Αυγενάκης: Ο “νταής” βουλευτής πήρε πτήση διαγραφής

Διαβάζεται σε 3'
O Λευτέρης Αυγενάκης
SOOC

Στον γραμματέα της ΚΟ Στ. Καλαφάτη κλήθηκε ο Λ. Αυγενάκης για εξηγήσεις, μετά το επεισόδιο με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Συνεδριάζει η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ με εισήγηση διαγραφής

Βαρύ είναι το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία για τον Λευτέρη Αυγενάκη μετά την αποκάλυψη του επεισοδίου με εργαζόμενο στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”.

Ο πρώην υπουργός (υπενθυμίζεται ότι έμεινε εκτός κυβέρνησης στον πρόσφατο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές) κλήθηκε για εξηγήσεις από το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Καθώς πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν Κρήτη, έπρεπε πρώτα να επιστρέψει Αθήνα. Ο πρώην υπουργός πήγε στη Βουλή και αποχώρησε χωρίς δηλώσεις μετά τη συνάντηση με Καλαφάτη. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η επιτροπή δεοντολογίας της ΝΔ και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα αποφασίσει τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΝΔ.

Λόγω του ότι ο κ.Αυγενάκης βρισκόταν Κρήτη και τον ανέμεναν να επιστρέψει, παρότι ήδη έχουν περάσει ώρες από τη δημοσίευση και του βίντεο που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, δεν είχαν υπάρξει ακόμη εξελίξεις μέχρι τη μία και μισή το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δέχθηκε από την πρώτη στιγμή εισηγήσεις για διαγραφή του κ.Αυγενάκη. Ωστόσο σε πρώτη φάση από το Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα δεν προκαταλάμβαναν τις εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία και ο βουλευτής καταρχήν να δώσει εξηγήσεις στον γραμματέα της ΚΟ.

Η μισή συγνώμη και ομολογία Αυγενάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης ζήτησε μισή συγγνώμη με ανάρτηση του και παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού όμως είχε δημοσιευθεί το αποκαλυπτικό βίντεο.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός καταρχήν πραγματοποίησε ανάρτηση την οποία και διέγραψε ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε μπαράζ παρεμβάσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιχειρώντας να προλάβει εξελίξεις.

Ο κ. Αυγενάκης παραδέχθηκε ότι πήρε το τηλέφωνο από τον εργαζόμενο “απρεπώς”, αλλά υποστήριξε ότι ήταν “η κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε”, καθώς και ότι υπήρξε διαξιφισμός αλλά όχι χειροδικία. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν υπήρξε “καμία σκέψη παραίτησης”, αφού όπως ισχυρίστηκε το περιστατικό έλαβε επικοινωνιακές διαστάσεις πέραν της πραγματικότητας.

 

Αμηχανία και δυσφορία για Αυγενάκη

Το επεισόδιο με Αυγενάκη προκάλεσε αμηχανία και δυσφορία στη ΝΔ και στην κυβέρνηση. Την ώρα που το αποκαλυπτικό βίντεο έβγαινε στη δημοσιότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης βρισκόταν στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού Ant1, και προανήγγειλε ότι ο κ.Αυγενάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Πράγματι ο πρώην υπουργός και βουλευτής εκλήθη καταρχήν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Ενώ στη συνέχεια τον κ.Αυγενάκη κάλεσε για εξηγήσεις ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

“Περιπτώσεις συμπεριφορών πρώτον κρίνονται ακαριαία πολλές φορές και δεύτερον λογικές «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» στην Κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις”, δήλωσε ο κ.Μαρινάκης, αποφεύγοντας όμως να προεξοφλήσει τη διαγραφή του βουλευτή.

Και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σχολίασε (ΣΚΑΪ) ότι: “Αυτές οι λογικές τύπου ‘ξέρεις ποιος είμαι εγώ’ δεν έχουν θέση στη ΝΔ.” 

Υποστήριξε πάντως ότι τιμά τον κ.Αυγενάκη το γεγονός ότι ζήτησε συγνώμη, αλλά πρόσθεσε ότι: “Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα μιλά από μόνη της”. Ενώ ερωτηθείς εάν ο κ.Αυγενάκης πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής απάντησε με νόημα: “Δεν θα το κρίνω εγώ”. 

Εν τω μεταξύ άλλωστε σύσσωμη η αντιπολίτευση καλούσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαγράψει τον κ.Αυγενάκη από την ΚΟ της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα