Ασυλία επιτροπών λοιμωξιολόγων: Πώς μεθοδεύθηκε η ψήφισή της

Ασυλία επιτροπών λοιμωξιολόγων: Πώς μεθοδεύθηκε η ψήφισή της
Διαδικασίες προκειμένου να περάσει "απαρατήρητη" η τροπολογία για την ασυλία των μελών των επιτροπών για την πανδημία επέλεξε η κυβέρνηση Eurokinissi

Με διαδικασίες εξπρές, αναπάντητα ερωτηματικά και υπουργούς απρόθυμους να την στηρίξουν "πέρασε" από την Βουλή η Τροπολογία που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή και ορίζει το δικαστικό ακαταδίωκτο των μελών των επιτροπών που έχουν συσταθεί για την πανδημία (συμπεριλαμβανομένης της επιτροπής εμβολιασμού) προκάλεσε εντύπωση με το περιεχόμενό της, οπως και αντιδράσεις. Αντίστοιχα όμως εντυπωσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε η αιφνιδιαστική ψήφισή της, καθώς και η σιωπή που υπήρξε γύρω από την σκοπιμότητα της κυβερνητικής αυτής πρωτοβουλίας.

Ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε στην Βουλή δεν επέτρεψε να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση της ρύθμισης. Ήταν εμφανής η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει η ρύθμιση «απαρατήρητη» ανάμεσα σε άλλες διατάξεις. Την «πατρότητά» της φαίνεται να υιοθετεί το υπουργείο Υγειας, μια και αυτό την εισηγήθηκε. Όμως έφερε την υπογραφή και άλλων υπουργών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Τσιάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Μάκης Βορίδης.

Πως εμφανίστηκε η διάταξη

Η επίμαχη ρύθμιση εμφανίστηκε χθες στις 14.00 το μεσημέρι στην Βουλή, ενώ συζητούνταν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αντικείμενο τον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων. Την ανακοινωσε λακωνικά ο Βασίλης Κοντοζαμάνης στο πλαίσιο μιας τροπολογίας του υπουργείου που ρύθμιζε θέματα σχετικά με τους εμβολιασμούς και άλλα παρεμφερή θέματα.

Η παρουσίαση της επίμαχης ρύθμισης από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, έγινε δίχως να αιτιολογηθεί. Παρά το γεγονός πως όλες οι υπόλοιπες διατάξεις της τροπολογίας αιτιολογήθηκαν. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αρκέστηκε να αναφέρει το περιεχόμενο της ρύθμισης λέγοντας πως «με το άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας ορίζεται ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».

Κατέθεσε την ρύθμιση για το ακαταδίωκτο αλλά δεν την αιτιολόγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης Eurokinissi

Όμως ακόμη και ώρες αργότερα, όταν η διάταξη είδε το φώς της δημοσιότητας και υπήρξαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση, κανείς από τους παρόντες υπουργούς δεν «ανέλαβε» την υπεράσπισή της. Παρότι βρέθηκαν στην αίθουσα της Βουλής κορυφαίοι υπουργοί όπως για παράδειγμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, που σαφώς θα μπορούσε να πάρει θέση για το δικαστικό ακαταδίωκτο μια και αφορούσε τις αρμοδιότητές του. Επίσης στην αίθουσα βρέθηκε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που επίσης δεν αναφέρθηκε στο θέμα.

Ο μόνος που σχολίασε την τροπολογία ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Πλεύρης. Επισήμανε ότι στόχος είναι η προστασία από μηνύσεις «ψεκασμένων» λέγοντας πως «αφορά τις κραυγαλέες περιπτώσεις όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανυπόστατες μηνύσεις αυτοί οι άνθρωποι και θα ταλαιπωρηθούν και γι’ αυτόν τον λόγο την ψηφίζουμε». Αυτό δηλάδη που αποτέλεσε και το περιεχόμενο της διαρροής που έγινε χθες βράδυ, από την κυβέρνηση, μετά την ψήφιση της τροπολογίας,

Αναπάντητα ερωτηματικά

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έμειναν αναπάντητα σημαντικά πολιτικά ερωτηματικά που τέθηκαν από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πρώτο από αυτά έθιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Σημείωσε ότι αυτή η τροπολογία δεν αφορά μόνο τους επιστήμονες που είναι μέλη των επιτροπών αλλά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τα στελέχη που μετέχουν.

Όπως είπε «η τροπολογία αυτή δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, καταλαμβάνει και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη. Από πού και ως πού; Δηλαδή παίζανε με τη ζωή των ανθρώπων, εκατομμυρίων Ελλήνων; Αν χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις την οποιαδήποτε στιγμή, καλόπιστες εξηγήσεις γιατί πήραν την άλφα ή τη βήτα απόφαση, επειδή τώρα αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά εν μέρει καθοδηγείτο η άποψή τους από τις υπουργικές παρεμβάσεις που εξελίσσονταν μέσα στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, τι θα πούνε; Ότι έχουν την απόλυτη προστασία αυτής της τροπολογίας;».

Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκουσης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν θετικός για να υπάρξουν ρυθμίσεις προστασίας εφόσον όμως τεκμηριώνονταν μια τέτοια ανάγκη. Όπως δήλωσε «θα είμαστε οι πρώτοι που θα υπερασπιστούμε την επιστημονική κοινότητα για την ελευθερία έκφρασης επιστημονικής γνώσης έναντι οποιουδήποτε μπορεί να στραφεί εναντίον τους και είναι κακόπιστος, είναι ανορθολογικός, είναι αυτό που λέμε «ψεκασμένος» και λοιπά και λοιπά. Βεβαίως και θα μπούμε εμείς μπροστά να τους προστατεύσουμε σε αυτή την περίπτωση. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μια γενική διάταξη που λέει ότι δεν διώκονται, δεν ευθύνονται και δεν δίνουν εξηγήσεις».

Για θέματα ασυμβατότητας με αποφάσεις το Αρείου Πάγου έκανε λόγο ο τομεάρχης δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος Eurokinissi

Σε ανάλογη λογική κινήθηκε και ο τομάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: « Υπάρχει κάποιο έγγραφο που μπορείτε να μας δείξετε; Υπάρχει μια ανάγκη για την οποία δεν έπρεπε να έρθουμε τα κόμματα και να κάνουμε μία ασπίδα θεσμικής προστασίας στην ελευθεροφροσύνη και στην έκφραση κρίσης και γνώμης αυτών των ανθρώπων;».

Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανσή του σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση «έχει και νομικά ζητήματα γιατί υπάρχουν αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες περιστέλλουν, περιορίζουν το συγκεκριμένο αυτό δικαίωμα» δηλαδή της θέσπισης ακαταδίωκτου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα