Αθήνα προς Μίτσκοσκι: Η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι
Ο Κριστιάν Μιτσκόσκι AP Photo Boris Grdanoski

Κυβερνητικά στελέχη και ο ΥΠΕΞ απαντούν στον επικεφαλής του VMRO και νικητή των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος δήλωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” σκέτο, και ξεκαθαρίζουν: “Παραχωρήσεις δε γίνονται ανεκτές”.

“Παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές, η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών”, απαντά η Αθήνα στον επικεφαλής του VMRO και νικητή των εκλογών στη γειτονική χώρα, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος σε γραμμή Σιλιάνοφσκα δήλωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” σκέτο.

“Η Ελλάδα παρακολουθεί αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι: “Και οι νέες δηλώσεις από Μίτσκοσκι δικαιώνουν τις θέσεις μας. Εμείς παραμένουμε σταθεροί σε αυτά που έχουμε πει. Άλλοι είναι πρόθυμοι και ανεξήγητα επισπεύδοντες της κύρωσης των μνημονίων.”

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίτσκοσκι επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν έχουν κυρωθεί από την ελληνική πλευρά τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, που προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Υποστήριξε ειδικότερα ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, «σε αντίθεση με τον νότιο γείτονα μας, ο οποίος δεν έχει κυρώσει ούτε τα τρία μνημόνια που προβλέπονται».

Στον κ. Μίτσκοσκι είχε απαντήσει χθες και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του. «Ζητάμε πραγματικά από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόζουν πιστά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε περαιτέρω. Αλλά, όπως ανέφερα, παραχωρήσεις στα θεμελιώδη δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Και σήμερα απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της Νίκης στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία, η οποία έχει τεράστια προβλήματα, πλην όμως αποτελεί Διεθνές Δίκαιο, το οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, υπερισχύει κάθε άλλης διάταξης νόμου.”

Εν τω μεταξύ πάντως ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πήγε ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καταγγείλει τη συμφωνία των Πρεσπών. Επικαλέστηκε ότι η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία στο άρθρο 19 σε περίπτωση μη τήρησης της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα