Αχτσιόγλου: Αιχμές στην αντιπολίτευση, βέλη κατά τραπεζών

Αχτσιόγλου: Αιχμές στην αντιπολίτευση, βέλη κατά τραπεζών
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2017(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Για μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, που δεν πληρώνουν υπερωρίες, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας. "Εύχεστε να ακυρώσει το ΔΝΤ τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους" κατηγόρησε τη ΝΔ. Η ΝΔ χαρακτήρισε προπέτασμα καπνού το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Επίθεση της ΔΗ.ΣΥ σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για συνδικαλιστικά δικαιώματα, ομαδικές απολύσεις

Τις τράπεζες και τις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις που “συνειδητά δεν δηλώνουν υπερωρίες” στοχεύει η σχετική διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας όπως αποκάλυψε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κυρία Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις για την αντιμετώπιση των απλήρωτων υπερωριών μέσω της ηλεκτρονικής δήλωσης της υπερωριακής απασχόλησης δεν αφορά τόσο τους μικρούς επιχειρηματίες όσο τις τράπεζες που δεν καταβάλλουν υπερωρίες. «Τα ευρήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δείχνουν, ότι οι υπερωρίες που δεν δηλώνονται είναι, κυρίως, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Κυρίως, είναι στις τράπεζες» είπε και υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα και οι μεγάλες επιχειρήσεις «ξέρουν τον τρόπο να δηλώνουν τις υπερωρίες τους» αλλά «παρ’ όλα αυτά, συνειδητά, το αποφεύγουν».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο ζήτημα με αφορμή και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από εργοδοτικούς φορείς (κατά την ακρόαση των αρμόδιων φορέων στη Βουλή) ότι με τις νέες διατάξεις θα ταλαιπωρούνται οι μικροί επιχειρηματίες. «Στην πραγματικότητα, η υποδηλωμένη εργασία είναι πρόβλημα των μεγάλων επιχειρήσεων, όχι των πολύ μικρών επιχειρήσεων» τόνισε η υπουργός Εργασίας στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Έντονη αντιπαράθεση Αχτσιόγλου- Βρούτση

Με τη στήριξη μόνο των κομμάτων της συμπολίτευσης ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης Αχτσιόγλου – Βρούτση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εργασιακά, καθώς και για το ύψος των μισθών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις για τη στήριξη των εργαζομένων αλλά δεν το υπερψήφισαν επιφυλασσόμενα για τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Η συζήτηση διεξήχθη, όμως, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με την υπουργό Εργασίας να καταγγέλλει την αντιπολίτευση ότι εύχεται να ακυρωθούν από το ΔΝΤ οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά. Αφορμή για τις αναφορές της κυρίας Αχτσιόγλου αποτέλεσε η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ότι «όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία για τους εργαζόμενους».  «Δεν έχουμε όλοι την ίδια ευαισθησία» είπε η κυρία Αχτσιόγλου στον κ. Βρούτση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ταυτίστηκε με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Μάλιστα καταλόγισε στη ΝΔ ότι «εύχεται να παρέμβει το ΔΝΤ και να ακυρώσει τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τον κόσμο της εργασίας».

Η υπουργός Εργασίας απάντησε και στην κριτική ασκήθηκε από την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα για το ύψος των μισθών επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μεσοσταθμικά οι μισθοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας εξαρτημένης εργασίας μειώθηκαν -3% το 2012 και -7,5% το 2013 ενώ αντίθετα το 2016 αυξήθηκαν κατά 0,8%. «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 7 στους 10 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας παρουσιάζουν αύξηση μισθού το πρώτο τετράμηνο του 2017, σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2016. Αυτά είναι τα στοιχεία» είπε ο υπουργός αλλά ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη βήματα.

ΝΔ: Βάζετε ψίχουλα στο άδειο καλάθι του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Στον αντίποδα ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά  «προπέτασμα καπνού». «Θέλετε να βάλετε μερικά ψίχουλα στο άδειο καλάθι του κ. Τσίπρα» κατηγόρησε την κυβέρνηση. Καταλόγισε, μάλιστα, «υποκρισία» στον ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου «κρύβουν» μείωση συντάξεων. «Εμείς πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος και οι μισθοί δεν γίνονται ούτε με νομοθετήματα ούτε με ευχές ούτε με καλές προθέσεις αριστερές. Γίνονται με επενδυτικό κλίμα, με επενδύσεις, κάτι που δεν κάνατε με το «Πακέτο Γιουνκέρ». Το είπε χθες ο κ. Φλαμπουράρης» συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Όχι στο 50 συν 1 για το δικαίωμα στην απεργία

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξαπέλυσε, εντωμεταξύ, επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ειδικότερα η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε «αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκεί οι ομαδικές απολύσεις θα είχαν ψηφιστεί πολύ νωρίτερα». Επίσης χαρακτήρισε τον κ. Βρούτση «συμπαραστάτη» του ΣΥΡΙΖΑ στη θέσπιση του «50 συν 1 για το δικαίωμα της απεργίας». «Οποιαδήποτε αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος είναι θεμέλιο πρέπει να γίνει με κοινωνικό διάλογο όπου να συμφωνήσουν εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση και αν μπορούν και τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν σε ένα τέτοιο διάλογο. Αλλά εάν η ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, πάτε να αλλάξετε ερήμην των εργαζομένων, των εργοδοτών το συνδικαλιστικό νόμο, εμάς θα μας βρείτε απέναντι και τον κόσμο της εργασίας επίσης» ξεκαθάρισε η κυρία Χριστοφιλοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα