Αποτυχία η μη απόφαση από τη Σύνοδο, θεωρεί η αντιπολίτευση

Αποτυχία η μη απόφαση από τη Σύνοδο, θεωρεί η αντιπολίτευση
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις προβληματίζουν ΝΔ και Ποτάμι. “Η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα” τονίζει ο Κουμουτσάκος

Το επί της ουσίας αδιέξοδο στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό και οι απαιτήσεις της Τουρκίας, προκαλούν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ανησυχία για το παζάρι με την Άγκυρα, καθώς στην πραγματικότητα η συζήτηση παραμένει ανοιχτή εν όψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασαν Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι.

“Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, δυστυχώς, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Έτσι η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα. Χωρίς τη στήριξη μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης. Αφενός, με δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αφετέρου, με συνέχιση των εκτός ελέγχου μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

“Η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Όμως, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε..

Επιπλέον, το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνεται πρόφαση ή άλλοθι για μη τήρηση και των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρας”, πρόσθεσε, καταλήγοντας:

“Οι ημέρες μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων. Η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Αυτό τουλάχιστον περιμένουμε να επιτύχει ο κ. Τσίπρας και όχι να γίνεται “συνήγορος” των “δελεαστικών”, όπως είπε, προτάσεων του κ. Νταβούτογλου”.

Αλλά και το Ποτάμι με ανακοίνωση του σημειώνει ότι το ανατολίτικο παζάρι χθες στις Βρυξέλλες μετέθεσε τις αποφάσεις για το προσφυγικό σε νέα σύνοδο, έδωσε όμως την ευκαιρία στην Τουρκία να αναβαθμίσει το ρόλο της και να βάλει στη ζυγαριά τα ανοιχτά θέματά της με την ΕΕ.

“Δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται διατεθειμένο να κλείσει τα μάτια στο προσφυγικό πρόβλημα, έναντι κάποιων οικονομικών ανταλλαγμάτων προς την ‘Αγκυρα. Χωρίς άνοιγμα των συνόρων της Σένγκεν και χωρίς σχέδιο απορρόφησης και ενσωμάτωσης προσφυγικών ροών αναλογικά με τις δυνατότητες κάθε χώρας και με ουσιαστικά κριτήρια, η λύση δε θα είναι κοινή ευρωπαϊκή, αλλά αποσπασματική και θνησιγενής.

Χρήματα στην Τουρκία και την Ελλάδα για περίθαλψη των εγκλωβισμένων δε συνιστούν αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ.Τσίπρας- ύστερα από ένα χρόνο- ανακάλυψε την ανάγκη να σταματήσουν οι ροές στην Τουρκία και το ρόλο των διακινητών που “ηγεμονεύουν στο Αιγαίο”. ‘Ισως τώρα αντελήφθη πως με τη στάση του διευκόλυνε τα σχέδια της ‘Αγκυρας. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά ώστε η προσφυγική κρίση να μην οδηγήσει σε αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων αφού έγινε σαφές και χθες ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως διπλωματικό όπλο. Ζήτησε το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει η Κύπρος δίχως να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ παράλληλα προωθεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση οφείλει να επαγρυπνεί ώστε να μην υποστούμε ήττες σε άλλους τομείς”, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα