Αθήνα – Βρυξέλλες καλούν τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Διαβάζεται σε 4'Αντιδράσεις από Αθήνα και Βρυξέλλες, οι οποίες καλούν τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της χώρας.
- 12 Μαΐου 2024 16:56
Την αντίδραση της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της, ανοίγοντας ενδεχομένως νέο μέτωπο με την Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις έπλεαν σε ήρεμα νερά.
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας.
Σημειώνει, δε, ότι οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Κατά τη σημερινή ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».
Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου.
Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».
Φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία: Σεβαστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στο ίδιο πνεύμα και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία καλεί τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
“Για να συνεχίσει η Βόρεια Μακεδονία την επιτυχή πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσει η χώρα την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Η στάση της νέας προέδρου της χώρας και η αποχώρηση της Ελληνίδας πρέσβειρας
Υπενθυμίζεται πως η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, αποκάλεσε τη χώρα ως “Μακεδονία”, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”.
Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται πως, προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι σε εγρήγορση μετά τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τη νίκη του εθνικιστικού VMRO, το οποίο προεκλογικά είχε ως σύνθημα την επαναφορά της ονομασίας “Μακεδονία” σκέτο.
«Παρακολουθώ με προβληματισμό δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου όπως όλα δείχνουν πρωθυπουργού, για να δω πως θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και ειδικά με τον επιθετικό προσδιορισμό μακεδονικού έθνους και γλώσσας. Δέχθηκα όμως τη συμφωνία στα πλαίσια της συνέχεια του κράτους. Αναγνώρισα ότι οφείλω να τη σεβαστώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα:
«Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από τη νέα ηγεσία της βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά. Γιατί αν συμβεί αυτό θα έχουμε ζητήματα».