Blame game για το ασφαλιστικό στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπέγραψαν το ανακοινωθέν που ζήτησε ο Τσίπρας. Σύγκλιση μόνο στο προσφυγικό. Τα κόμματα πλην ΝΔ συμφώνησαν για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον. Δεν δέχθηκε οικουμενική ο Τσίπρας, λέει ο Λεβέντης
- 28 Νοεμβρίου 2015 14:45
Ολοκληρώθηκε μετά από περισσότερες από έξι ώρες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα blame game για το ασφαλιστικό, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία, ενώ η ΝΔ διαφώνησε και όσον αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που τέθηκε στο τραπέζι στο πλαίσιο της πρότασης Τσίπρα για διακομματική με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Μόνο πεδίο σχετικής σύγκλισης το προσφυγικό.
Αντί κοινού ανακοινωθέντος, συντάχθηκε κείμενο από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με σημεία προσέγγισης και απόκλισης, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί δε συμφώνησαν με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων.
Η σύγκλιση αφορά κυρίως στο προσφυγικό για το οποίο γίνεται εκτενής ανάλυση στο κείμενο, που περιλαμβάνει επίσης συνοπτική αναφορά στο ασφαλιστικό, καθώς και αναφορά σε αναλογικότερο εκλογικό νόμο, με σημειωμένη τη διαφωνία της Ν.Δ.
Η ανακοίνωση της Προεδρίας: Σε ποια σημεία συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Τι ζήτησε ο Τσίπρας να υπογράψουν και γιατί αρνήθηκαν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετά την απόρριψη της αρχικής πρότασης του για σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών για το ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, άρχισε να αναλύει στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς όλες τις μειώσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2010 και μετά επί Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: “Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί των ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Εάν δεν υπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν, θα είναι σα να θέλετε τη μείωση των συντάξεων.”
Οι συγκεκριμένες πηγές υποστήριζαν μάλιστα ότι η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην άρνηση του μεταβατικού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.
Κύκλοι της ΝΔ χαρακτήριζαν προσπάθεια παγίδευσης το αίτημα για κοινό ανακοινωθέν, καθώς όπως ανέφεραν ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία περιλαμβάνει ούτως ή άλλως 2,2 δισ περικοπές συντάξεων.
“Αυτός που έχει κόψει ήδη τις συντάξεις, μας ζητά να συμφωνήσουμε σε τι ακριβώς;”, έλεγαν οι ίδιοι γαλάζιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει κατά των μειώσεων στην επιτροπή.
Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης, σχολίαζαν μετά τη σύσκεψη κυβερνητικοί κύκλοι, ιδίως για τη στάση που Πλακιωτάκης- Γεννηματά.
Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι η συμφωνία με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης ότι ο πρωθυπουργός σχολίασε κατά τη σύσκεψη την άρνηση της κ.Γεννηματά να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: “Τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;”
‘Ελεγαν τέλος πως ο κ.Πλακιωτάκης δήλωσε αντίθετος με τη δημιουργία Hot Spots στα νησιά και ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Πάντως από τη ΝΔ έλεγαν ότι ο κ.Πλακιωτάκης απλώς ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία Hot Spots.
Πως η συζήτηση από δύο διακομματικές κατέληξε στην αλλαγή εκλογικού νόμου
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ως δεύτερο θέμα, έθεσε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός, φέρεται να πρότεινε τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, απάντησαν όχι και στα δύο, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοιχτό παράθυρο συμμετοχής στην επιτροπή για τη Συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος μέσα στο 2016. Τελικά η συζήτηση κατέληξε στην αλλαγή εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή και με εφαρμογή στις επόμενες εκλογές, καθώς αυτό επιθυμούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και οι ΑΝΕΛ. Φαίνεται μάλιστα πως αυτή θα είναι και η προϋπόθεση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, έστω και εάν Θεοδωράκης, Γεννηματά μετά τη σύσκεψη δήλωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής των κομμάτων τους στην κυβέρνηση, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης απογοητευμένος ανακοίνωσε ότι ο κ.Τσίπρας δε δέχθηκε την οικουμενική που του πρότεινε.
Και η ΝΔ με τα εσωκομματικά της
Η στάση της ΝΔ διαμορφώνεται υπό το πρίσμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης με την εκκρεμή εκλογή νέου προέδρου και μάλιστα η σύσκεψη διεκόπη για να διαβουλευτεί ο μεταβατικός πρόεδρος με τους τέσσερις υποψήφιους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης συμφωνούν με τη στάση του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη να αρνηθεί τη συμμετοχή της ΝΔ σε διακομματικές επιτροπές για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Από την πλευρά του κ.Μητσοτάκη μάλιστα χαρακτήριζαν προσχηματική τη σύσταση μίας ακόμη επιτροπής για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων, ενώ συμφωνούσαν ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, σημειώνοντας όμως πως ο κ.Τσίπρας με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, συνεργάτες του κ.Τζιτζικώστα εξαπέλυσαν επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας προσχηματική τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η οποια όπως έλεγαν υπαγορεύτηκε από το κυβερνητικό και εσωκομματικό αδιέξοδο του κ. Τσίπρα. “Με αυτές τις κινήσεις, υπονομεύει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης προτάσσοντας για μια ακόμη φορά το μικροκομματικό του συμφέρον. Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο το οποίο δεν μπορεί ούτε να αντιληφθεί ούτε να υπηρετήσει ο κ. Τσίπρας” προσέθεταν.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πάντως από τη Λάρισα όπου μίλησε ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έστειλε ένα σαφές μήνυμα υπέρ συναίνεσης στα μεγάλα θέματα, “καρφώνοντας” ταυτόχρονα στελέχη όπως ο κ.Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.
Εν τω μεταξύ στις πέντε το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει την ανάθεση σε νέα εταιρεία ώστε να επιχειρηθεί να γίνει νέα απόπειρα εκλογής προέδρου στις 13 Δεκεμβρίου. Διαφορετικά, η εκλογή θα είναι και πάλι στον αέρα.
Από τη ΝΔ εξέφραζαν δυσφορία για τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τη συζήτηση στη σύσκεψη όσο ήταν σε εξέλιξη. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος που συνοδεύει τον κ.Πλακιωτάκη έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο μέσω twitter.
Ο Λεβέντης πάντως ήταν έτοιμος
Ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες για τα όσα φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης, φέρεται να κατηγόρησε τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ότι υπονομεύουν τη συναίνεση και το Συμβούλιο Αρχηγών, πριν καν αρχίσει και πετροβολούν τον πρωθυπουργό για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
“Δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει τελειώσει” φέρεται να είπε.
Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο κ. Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος.
Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.
Αφού ξεκίνησε η σύσκεψη, σημειώθηκε έξω από την αίθουσα, επεισόδιο της Όλγας Γεροβασίλη με τον Γιώργο Κουμουτσάκο.