Ασφαλιστικό: “Ελπίδες” για αύξηση επικουρικών συντάξεων, βεβαιότητα η “τρύπα” στην χρηματοδότηση και οι κίνδυνοι
Παρουσιάστηκε από Χατζηδάκη-Τσακλόγλου το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στην καρδιά του καλοκαιριού στο κοινοβούλιο.
- 24 Ιουνίου 2021 13:59
Τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κοινωνική ασφάλιση, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Πάνο Τσακλόγλου. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, παρέθεσε στοιχεία με τα οποία εκτιμά ότι η επένδυση των αποθεματικών των ταμείων θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων των νέων ασφαλισμένων που θα ενταχθούν υποχρεωτικά στο νέο σύστημα. Παραδέχθηκε όμως παράλληλα ότι η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 δις, ενώ άμεσα τα αποθεματικά των ταμείων θα τεθούν στην διάθεση ιδιωτών επενδυτών.
Υποσχέσεις για υψηλότερες συντάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατέθηκαν (αφού προηγουμένως είχαν διαρρεύσει σε «επιλεγμένα» ΜΜΕ) για την επικουρική σύνταξη του ασφαλισμένου με τις κατώτερες αποδοχές των 650 ευρώ η σύνταξη από 153 ευρώ που είναι σήμερα μπορεί να διαμορφωθεί σε τιμές αυξημένες κα΄τα 43% δηλαδή 219 ευρώ έως και 68% δηλαδή 257 ευρώ. Οι αντίστοιχες αυξήσεις για έναν αμοιβόμενο με 1500 ευρώ η επικουρική σύνταξη μπορεί να διαμορφωθεί από 353 ευρώ που είναι σήμερα σε 505 έως 594 ευρώ.
«Έχουμε βάσιμες ελπίδες για υψηλότερες συντάξεις για τη νέα γενιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σημειώνοντας ότι τα υποδείγματα βασίζονται στις αποδόσεις που έχουν επιτευχθεί από την εφαρμογή αντίστοιχων συστημάτων χωρών του ΟΟΣΑ. Αντίστοιχα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι αυτό είναι το σύστημα που ακολουθούν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Πάνος Τσακλόγου υποστήριξε ότι αυτή η αλλαγή αντιμετωπίζει την συνεχή πτώση των επικουρικών συντάξεων λόγω του δημογραφικού προβλήματος αφού «προβλέπεται ότι η μέση επικουρική σύνταξη θα μειωθεί από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα σε λιγότερο από 10% το 2050». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε επίσης σε εγγυήσεις που δίνονται από το σύστημα σχετικά με το ύψος των αποδοχών αφού σε καμία περίπτωση η τελική σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των εισφορών του ασφαλισμένου αφού προσμετρηθούν και άλλοι παράγοντες όπως ο πληθωρισμός. Παράλληλα ο Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε ότι με το νέο σύστημα έχουμε ουσιαστικά διασπορά κινδύνου μια και η εθνική σύνταξη θα έχει τον δημοσιονομικό κίνδυνο, η ανταποδοτική σύνταξη τον δημογραφικό κίνδυνο ενώ η επικουρική σύνταξη τον κίνδυνο των αγορών. Έτσι μειώνεται – υποστήριξε- ο συνολικός κίνδυνος για το σύστημα και για τον κάθε ασφαλισμένο.
Εικασίες για την κάλυψη το κόστους
Όσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί η κυβέρνηση παρότι αναγνωρίζει ότι θα έχει ύψος δεκάδων δις (εκτιμάται από 50 έως 75 δις) θεωρεί πως «ηη πραγματική μέση ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού για την περίοδο αναφοράς (2022-2070) ίση με 120 εκατ. ευρώ ή, σωρευτικά, 6 δισ. έως το 2070». Αυτό γιατί πιστεύει ότι το κόστος θα καλυφθεί από τις αποδόσεις που θα έχει το ότι τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων θα «περάσουν» στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι «οι απώλειες εσόδων του «παλιού» ταμείου επικουρικής ασφάλισης θα αντισταθμιστούν από τα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύψουν χάρη στη μεταρρύθμιση: Αύξηση εγχώριων επενδύσεων κατά 0,6% ΑΕΠ μεσοσταθμικά την περίοδο 2022-2070, Ενίσχυση της απασχόλησης (+0,4% το 2070). Αύξηση ΑΕΠ 6-7% το 2070».
Επίσης όσον αφορά την φύση της μεταρρύθμισης η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν θεωρεί ότι πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αφού ο νέος φορέας της που θα λέγεται Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του δημοσίου. Πάντως οι επενδύσεις των ταμείων θα γίνονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μάλιστα χαρακτηριστικά ο Πάνος Τσακλόγλού είπε ότι είναι σαν να πάει κάποιος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και να χρησιμοποιήσει έναν αξονικό τομογράφο που έχει ένας ιδιώτης.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Το νομοθέτημα έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη κάνει λόγο για ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ που οδηγεί στην παράδοση των αποθεματικών των ταμείων σε ιδιώτες. Εκτιμά επίσης ότι αντικειμενικά το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση των επικουρικών συντάξεων αφού θα είναι πλέον μονόδρομος για την χρηματοδότηση του. Επίσης θεωρεί ότι σε σειρά χώρες (όπως η Γαλλία και η Ιταλία) το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε και απέτυχε οδηγώντας τις κυβερνήσεις στο να επιστρέψουν στο αναδιανεμητικό σύστημα.
Όπως έχει ήδη επισημάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αρμόδια για ζητήματα υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ «η αντιμεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τον διανεμητικό του χαρακτήρα και καταλύει την βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Πρόκειται για μία βίαιη αναδιανομή προς όφελος λίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων, εις βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργαζομένων, καθώς και των νέων, που καταδικάζονται από αυτή την κυβέρνηση σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια. Εν μέσω πανδημίας και βαθειάς κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον και επιβαρύνει τους φορολογούμενους με το τεράστιο κόστος της μετάβασης δεκάδων δις ευρώ, προκειμένου να παραχωρήσει την επικουρική ασφάλιση και να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αποστερώντας τους πόρους του Προϋπολογισμού από τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων, της πραγματικής οικονομίας και του Κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, ανοίγει την πόρτα για μελλοντική συνολική ασφαλιστική αναδιάρθρωση με την γενικευμένη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος».
Το ΚΚΕ εκτιμά πως το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση «ανάβει το «πράσινο φως» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις επικουρικές συντάξεις». Την αντίθεσή του έχει εκφράσει και το Μέρα 25
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις