Άρθρο Παπαγγελόπουλου στο News247: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μαγική δεύτερη θέση

Άρθρο Παπαγγελόπουλου στο News247: Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μαγική δεύτερη θέση
Dimitris Papamitsos_+306946384863

Ο Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, μέλος της Π.Ε και της εκτελεστικής γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας, γράφει για τον εκλογικό νόμο και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στους “Παραιτηθείτε”

Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου*

Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς η έντονη ως και λυσσώδης αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι του Κινήματος «Παραιτηθείτε». Πολλοί μίλησαν τότε για αφύσικη επιθετικότητα απέναντι σε μη προβεβλημένα στελέχη, κυρίως προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ ή την Ανανεωτική Αριστερά και χαρακτήρισαν την αντίδραση κυβερνητικό αυτογκόλ. Κάποιοι άλλοι μίλησαν για ευφυές κυβερνητικό σχέδιο, που είχε στόχο να ανεβάσει πολύ τον πήχη της συμμετοχής, ώστε οι διοργανωτές να περάσουν από κάτω από αυτόν.

Η επιθετικότητα φαίνεται αφύσικη, μόνο για όσους ξεχνούν με ποιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ που επί 20 χρόνια βολόδερνε στα όρια του 3% εξελίχθηκε σε κόμμα εξουσίας. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει την απήχηση του μέσα από τέτοιες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια πλατεία το καλοκαίρι του 2011. Κάποιοι, μάλιστα, από τους μετέπειτα υπουργούς πρωτοστάτησαν σε αυτές τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Έτσι στις εκλογές του Μαΐου του 2012 κατόρθωσε να βρεθεί στη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ για περίπου 200.000 ψήφους.

Η δεύτερη θέση είναι μαγική στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το κόμμα που την κατέχει θεωρείται κυβέρνηση εν αναμονή. Άλλωστε το 1961 η Ένωση Κέντρου ιδρύθηκε για να υπερκεράσει την ΕΔΑ, που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, κυριάρχησε στη συνέχεια και μεταπολιτευτικά διατήρησε τη 2η θέση μέχρι το 1977. Τότε το ΠΑΣΟΚ προσπέρασε την ΕΔΗΚ και εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ ως το 2012, όταν έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο παλιός αρχισυντάκτης της «Αυγής» Νίκος Φίλης, όταν έμαθε ότι μεταξύ άλλων κάποιοι παλιοί σύντροφοι οργανώνουν διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, συνειδητοποίησε ότι αυτό το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να οργανώσει μια μεγαλύτερη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση ως απάντηση στο «Μένουμε Ευρώπη», όπως είχε κάνει ένα χρόνο πριν. Έσπευσε λοιπόν να στιγματίσει τους «παραιτηθείτε» ως το απόλυτο κακό, ως ακροδεξιούς και ως «κίνημα της κατσαρόλας» που κινείται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Αυτό έπραξε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη χαρακτηρίζοντας «αντεθνική» τη συγκέντρωση. Λίγο αργότερα ο Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος σε αντίθεση με τον Νίκο Φίλη, όταν γινόταν η εκτόξευση είχε επιλέξει τον λάθος «αριστερό πύραυλο» ως στέλεχος της ΔΗΜΑΡ έκανε μια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περί ανεγκέφαλων υβρεολόγων και καλσόν.

Η ειλικρινής αγωνία των κυβερνητικών στελεχών είναι μήπως μετά την πρωτιά, από την οποία συνεχώς απομακρύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, χάσει και την πρωτοκαθεδρία του στην Αντιδεξιά. Ενθυμούμενοι τι έκαναν οι ίδιοι για να προσπεράσουν το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν νέους πολιτικούς αστέρες στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή μια ανανεωμένη Κεντροαριστέρα. Επίσης έχοντας μια εμπειρία 40 ετών πορείας στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου είναι συνηθισμένοι στους καυγάδες του δρόμου και στα συνθήματα για ρεφορμιστές, κρυφοδεξιούς και συμβιβασμένους ανάμεσα στα μπλοκ διαδηλωτών.

Μπορεί λοιπόν εκείνη την περίοδο οι δηλώσεις να φαίνονταν ακατανόητες, αλλά το σχέδιο για την απλή αναλογική και τα εκλογικά αποτελέσματα της Ισπανίας, όπου οι σύντροφοι Ποντέμος τερμάτισαν τρίτοι καταδεικνύουν αυτές ακριβώς τις αγωνίες των κυβερνώντων : να ψηφίσουμε απλή αναλογική για να δυσχεράνουμε τη δυνατότητα του Μητσοτάκη να κυβερνήσει αύριο, αλλά την ίδια στιγμή που θα αποδυναμώνεται το διακύβευμα της πρώτης θέσης, μην χάσουμε και τη δεύτερη, τη μαγική.

Η συνταγή γνωστή: Θα τους πούμε δεκανίκια της Δεξιάς, αντιδημοκράτες, φλώρους. Να βγούμε εμείς δεύτεροι και μετά συγκυβερνάμε κιόλας. Δεν χάλασε ο κόσμος. Εδώ ψηφίζουμε μαζί με τη Χρυσή Αυγή το νέο εκλογικό νόμο.

Φαντάζομαι ότι αυτές είναι οι σκέψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η ιστορία όμως έχει δείξει, ότι όποιος κάνει τέτοιους σχεδιασμούς, σπανίως επιβιώνει πολιτικά, με τραγικότερη περίπτωση τον Μένιο Κουτσόγεωργα.

*Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και της εκτελεστικής γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα