Αχτσιόγλου για φωτιές: “Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση”

Αχτσιόγλου για φωτιές: “Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση”
Η Έφη Αχτσιόγλου ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

"Δεν γίνεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης πέμπτο καλοκαίρι που να λέει ότι είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι στις αρχές του Ιουλίου, και να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση εκ του αποτελέσματος" τόνισε η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται για τρίτη μέρα σε Αττική και Λουτράκι η υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφης Αχτσιόγλου είπε ότι κάθε χρόνο «γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ελλιπή μέτρα αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων.

«Είναι πολύ δύσκολη η συνθήκη αυτή τη στιγμή. Πρωτίστως για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις περιοχές, για την ασφάλειά τους, για τους συγγενείς τους, οι οποίοι ανησυχούν ιδιαιτέρως. Είναι μια τεράστια φυσική καταστροφή. Η σκέψη μας είναι πρωτίστως στους ανθρώπους που επιχειρούν στο πεδίο, στους πυροσβέστες τις γυναίκες και τους άντρες, στους ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν, τους εθελοντές. Έχουν χαθεί περιουσίες, κόποι μιας ζωής. Έχουν χαθεί και πολλά ζωάκια, είναι τραγικές καταστάσεις αυτές. Βλέπουμε σε απτά αποτελέσματα τι σημαίνει κλιματική κρίση», τόνισε σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

«Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν γίνεται να είναι ο κ. Μητσοτάκης πέμπτο καλοκαίρι που να λέει ότι είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι στις αρχές του Ιουλίου σε καταστάσεις οι οποίες ήταν εν πολλοίς προβλέψιμες, και να μην υπάρχει επαρκής ανταπόκριση εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορεί το μόνο σχέδιο να είναι η εκκένωση. Προφανώς και η εκκέννωση είναι σημαντική – πρωτίστως η ασφάλεια – αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο σχέδιο. Δεν μπορεί να λείπουν πάλι τόσες χιλιάδες πυροσβέστες από τη θέση τους, δεν μπορεί να λείπουν τα εναέρια μέσα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι των περιοχών. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι συντελούνται κοσμογονικές αλλαές στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας. Πού είναι; Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και του υποτιθέμενου συντονισμού; Το κρίνω εκ του αποτελέσματος και τις μαρτυρίες των πολιτών» ανέφερε.

«Προφανώς υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα αλλά εδώ είμαστε με μια κυβέρνηση, η οποία έχει συμπληρώσει μια τετραετία και συνεχίζει να λειτουργεί. Άρα δεν είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να επικαλεστεί ότι παρέλαβε κάποιο χάος από την προηγούμενη. Παρέλαβε από τον εαυτό της» υπογράμμισε.

“Εισηγούμαι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας”

«Ο κάθε συνυποψήφιός μου έχει μια ξεχωριστή διαδρομή και έχει συμβάλει ο κάθε ένας για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητική δύναμη» και συνέχισε λέγοντας πως προτείνει μια διαφορετική μεθοδολογία. Εγώ εισηγούμαι μια νέα μεθοδολογία ηγεσίας. Αυτό αφορά και στο περιεχόμενο της πολιτικής. Τι υποστηρίζεις για την ελληνική κοινωνία; Πώς μπορείς να είσαι πιο δημιουργικός, πιο αποτελεσματικός; Ποιες είναι αυτές οι θέσεις οι οποίες μπορούν να συνομιλήσουν με τα σύγχρονα προβλήματα. Για παράδειγμα τα εργασιακά: Μιλούσαμε τόσο καιρό να αποκατασταθεί ο τάδε θεσμός, ο δείνα θεσμός… βλέπετε ότι μιλάω πρωτίστως και αυτοκριτικά. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που λέμε, δεν τους αφορά αυτή η πραγματικότητα του παρελθόντος. Έχουν σύγχρονα προβλήματα. Τι έχεις να πεις για αυτούς;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας μοναδικός ηγέτης. «Είναι ένας μοναδικος ηγέτης, έχει τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά ως προσωπικότητα τα οποία έχουν ειδικά χαρίσματα και κατάφερε να ανεβάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες συνθήκες και να το μετατρέψει από ένα κόμμα του 3% να το κάνει κυβέρνηση και να το φέρει στο 32% πριν από λίγα χρόνια. Ούτε θα μπορούσα ούτε θα ήταν σκόπιμο να τον μιμηθώ» είπε για τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τα ελληνοτουρκικά η κα. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτή τη στιγμή – διαμορφώθηκε δυστυχώς μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία – και φαίνεται ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένας διάλογος. Αυτό είναι θετικό». «Ένας διάλογος όμως», πρόσθεσε, «που πρέπει να είναι δομημένος και συγκροτημένος, στη βάση οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Δομημένος διάλογος με τον δεδομένο στόχο που έχει η χώρα, προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, με σαφείς κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η εθνική μας θέση». Υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ενημέρωση για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν» και πρόσθεσε πως «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού γεννούν προβληματισμούς. Μίλησε για υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης». «Ποιες ήταν οι αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης; Για ποιες υποχωρήσεις μιλάει; Θέλουμε απαντήσεις», τόνισε. Πρόσθεσε ότι «επίσης, αναφέρθηκε σε γεωπολιτικές διαφορές με την Τουρκία. Η διαφορά με την Τουρκία είναι νομική, γι’ αυτό μιλάμε για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Αν μιλάει για γεωπολιτική διαφορά σημαίνει ότι είναι διαθέσιμος να μπει σε διμερή διαπραγμάτευση; Αυτή είναι άλλη γραμμή».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα