τους είτε να τις συμπεριλάβουν στις δικές τους.
Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» την αναφορά του κ. Κατρούγκαλου ότι δεν είναι ώριμο να γίνουν τώρα αλλαγές στη δικαιοσύνη όπως προτείνει η ΝΔ, σημειώνοντας ότι το ίδιο ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.
«Αυτός ο δικομματικός καυγάς για δήθεν αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν είναι πρωτόγνωρος. Κάθε φορά που θέλουν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση καταφεύγουν σε αυτούς τους τακτικισμούς», τόνισε και πρόσθεσε:
«Επαναλαμβάνεται μονότονα το ίδιο έργο. Το ενδιαφέρον και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δήθεν για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πέρα για πέρα υποκριτικό και δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι στη δικαιοσύνη. Γι αυτό παραμένει άθικτο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της δικαιοσύνης».
«Το ΚΚΕ ξεκάθαρα λέει ότι η δικαστική λειτουργία ούτε είναι ούτε μπορεί να είναι ανεξάρτητη. Ο ρόλος της καθορίζεται από τους αντιεργατικούς νόμους, από το ότι είναι πανάκριβη, από την εκπαίδευση των δικαστών και το ρόλο που επιτελεί η δικαιοσύνη στο υπάρχον αστικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.
Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, επεσήμανε την ανάγκη να απεμπλακεί η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την τελική επιλογή από μια «σορτ λιστ» που θα προτείνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Κατσίκης, τόνισε ότι για το κόμμα του αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα η απεξάρτηση της δικαιοσύνης από την κηδεμονία της εκτελεστικής εξουσίας.
«Η πρόταση μας για έκφραση γνώμης και από τους δικηγορικούς συλλόγους για τις προαγωγές ανώτατων δικαστικών λειτουργών συμβάλλει στην αξιοκρατία και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», επεσήμανε.
Ο κ. Κατσίκης επέκρινε τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η πρόταση της για αναθεώρηση 57 άρθρων, των μισών δηλαδή άρθρων του συντάγματος, θα μεταβάλει σε συνταγματική, από αναθεωρητική, τη Βουλή».
Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κοζομπόλη, έδωσε έμφαση στις προτάσεις του κόμματος της για ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συνταγματική καθιέρωση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειας.
«Η ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας θα διαμορφώσει όρους συναίνεσης και θα εξαλείψει την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης για αυτό πρέπει να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση και όχι απλή νομοθετική πρόβλεψη», επεσήμανε η κ. Κοζομπόλη.
Αντιπαράθεση Ν. Παρασκευόπουλου – Μ. Βορίδη με επίκεντρο τη Novartis
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης Νίκου Παρασκευόπουλου προκάλεσαν οι αναφορές του ειδικού εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη περί εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης με τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis.
Ο κ. Βορίδης έκανε ακόμα λόγο για σοβαρά ερωτήματα που γεννιούνται από τους χειρισμούς της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση, ερωτήματα όπως είπε, για το κατά πόσο πρόκειται για νομικά σφάλματα ή για πολιτική καθοδήγηση.
«Δεν είθισται να γίνονται τόσες σοβαρές καταγγελίες κατά απόντων. Όσοι θέλουν να θεωρούνται τιμητές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης πρέπει να προσέχουν και οι ίδιοι το πώς αναφέρονται σε αυτήν και να την αφήνουν ήσυχη να εκτελεί το έργο της», αντέδρασε ο κ. Παρασκευόπουλος.
«Είναι πολύ βαρύ να καταλήγουμε σε κριτική δικαστών οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης.
Η συζήτηση της τελευταίας αυτής θεματικής ενότητας θα συνεχιστεί και αύριο και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ενώ από τη Δευτέρα η επιτροπή θα συνεχίσει με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.
Όπως αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή μέχρι την Πέμπτη μπορούν να ανακοινωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις βουλευτών και κομμάτων ανεξάρτητα αν έχουν την στήριξη 50 υπογραφών αλλά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να κατατεθούν ολοκληρωμένες για να συζητηθούν.