Ασφαλιστικό: Διπλή μάχη για την κυβέρνηση σε εσωτερικό και εξωτερικό

Ασφαλιστικό: Διπλή μάχη για την κυβέρνηση σε εσωτερικό και εξωτερικό
ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ /PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων έναντι των δανειστών προαναγγέλλει η κυβέρνηση, έχοντας ταυτόχρονα να πείσει τους ασφαλισμένους και τους ίδιους τους βουλευτές της. Ευρωπαϊκές συμμαχίες αναζητεί ο Τσίπρας, επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη Γεροβασίλη

Σε δύο επίπεδα καλείται να υπερασπιστεί η κυβέρνηση το σχέδιο για το ασφαλιστικό που εδόθη πλέον στη δημοσιότητα, τα κόμματα και τους θεσμούς: Να διασφαλίσει την αποδοχή των δανειστών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην πρόταση της και να την ψηφίσει χωρίς απώλειες, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν καμία διάθεση στήριξης και άρα δεδομένα “μαξιλαράκια” δεν υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε μιλώντας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ “πολιτική μάχη” για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο ασφαλιστικό, με το βλέμμα όμως πάντα στο εσωτερικό μέτωπο.

Έτσι ενέταξε το ασφαλιστικό σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων , με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο:Τους επόμενους 2 μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Τόσο για το ασφαλιστικό, όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Και ενώ ο κ.Τσίπρας (ο οποίος άκουσε γκρίνια για την κυβερνητική πρόταση κατά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας) έκανε λόγο για αναζήτηση ευρωπαϊκών συμμαχιών στο ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυε επίθεση σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

Καθώς κατά τις επαφές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέστη για άλλη μία φορά σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέρριψε ευθύνες για την ανάγκη νέων παρεμβάσεων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόσο εξ αιτίας της κατάστασης που κληροδότησαν στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και λόγω της άρνησης τους να συμμετάσχουν σήμερα στη συζήτηση για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κ.Γεροβασίλη υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, παραθέτοντας πέντε θετικά σημεία, τα οποία και θα χρησιμοποιούν τα μέλη της κυβέρνησης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικά και επικοινωνιακά επιχειρήματα:

1. Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις

2. Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ

3. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους

4. Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες

5. Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα