Αθήνα καλεί Βερολίνο μέσω Eurostat

Αθήνα καλεί Βερολίνο μέσω Eurostat
Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Με τη Μέρκελ μίλησε ο Τσίπρας επικαλούμενος την αναμενόμενη θετική έκθεση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς άλλα μέτρα

Τα έκθεση της Eurostat, που αναμένεται θετική για την ελληνική οικονομία, χρησιμοποιεί ως ύστατο όπλο η Αθήνα για να πιέσει τους θεσμούς και το Βερολίνο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πριν λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Μίλησαν για 20 λεπτά περίπου και ο πρωθυπουργός είπε στη γερμανίδα καγκελάριο ότι θεωρεί αυτονόητο πως τα θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τα οποία αποτυπώθηκαν στην έκθεση της Eurostat θα ληφθούν υπόψην και στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να μην κλείσει ή αξιολόγηση την Παρασκευή και αναζητώντας πολύτιμα όπλα στη μάχη της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει “ποντάρει” πολλά στη Eurostat, η οποία την Πέμπτη – μια μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Άμστερνταμ – αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015.

Οι πληροφορίες θέλουν την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να επικυρώνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα