Αθήνα προς Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία: Σταματήστε να δίνετε όπλα στην Τουρκία
Στοπ στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία ζητά ο Δένδιας από τους ομολόγους του. Καλεί ειδικά τη Γερμανία να μην εξάγει φρεγάτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και να παγώσει την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων.
- 20 Οκτωβρίου 2020 12:27
Προ των ευθυνών τους όσον αφορά στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, θετει η Αθήνα τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Ειδικότερα σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Το παρασκήνιο του αιτήματος Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βάλει στο τραπέζι και ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, επικαλούμενος το γεγονός ότι είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση λόγω Συρίας (αν και ποτέ δεν εφαρμόστηκε από τη Γερμανία…) αλλά και ότι οι ΗΠΑ πάγωσαν την πώληση των F35 λόγω S-400 και ο Καναδάς προχώρησε σε αναστολή όλων των εξαγωγών λόγω της τουρκικής ανάμειξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αν και στο προσχέδιο είχε συμπεριληφθεί η ελληνική πρόταση για εμπάργκο όπλων, βγήκε από τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία αναμενόμενα αντέδρασαν. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί έναν από τους καλύτερους πέντε πελάτες της ισπανικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ και η Γερμανία έχει συμβόλαια αμυντικά με την Άγκυρα.
Η Αθήνα όμως δεν περιμένει απλώς το Δεκέμβριο, για να θέσει το ζήτημα ως ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια συνολικά της ΕΕ, αλλά σπεύδει να πιέσει εδώ και τώρα Βερολίνο, Μαδρίτη και Ρώμη.
Η ρήτρα στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης
Η ελληνική κυβέρνηση θα επικαλεστεί επίσης την υποχρέωση των εταίρων να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης από την Τουρκία στη χώρα μας.
Ειδικότερα με επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση της παραγράφου 7 του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για τη ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης, που αναφέρει ότι: “Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος- μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη οφείλουν να του παράσχουν κάθε βοήθεια και συνδρομή σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.”
Δηλαδή η Αθήνα όχι μόνο καλεί τους εταίρους να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία , αλλά υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, θα ζητήσει αμυντική συνδρομή.
Καθώς δε το άρθρο 42.7 αναφέρει επίσης ότι: “Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία στον τομέα αυτόν, εξακολουθούν να είναι σύμφωνες προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει, όσον αφορά στα κράτη που είναι μέλη του, το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”, η επίκληση του καθόλου δεν αποκλείει και την εμπλοκή της Συμμαχίας, τουναντίον.
Εξάλλου με επιστολή που θα στείλει στον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο ο Νίκος Δένδιας θα τονίζει ότι η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Το αίτημα για αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας και οι οικονομικές συνέπειες
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο κ.Δένδιας με επιστολή του προς τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι τόνισε ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία, αλλά και σε κράτη- μέλη που επωφελούνται από το επικερδές σημερινό σύστημα εισαγωγών- εξαγωγών προς την αχανή τουρκική αγορά.
Μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία εισάγουν φθηνά προϊόντα (δεν είναι τυχαίο ότι ευρωπαϊκά εργοστάσια μετακομίζουν στην Τουρκία, όπου για παράδειγμα πλέον παράγεται μεγάλο ποσοστό ενδυμάτων) και εξάγουν σε μία αγορά 80 εκ κατοίκων.
Σύμφωνα με τη Eurostat τη δεκατία 2009- 2010, η Τουρκία επωφελήθηκε κατά 750 δισ ευρώ χάρη στη συμφωνία αυτή εξαγωγής τουρκικών προϊόντων- χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς – στην ΕΕ, από την οποία εισάγει με τη σειρά της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.