Ιάσονας Αποστολόπουλος στο NEWS 24/7: “Ετσι και αλλιώς, το παράσημο δεν θα το παραλάμβανα”
Μέσα από το πλοίο στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο μεγάλο διάστημα και λίγες ημέρες πριν σαλπάρει ξανά για τα ανοιχτά της Μεσογείου, ο Ιάσων Αποστολόπουλος μιλάει για την παρ' ολίγον παρασημοφόρησή του και την υποκρισία που έκρυβε αυτή η πρόταση.
- 27 Ιουλίου 2021 09:56
“Σήμερα είχαμε καλά νέα. Μέσα στην εβδομάδα θα μπορούμε και πάλι να σαλπάρουμε για να σώσουμε ανθρώπους στην ανοιχτή θάλασσα”.
Ετσι άρχισε η κουβέντα με τον διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλο ο οποίος, άθελά του, έγινε το πρόσωπο του τελευταίου τριημέρου με την επιεικώς άστοχη ενέργεια της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικων να ακυρώσουν την παρασημοφόρησή του που οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει.
“Οι αφίξεις των ανθρώπων δεν έχουν σταματήσει να ξέρεις. Τώρα που είναι και καλός ο καιρός μια και δεν υπάρχουν μελτέμια στην κεντρικη Μεοσγειο σχεδόν καθημερινά άνθρωποι από τη Λιβύη προσπαθούν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα και τη Μάλτα με ότι πλεούμενο μπορείς να φανταστείς. Μιλάμε για αποστάσεις τεράστιες, 150 και 160 ναυτικά μίλια. Η Μεσόγειος έχει γίνει το πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο” αφηγείται με μία εμφανή, στη φωνή του, πίκρα.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι για έναν άνθρωπο ο οποίος κάνει μία τέτοια “δουλειά”, που βρίσκεται σε μία τόσο σημαντική αποστολή, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και έτσι όμως, ο θόρυβος που ξέσπασε γύρω από το όνομά του δεν μπορούσε να τον αφήσει ανεπηρέαστο.
“Την πρώτη μέρα μπορώ να πω ότι είχα κρατήσει αποστάσεις. Εν συνεχεία διαπίστωσα ότι έγινε ντόρος. Πρέπει να είμαι ειλικρινής, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ. Αλλά επίσης δεν μπορουσα να μην παρατηρήσω ότι δέχτηκα μαζικές επιθέσεις. Με αποκάλεσαν διακινητή, πράκτορα των Τούρκων και υμνητή της δράσης του Κουφοντίνα επειδή υπερασπίζομαι τα αναφαίρετα δικαιώματα του ως κρατούμενο.
“Ακόμα και αν προχωρούσε η παρασημοφόρησή μου, το παράσημο δεν θα το παραλάμβανα. Όσο η ελληνική πολιτεία διεξάγει πόλεμο ενάντια στους κατατρεγμένους, δεν μπορεί ποτέ να να αξιώνει οτι έχει την δικαιοδοσία να βραβεύει άλλους, ειδικά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχει τεράστια υποκρισία σε όλο αυτό.
Το ίδιο πολιτικό σύστημα που φτωχοποίησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού την προηγούμενη δεκαετία βραβεύει τον Κωσταντίνο Πολυχρονόπουλο που οργανώνει συσσίτια στους δρόμους. Το ίδιο κράτος της λιτότητας βραβεύει εγχειρήματα φροντίδας αστέγων και η ίδια πολιτεία που κάνει αίσχη απέναντι σε πρόσφυγες, βραβεύει έναν διασώστη προσφύγων στη θάλασσα.
Ο κόσμος το θεώρησε ως σκάνδαλο επειδή ένας άνθρωπος που κλήθηκε να βραβευτεί για την όποια του δράση, τελικά “κόπηκε” λόγω πολιτικών φρονημάτων μετά από παρασκηνιακές πιέσεις και με όλη την ακροδεξιά να πανηγυρίζει πριν καν ανακοινωθει επισημα η απόφαση ακύρωσης.
Ως προς τα κυρίως περιστατικά, ο Ιάσονας είναι σαφής: “Μου τηλεφώνησε μία υπάλληλος της προεδρίας την Πέμπτη. Μου είπαν ότι θέλουν να με παρασημοφορήσουν με το χρυσό σταυρό του τάγματος του φοίνικα. Μου εξήγησαν σε ποιες προσωπικότητες από ποιους χώρους δίνεται αυτό το παράσημο. Ημουν διστακτικός, μου είπαν όμως ότι η τελετή θα γίνει τον Οκτώβριο.
Δεν ήξερα πάντως ότι το όνομά μου μαζί με τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιούνταν. Μου τηλεφώνησαν την Παρασκευή και μου είπαν ότι το όνομά μου θα έμπαινε στο ΦΕΚ. Λίγο πιο μετά είδα το ποστ του κ. Μπογδάνου, περίπου στις 11 το βράδυ της Παρασκευής. Μία ώρα αργότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα με πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ένας άνθρωπος με αγχωμένη φωνή μου είπε ότι τελικά η παρασημοφόρησή μου δεν θα γίνει”.
Ετσι, λοιπόν, έγιναν τα γεγονότα όπως τα αφηγείται ο άθελά του πρωταγωνιστής της υπόθεσης ο οποίος συμπληρώνει: “Στη γιορτή του προεδρικού Μεγάρου δεν θα πήγαινα έτσι και αλλιώς, δεν έχω καμία δουλειά μ’όλους αυτούς. Φανταζόμουν πάντως ότι κάποιος θα με έπαιρνε από την προεδρία και θα μου εξηγούσε τους λόγους της ακύρωσης. Εδώ παιδικό πάρτι ακυρώνεται και σε παίρνουν τηλέφωνο να σου εξηγήσουν το πως και το γιατί. Οχι όμως στη δική μου περίπτωση”.
Ο Ιάσονας θα έχει την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει το τιτάνιο έργο του διασώζοντας αθώες ψυχές στα νερά της Μεσογείου. “Οταν τελειώσουμε και μ’ αυτήν την αποστολή, λέω να επιστρέψω στην Ελλάδα για ξεκούραση” μας πληροφορεί.
Στην Ελλάδα, θα συμπληρώναμε, που αδυνατεί να βραβεύσει πολίτη για την ανθρωπιστική του δράση γιατί σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του…
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις