Άρθρα Ν. Δένδια, Μ. Τσαβούσογλου – Τι λένε για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, με άρθρο τους στην εφημερίδα "Καθημερινή" διατυπώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.
- 15 Σεπτεμβρίου 2020 17:30
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, καθώς και το πως αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά το σκηνικό που διαμορφώθηκε, μετά την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, διατυπώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με άρθρο τους στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις».
«Η προτίμησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις», αναφέρει στο άρθρο του στην Καθημερινή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μίας χώρας όπως η Τουρκία – με τη μεγαλύτερη σχετική ακτογραμμή στην περιοχή, έναν αυξανόμενο πληθυσμό, παραγωγικές δυνατότητες και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες – από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς της.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι αναμένει από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση υπογραμμίζοντας ότι οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιτέθηκε στη Γαλλία σημειώνοντας ότι «πρόσφατα κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας στο άρθρο του επισήμανε ότι οι μονομερείς διεκδικήσεις δε συνιστούν διαφορές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε διαφορετική περίπτωση Αθήνα και Άγκυρα να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όπως σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών.
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στόχος οι δυο πλευρές μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό, αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.