Αβραμόπουλος για προσφυγική κρίση: Δεν υπάρχει ακόμα ένα ‘ενιαίο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας’

Αβραμόπουλος για προσφυγική κρίση: Δεν υπάρχει ακόμα ένα ‘ενιαίο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας’
© European Union 2015 - Source : EP

Τι δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής και τις προσφυγικές διαδρομές στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην σημερινή συζήτηση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις προσφυγικές διαδρομές στα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα ο Πρόεδρος Juncker έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για τις δράσεις και τη στήριξη που προσφέρει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Έχουμε αναλάβει δέσμευση και σήμερα παρατήρησα μία ισχυρή στήριξη των πρωτοβουλιών μας από εσάς στην Ευρωβουλή. Χρειαζόμαστε αυτή τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλω να σημειώσω ό,τι έχουμε κατορθώσει μέχρι σήμερα οφείλεται σε αυτήν τη στήριξη.

Στήριξη χρειαζόμαστε επίσης και από τα κράτη εντός και εκτός Ευρωπαϊκής  Ένωσης, όπως επίσης, πρέπει και εμείς από την πλευρά μας να τα στηρίζουμε.

Η συνάντηση της Κυριακής υπήρξε θετική, καθώς κράτη κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής προσήλθαν και άρχισε ο διάλογος σε επίπεδο κορυφής.  Ωστόσο, κάποια από αυτά τα κράτη επανέλαβαν τα εθνικά τους επιχειρήματα.

Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν υπάρχει ακόμα ένα “ενιαίο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας”.

Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη υπευθυνότητα.

Τώρα χρειάζεται να δράσουμε. Τώρα η εφαρμογή στην πράξη είναι το κλειδί. Αυτό είναι το μήνυμα που πήρα από εσάς σήμερα που εκπροσωπείτε τους λαούς της Ευρώπης.

Να εφαρμόζουμε και να πράττουμε όσα περισσότερα γίνεται για τη διαχείριση των συνόρων και την προστασία αυτών που ζητούν άσυλο με έναν συντονισμένο τρόπο και σε συνεργασία με τις χώρες εκτός Ευρώπης.

Ο ρόλος της Επιτροπής έχει πάρει άλλο χαρακτήρα με αυτή την κρίση: υπάρχει ανάγκη για συνεχή επιτήρηση και διάλογο, στήριξη και πρωτοβουλίες μέσα σε ένα πλαίσιο στρατηγικών στόχων.

Γι’ αυτόν, ακριβώς, το λόγο το σχέδιο δράσης της Επιτροπής  θα πρέπει να δίνει απαντήσεις για τα σύνορα, το Δουβλίνο, την επανεγκατάσταση, τη νόμιμη μετανάστευση και τη μετεγκατάσταση.

Δεν μας επιτρέπεται να αποτύχουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσφυγική κρίση χρησιμοποιείται με πολλαπλούς τρόπους στις εσωτερικές εθνικές συζητήσεις καθώς και στο δημόσιο διάλογο.

Η μόνη λύση είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες μας την ανάγκη να υπάρχει μια κοινή προσέγγιση σε διαφορετικά επίπεδα και να δείξουμε τον υποστηρικτικό ρόλο της Επιτροπής στα κράτη-μέλη και των γειτονικών χωρών που επηρεάζονται από αυτές.

Δεσμεύομαι και είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί σας αλλά και με χώρες που τις αφορά το ζήτημα αυτό άμεσα ή έμμεσα, με χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής των επιστροφών.

Προγραμμάτιζα αύριο να επισκεφθώ το Πακιστάν, λόγω όμως του καταστροφικού σεισμού αναγκάστηκα να το αναβάλω. Θα πάω και θα συζητήσω με τις πακιστανικές αρχές το θέμα της επανεισδοχής και θα ζητήσω την δέσμευσή τους γι’ αυτό.

Μέλη του Κοινοβουλίου, η προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για μία “περισσότερη” Ευρώπη. Είναι ένα “crash test” για την Ευρώπη. Μια δοκιμασία για την αξιοπιστία των αρχών μας και τις δυνατότητες των θεσμών μας.

Και αυτό ακριβώς πράττει η Επιτροπή. Έχοντας τοποθετήσει την Μετανάστευση στην κορυφή των προτεραιοτήτων της από την πρώτη-κιόλας μέρα, με το να λαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η Σύνοδος σχετικά με τη βαλκανική διαδρομή, την περασμένη Κυριακή, με το να στηρίζουμε τα κράτη-μέλη και να δίνουμε αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και να ενισχύουμε την ενότητα της Ευρώπης.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα