Ασκήσεις πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ, λόγω Βόρειας Μακεδονίας
Επίκειται ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την ψήφιση 3 διακρατικών συμβάσεων εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ερωτηματικό η στάση του Αντώνη Σαμαρά και των βουλευτών της Ν.Δ που ήταν παρόντες στα συλλαλητήρια.
- 17 Σεπτεμβρίου 2020 06:14
Εντατικό πρόγραμμα …πειθαρχίας για την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται το επόμενο διάστημα, αφού όλα δείχνουν ότι επαληθεύεται η πληροφορία πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τις τις 3 διακρατικές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στην Βουλή και αφορούν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις σχέσεις της Ελλλάδας με την Βόρεια Μακεδονία.
Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για να κυρωθούν στην συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής οι τρείς συμφωνίες που αφορούν την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, την στήριξη της ένταξης της Β.Μακεδονίας στην Ε.Ε και την φύλαξη του FIR της γειτονικής χώρας από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι όμως σαφές ότι οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν τις επόμενες 2 εβδομάδες.
Το χρονικό διάστημα όμως αυτό σε τίποτε δεν θα αλλάξει το πολιτικό πρόβλημα που σαφώς υπάρχει εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: Αυτό δεν είναι άλλο από τους βουλευτές που το 2019 είχαν ταχθεί ασυζητητί κατά της συμφωνίας, ενώ παραβρέθηκαν και στα περίφημα «συλλαλητήρια για το Μακεδονικό». Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνεται και ο Αντώνης Σαμαράς. Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ακόμη και στο 13ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 είχε αναφερθεί στην συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως «είναι μια πολύ επιζήμια, μια απαράδεκτη Συμφωνία». Πίσω από τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά είναι γνωστό ότι στοιχίζονται αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πολλοί προερχόμενοι από την Βόρεια Ελλάδα. Αντίστοιχες θέσεις έχουν πάρει δημόσια και άλλα στελέχη του κόμματος όπως ο αντιπρόεδρος ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
Αυτά ενώ η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας προφανώς είναι αυτή της υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών, αφού τελικά ψηφίστηκε το 2019 από την Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που σαφώς διαφάνηκε από το θερμό κλίμα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ αλλά και την ανακοίνωσή που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκ των υστέρων υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως αναφέρεται «η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και εν συνεχεία να μην κυρωθεί. Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα ειναι κράτος δικαίου και σέβεται διεθνείς, κυρωμένες, συμφωνίες».
Να σημειωθεί ότι οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν εγείρουν ερώτημα σχετικά με το αν θα ψηφιστούν οι τρείς διακρατικές συμβάσεις με την Β.Μακεδονία, αφού υπέρ θα ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως αυτό το δεδομένο αρκετό για να υπάρξει ανοχή από την πλευρά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας σε βουλευτές που θα καταψηφίσουν η σε φαινόμενα απουσιών με πολιτικό νόημα;
Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Τουλάχιστον αν κρίνει κανείς από τα μηνύματα που δόθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης σχετικά με την κοινοβουλευτική πειθαρχία.
Θυμίζουμε ότι ερωτώμενος για τις απουσίες βουλευτών της Ν.Δ στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολλάκη που οδήγησαν στο να μην περάσει η πρόταση της Ν.Δ για να αρθεί η ασυλία του πρώην αναπληρωτή υπουργού ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μία αστοχία, ίσως αποτέλεσμα μιας καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί αντίστοιχο φαινόμενο». Μία ημέρα νωρίτερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πει για την λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας «θα πρέπει να υπάρχει ένας επαγγελματισμός στα πράγματα και λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι σε αυτή την περίπτωση δεν τα καταφέραμε καθόλου καλά. Η πραγματικότητα είναι ότι θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κοινοβουλευτικού έργου έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
Απόδειξη της εφαρμογής καθεστώτος σκληρής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι πως στην τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή για 3 άρθρα πολυνομοσχεδίου σχετικά με τα εργασιακά, παρότι δεν ήταν απολύτως απαραίτητο από άποψη συσχετισμών, προσήλθαν και ψήφισαν και οι 158 βουλευτές της Ν.Δ
Δεν μπορεί πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι σκληροί κανόνες να μην ισχύσουν για τον Αντώνη Σαμαρά. Κάτι το οποίο έχει προηγούμενο αφού ο πρώην πρωθυπουργός είχε απουσιάσει από την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Αθλητισμού για την οποία η Ν.Δ είχε θέσει θέμα πειθαρχίας. Επίσης είχε απουσιάσει από την ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελαροπούλου, στην θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.