Αθήνα καλεί Βερολίνο για Λιβύη και αναμένει τις κινήσεις των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βλέπει διπλωματικές κινήσεις από ΗΠΑ.
- 14 Ιανουαρίου 2020 13:46
Το αίτημα της Ελλάδας να μετάσχει στη πρωτοβουλία του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία μετέχει και η Τουρκία, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα βλέπει και προσδοκά διπλωματικές κινήσεις από ΗΠΑ προς εκτόνωση της κατάστασης, ενώ συνεχίζει και η ίδια το διπλωματικό μαραθώνιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί προφανώς με τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου εκτός από οικονομικές ενδέχεται να έχει και πολιτικές συναντήσεις.
Ειδικότερα ο κ.Πέτσας ερωτηθείς γιατί απουσιάζει η Ελλάδα απο την πρωτοβουλία του Βερολίνου, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τόσες πρωτοβουλίες σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών που κανεις δε μπορεί να πει ότι η χώρα μας είναι απούσα, αντίθετα -υποστήριξε- είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Και πρόσθεσε ότι “προσπαθούμε και θέλουμε να μετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση πολιτική στη Λιβυη. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του Βερολίνου”.
Άφησε βεβαίως ανοιχτό το εάν τελικά η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διαδικασία του Βερολίνου, η οποια υπενθυμίζεται ότι αποτελεί μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από συγκεκριμένες χώρες μεταξύ των οποιων η Τουρκία, που φυσικά δεν έχει λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή της Ελλάδας. Από την άλλη, είναι σαφές όπως λένε διπλωματικές πηγές, ότι η εταίρος Γερμανία δεν μπορεί εύκολα να αγνοήσει μία χώρα μέλος της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα δηλώνει παρουσα και θέλει να συμμετάσχει σε κάθε πρωτοβουλία για πολιτική λύση και ειρήνη στη Λιβύη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει υποβάλλει αίτημα να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, άφησε όμως και αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν μετέχει ήδη. “Δεν είμαστε από τα κράτη που πήραν μέρος από την αρχή της διαδικασίας στην εδραίωση της πρωτοβουλίας, άρα η συμμετοχή εξαρτάται από αυτούς που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία. Το γιατί δεν είμαστε μεταξύ αυτών που συμμετείχαν εξαρχής, ρωτήστε άλλους, όχι εμάς”.
Ερωτηθείς εάν τελικά αναμένεται νέα διπλωματική πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ, ο κ.Πέτσας σημείωσε ότι διπλωματική οδός είναι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποιος και χθες επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον και τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για μη κλιμάκωση της κρίσης.
Σημείωσε δε ότι όντως είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Ελλάδα στα τέλη Μαϊου, σχολιάζοντας πως εάν τελικά έρθει νωρίτερα και εάν συνδυάσει την επίσκεψη στην Αθήνα με επίσκεψη στην Αγκυρα, θα φανεί πως οι ΗΠΑ προσδοκούν εξελίξεις, ενώ πρόσθεσε ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν πολλά επίπεδα συζητήσεων “και τα αποτελέσματα τα μαθαίνουμε αργότερα”.
Ερωτηθείς εάν στις ΗΠΑ συζητήθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ.Πέτσας είπε ότι “είναι σαφές, το έχει πει και ο πρωθυπουργός και το έχει συζητήσει και με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι η διαδικασία που βλέπει η Ελλάδα είναι καταρχήν αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ που συνεχίζονται και εάν υπάρχει κοινός τόπος να προχωρήσουμε σε διερευνητικές επαφές”.
Ανακοινωσε επίσης ότι νέα διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού αναλαμβάνει η Πρέσβυς κα Ελένη Σουρανή, διευθύντρια μέχρι σήμερα της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Α4 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ.Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση εκφράζει πλήρη ικανοποίηση. “Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και τόνισε πως είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Υπογράμμισε ότι η σημαντική συμφωνία για τον αγωγό East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.
Τόνισε ότι τα «μνημόνια» που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη είναι παράνομα και άκυρα, ότι παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ότι αποσταθεροποιούν ολόκληρη την περιοχή.
Ανέπτυξε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, και κατέστησε σαφές – με τρόπο που έγινε απόλυτα κατανοητός – ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” τόνισε.
Σημείωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας μας για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 και συμφωνήθηκε να αρχίσει άμεσα η σχετική διαπραγμάτευση με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αυτών των αεροσκαφών.
“Σε όλες τις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εξήγησε γιατί η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο επενδυτικό έδαφος και επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας.
Αναγνωρίστηκε η ραγδαία βελτίωση στις προοπτικές της οικονομίας μας και υπήρξε ενθάρρυνση για αμερικανικές επενδύσεις, ακόμη και από τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο.
Ενθάρρυνση που βρίσκει πολλές μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους 22 κολοσσιαίων επιχειρήσεων” ανέφερε τέλος.