Αθήνα: Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ η υπόθεση Μπελέρη

Διαβάζεται σε 2'
Αθήνα: Προϋπόθεση για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ η υπόθεση Μπελέρη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα EUROKINISSI

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στον απόηχο της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Η Αθήνα απειλεί να μη συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ.

Σε λεπτές γραμμές κινούνται πλέον η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη κράτηση του Φρέντι Μπελέρη.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο σημερινό συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER), η Ελλάδα προειδοποίησε ουσιαστικά ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ένωση, αν δεν αποφυλακιστεί ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Αναφέρει επιπλέον ότι, από εδώ και στο εξής, η στάση των Τιράνων στην υπόθεση Μπελέρη θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα ήδη από τον Οκτώβριο δεν έχει συναινέσει στην αποστολή της επιστολής των «27» για άνοιγμα μιας σειράς Κεφαλαίων στην αφετηρία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πλευρά της Αθήνας τοποθετείται αιχμηρά επί του θέματος. Στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σχετικά με τη Διεύρυνση ότι θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα