Αχτσιόγλου στη Βουλή: Η κυβερνητική πολιτική είναι άκρως μεροληπτική και βυθίζει την ελληνική οικονομία

Διαβάζεται σε 6'
Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI @ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Εφη Αχτσιόγλου άσκησε στοχευμένη και σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η οικονομική πολιτική της ΝΔ έχει ως βασικό στόχο την αντίστροφη αναδιανομή, που αφαιρεί διαρκώς εισόδημα από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και το συγκεντρώνει ως υπερβάλλοντα πλούτο στους πλέον πλούσιους της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

«Αυτή η οικονομική πολιτική όχι μόνο είναι άκρως μεροληπτική -βοηθά ελάχιστους να ζουν σκανδαλωδώς καλύτερα και η συντριπτική πλειονότητα φτωχοποιείται- αλλά και εγκλωβίζει τελικά την ελληνική οικονομία στο να είναι μία από τις πλέον αδύναμες της Ευρώπης, στη χαμηλή ανάπτυξη, στον χαμηλό μισθό, στη χαμηλή παραγωγικότητα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην αποτυχία των κυβερνητικών προβλέψεων για τις επενδύσεις δήλωσε ότι «για το 2024, η πρόβλεψη για αύξηση επενδύσεων στο 15% μειώθηκε περίπου στο 1/3 και σε 6,7%» και «το χειρότερο είναι το ποιοτικό στοιχείο καθώς το 90% των επενδύσεων επί ΝΔ είναι αγοραπωλησίες ακινήτων, αγορά κόκκινων δανείων από funds και ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή μη παραγωγικές επενδύσεις».

Για την παραγωγικότητα υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τέταρτη απ’ το τέλος στον ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς».

Για τη φορολογία επισήμανε ότι «τα φορολογικά έσοδα από το 2021 παρουσιάζουν εκρηκτική αύξηση, πάνω από 18 δισ. ήδη και θα αυξηθούν περαιτέρω το 2025, με τα μισά από αυτά να προέρχονται από τον ΦΠΑ. Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης και όχι επειδή επιβαρύνονται οι πολίτες. Αυτό είναι ψευδές γιατί η κυβέρνηση πέρυσι προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% και “Χ” έσοδα από ΦΠΑ. Τώρα λέει ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,2%, μικρότερη δηλαδή, αλλά τα έσοδα από ΦΠΑ θα είναι περισσότερα κατά 870 εκατ. Άρα είναι προφανές ότι όσο αυξάνουν οι τιμές και ο συντελεστής του ΦΠΑ δεν μειώνεται οι πολίτες πληρώνουν παραπάνω».

Ακόμα, ανέφερε, «η κυβέρνηση επιλέγει να μην μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ και οι πολίτες ρημάζονται από τον πλέον άδικο φόρο. Αυτό η ΝΔ το κάνει συνειδητά. Είναι επιλογή της να μην μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα παρότι το εισόδημα λεηλατείται και έχουμε 30% αύξηση στις τιμές. Είναι επιλογή της να χρησιμοποιεί τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνει φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα, στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών».
Για την πολιτική της κυβέρνησης στα δημόσια αγαθά τόνισε ότι «ιδιωτικοποιούνται η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια και οι πολίτες πληρώνουν επιπλέον από την τσέπη τους γι’ αυτές τις υπηρεσίες, ενώ το κράτος αποσύρεται από την ευθύνη του να στηρίξει τα δημόσια αγαθά».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τους πολίτες σε οικονομική ασφυξία. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στην ΕΕ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης και τελευταία στον ΟΟΣΑ στον πραγματικό μέσο μισθό. Ο κ. Πετραλιάς είπε ότι η αύξηση του μέσου μισθού τα τελευταία 3 χρόνια είναι περίπου όσο η αύξηση του πληθωρισμού, άρα, λέει, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν απώλειες. Αυτό δεν ισχύει, γιατί οι μισθωτοί δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, όπου οι αυξήσεις τιμών έχουν ξεπεράσει το 30%.

Άρα έχουν υποστεί απώλειες που δεν αναπληρώνονται. Την ίδια ώρα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες επί διακυβέρνησης ΝΔ έχουν υπερπενταπλασιάσει τα κέρδη τους. Αυτό είναι το χάσμα της ανισότητας. Και αυτό φαίνεται και στο μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ, που είναι 27%, ενώ το μερίδιο των κερδών είναι 53%, δηλαδή διπλάσιο. Ο χαρακτήρας της ανάπτυξης της ΝΔ είναι φθηνή εργασία, φτωχοποίηση των περισσοτέρων, προκλητικός πλουτισμός ελαχίστων».

Σημείωσε ακόμα πως «η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, όπως αποτυπώνεται και στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2025:

– Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν να περιμένουν αυξήσεις της τάξης των 28 και των 34 ευρώ καθαρά κατ’ έτος για τα επόμενα τρία χρόνια, κατά μέσο όρο. Αυτό θα πάρουν από την ανάπτυξη, την ώρα που θα βλέπουν δισεκατομμύρια υπερκερδών να μαζεύονται στα σούπερ-μάρκετ, στα διυλιστήρια, στις τράπεζες κτλ.

– Θα συνεχιστεί η έκρηξη των εσόδων από φόρους. Θα αυξηθούν επιπλέον κατά 2,5 δισ. και πάλι τα μισά θα είναι από τον ΦΠΑ, ενώ η αύξηση του φόρου εισοδήματος των πολιτών θα είναι πενταπλάσια από αυτή των επιχειρήσεων.

– Συνολικά την περίοδο 2021–2025 οι πολίτες θα έχουν πληρώσει περίπου 20 δισ. περισσότερα σε φόρους απ’ ό,τι πλήρωναν την προηγούμενη περίοδο».

Για τα νέα μέτρα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2025, επισήμανε ότι «πρόκειται για τη νομοθετημένη από το 2017 υποχρέωση της κυβέρνησης για ετήσια αύξηση των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου υγείας που υπονομεύει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων και τα 140 εκατ. για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Αν το δει κανείς σε συσχέτιση του τι δίνει και τι παίρνει η κυβέρνηση, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς το 2025 δεν φτάνουν ούτε στο μισό της αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα τα παίρνει απ’ τη μια τσέπη των πολιτών και τους δίνει τα μισά πίσω».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «οι πολιτικές επιλογές των μεγάλων ανισοτήτων που κάνει η ΝΔ είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτό που ζουν οι πολίτες και φαίνεται σε όλες τις μετρήσεις. Τα τρία προβλήματα που αναφέρουν -δηλώνοντας πλήρως απογοητευμένοι και χωρίς να βλέπουν προοπτική -είναι η ακρίβεια, οι μισθοί και η δημόσια υγεία».

Κλείνοντας, επισήμανε ότι «προοπτική θα υπάρξει μόνο με μια συνολικά διαφορετική στρατηγική, που θα χρησιμοποιήσει τα δημόσια εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό υπόδειγμα, θα αυξήσει ουσιωδώς τους μισθούς και αυτό προϋποθέτει μεγάλη κάλυψη από ΣΣΕ, θα παρέμβει στην αγορά με κανόνες και πλαφόν για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια και να μπει ένα φρένο στο πάρτι που γίνεται, θα φορολογήσει τα κέρδη και τον πλούτο και από αυτό θα σωρεύσει έσοδα για να στηρίξει τα δημόσια αγαθά, την υγεία, την παιδεία, την παροχή προσιτής κατοικίας. Αυτή είναι μία εντελώς διαφορετική στρατηγική, μία άλλη επιλογή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα