Αθήνα: Επιστημονική φαντασία οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου

Αθήνα: Επιστημονική φαντασία οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου
Eurokinissi

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν την τουρκική επιστολή σε διεθνείς οργανισμούς με την οποία αμφισβητείται η κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας“, χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της για τα νησιά του Αιγαίου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Υπενθυμίζουν δε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

“Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] “να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί”, σχολιάζουν επίσης διπλωματικές πηγές. 

Υπενθυμίζουν δε ότι όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά χθες: “Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: “τα νησιά [του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή”, η Τουρκία “μπορεί να έρθει νύχτα” να τα καταλάβει και ότι ” η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέστειλε επιστολή σε 25 κράτη-μέλη της ΕΕ (πλην φυσικά της Ελλάδας και της Κύπρου), τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Με την επιστολή η Τουρκία υποστηρίζει μεν ότι θελει διάλογο με την Ελλάδα, αλλά αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών και νησίδων. Αναφέρεται ειδικότερα στο πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων. Κάνει λόγο για παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες και βράχια, καθώς επίσης περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία. Η Τουρκία υποστηρίζει τέλος ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου ο εναέριος χώρος (10 μίλια) δεν συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα (6 μίλια).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα