Αρραγές κυβερνητικό μέτωπο και στο Σκοπιανό
Ως "φυγή προς τα εμπρός" λειτούργησε η χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ονομασία της πΓΔΜ
- 05 Ιανουαρίου 2018 07:04
Την επαναβεβαίωση του αρραγούς μετώπου στην κυβέρνηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σηματοδότησε η χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να υπάρξει συντονισμός όλων με… όλους ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για την έκβαση της σύσκεψης, παρατηρώντας με νόημα πως «πλέον, οι μόνες διαφωνίες που έχουν μείνει στην επιφάνεια είναι αυτές στο εσωτερικό της ΝΔ».
Οι ίδιοι παράγοντες επικαλούντο δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών περί μη χρήσης του όρου «Μακεδονία», όπως του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ή του βουλευτή Θόδωρου Καράογλου στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, αλλά και την παραίνεση του Άδωνι Γεωργιάδη προς την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην έχει η ΝΔ τον ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου» στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Στο επίκεντρο η διαπραγμάτευση
Σημειωτέον ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει σύσκεψη για το ονοματολογικό πριν καν ολοκληρωθούν επισήμως οι Γιορτές και προτού να ξεκινήσουν επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είχε ως σαφή στόχευση να κλείσουν εν τη γενέσει τους τυχόν ενδοκυβερνητικά μέτωπα.
Άλλωστε, η δημόσια διαφωνία του Πάνου Καμμένου με την προοπτική μίας «σύνθετης ονομασίας» είχε πυροδοτήσει σεναριολογία περί «ρήγματος» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να θέσει θέμα δεδηλωμένης και να καλλιεργήσει σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης με αφορμή το θέμα της ονομασίας.
Με αυτά τα δεδομένα, στόχος του πρωθυπουργού ήταν να υπάρξει συντονισμένη διαχείριση του ζητήματος καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Κοτζιά-Καμμένου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ο στόχος επετεύχθη. «Δεν ήταν δυνατόν να προχωρούσαμε σε διαπραγμάτευση και στο εσωτερικό να εμφανιζόταν η κυβέρνηση με δύο γραμμές», ήταν η άποψη που επικράτησε και οδήγησε στη χθεσινή «φυγή προς τα εμπρός».
Σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση
Εξάλλου, παρότι ο Πάνος Καμμένος απάντησε θετικά χθες, όταν ρωτήθηκε αν συνεχίζει να διαφωνεί με την προοπτική χρήσης του όρου «Μακεδονία», οι δηλώσεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και του υπουργού Εξωτερικών έδειξαν ότι αποτελεί κοινό τόπο στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως αν τελικώς Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή πρόταση λύσης, αυτή θα είναι σύνθετη ονομασία. Ταυτοχρόνως, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση πως οι συνθήκες για επίλυση του ονοματολογικού είναι σχεδόν οι ιδανικές.
«Η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις», επισήμανε, άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών με εμφανή αισιοδοξία, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση κινείται στην «κόκκινη γραμμή» του 2007: «Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
“Το συζητά” ο Καμμένος
Ως προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για πρώτη φορά ο Πάνος Καμμένος άφησε να εννοηθεί ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον προηγείτο μία σκληρή διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να συζητήσει και την χρήση του όρου «Μακεδονία», καίτοι συνεχίζει να διαφωνεί.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανέφερε δύο «αποφάσεις-σταθμούς», μιλώντας για το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 (που κατέληξε εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και παραγώγων του) αλλά και στην απόφαση του 2007 που οδήγησε στο Βουκουρέστι. Η δεύτερη απόφαση, όμως, προβλέπει σύνθετη ονομασία «έναντι όλων», πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα μπορούσε να συζητήσει μία πρόταση λύσης κοντά στην γραμμή του Βουκουρεστίου.