Μπρα-ντε-φερ Παππά – Βορίδη για τις τηλεοπτικές άδειες και τη διαπλοκή

Μπρα-ντε-φερ Παππά – Βορίδη για τις τηλεοπτικές άδειες και τη διαπλοκή

Ο Ν. Παππάς υπερασπίστηκε τη διαδικασία αδειοδότησης, καταλόγισε στη ΝΔ ταύτιση με «καναλάρχες-αεροπειρατές» και ζήτησε εκ νέου συναίνεση για το ΕΣΡ. Ο Μ. Βορίδης εστίασε σχεδόν αποκλειστικά στον Χρ. Καλογρίτσα και μίλησε για ποινικές ευθύνες του Ν. Παππά

Σε πολιτική μονομαχία μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά που υπερασπίστηκε την ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες και του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, που έριξε όλα τα βέλη του στον αποκλεισθέντα από τον διαγωνισμό Χρήστο Καλογρίτσα και προσωπικά στον κ. Παππά εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών μονοπώλησε ουσιαστικά το ενδιαφέρον σττη Θεσμών και Διαφάνειας καθώς ο κ. Παππάς αντιμετώπισε τον κ. Βορίδη ως εκφραστή της «ταύτισης» όπως είπε της ΝΔ με τα συμφέροντα των καναλαρχών που κατέλαβαν σαν αεροπειρατές τις τηλεοπτικές συχνότητες και αντιμάχονται σήμερα τον διαγωνισμό ενώ ο κ. Βορίδης καταλόγισε στον υπουργό Επικρατείας ότι επιχείρησε να μεθοδεύσει την απόκτηση άδειας από τον επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο υπουργός Επικρατείας θα προσερχόταν στην Θεσμών και Διαφάνειας ως απολογούμενος λόγω της κριτικής που δέχεται από τα κανάλια, τελικά ο κ. Παππάς εμφανίστηκε στην επιτροπή ως καταγγέλλων. «Χαίρομαι ιδιαιτέρως» για την πρόσκληση της Θεσμών είπε αρχίζοντας κατάθεσης του δείχνοντας τις προθέσεις του να τεθούν στο τραπέζι οι ευθύνες όλων για το αρνητικό «προνόμιο» της Ελλάδα να μην διαθέτει νόμιμο τηλεοπτικό πεδίο. «Ο διαγωνισμός είναι νίκη για τη Δημοκρατία είπε και επισήμανε ότι έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκ. ευρώ και έχουν δεσμευθεί 255 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία και τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων με υψηλά προσόντα. Απαντώντας δε στη ΝΔ που αναπαρήγαγε τις αιτιάσεις του ιδιοκτήτη του Alpha Δημήτρη Κοντομηνά ο κ. Παππάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «βήχει ένας καναλάρχης και παθαίνει πνευμονία η ΝΔ» «Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε κάτι και τα κόμματα να ακολουθούν ασθμαίνοντας» πρόσθεσε και υπενθύμισε το «τραγελαφικό περιστατικό» με τους ανταποκριτές του Alpha και του Star με τις περούκες στη Νέα Υόρκη. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει υπό τις πιέσεις των καναλιών. «Κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από πιέσεις τηλεοπτικού τύπου. Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Μπορεί να μεταμφιέσει και ένα δημοσιογράφο του…» ανέφερε ο κ. Παππάς στη ΝΔ.

Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης εστίασε στην υπόθεση Καλογρίτσα υποστηρίζοντας ότι όλος ο διαγωνισμός «στήθηκε» από την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά για να πάρει άδεια ο επιχειρηματίας δίχως χρήματα. «Ο κ. Καλογρίτσας ήταν το σχέδιό σας εξαρχής, αλλά είχατε ένα μικρό θεματάκι: χάλασε η χρηματοδότησή του από την Τράπεζα Αττικής» και μίλησε για διαβλητό τον διαγωνισμό και την επιτροπή που αξιολόγησε τους φακέλους των υποψηφιοτήτων. «Είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων με όνομα και επώνυμο» είπε ο κ. Βορίδης. Παρά τις προσωπικές καταγγελίες και τους υψηλούς τόνους πάντως ο κ. Βορίδης δεν έθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτημα ποινικών ευθυνών του κ. Παππά. Άφησε, όμως, σχετικούς υπαινιγμούς για το θέμα σε συνομιλίες του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε μια κίνηση που εκλήφθηκε ως έμμεση αποδοχή από πλευράς της ΝΔ ότι δεν κατόρθωσε να κερδίσει τη μάχη εντός της Επιτροπής. «Προφανώς όταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κ. Παππά και ο κ. Παππάς έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις τους θα έρθει η στιγμή, που αυτά θα κριθούν και θα αξιολογηθούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. 

Παππάς: ο αποκλεισμός Καλογρίτσα υπονομεύει το αφήγημα της ΝΔ

Ανταπαντώντας ο κ. Παππάς επισήμανε στον κ. Βορίδη ότι ο αποκλεισμός του κ. Καλογρίτσα

έχει υπονομεύσει πλήρως το αφήγημά της ΝΔ. Κάλεσε, μάλιστα, την αντιπολίτευση αν επιθυμεί τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο να συναινέσει έστω και την τελευταία στιγμή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Επίθεση στον κ. Παππά εξαπέλυσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μίλησε για τις ευθύνες του Συνασπισμού που συναίνεσε στη χορήγηση προσωρινών αδειών στους εκδότες το 1989. “Τότε ήμουν 13 χρονών, απάντησε ο κ. Παππάς” και αντέτεινε στον κ. Βενιζέλο ότι εκείνος είχε διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Τύπου αλλά επέλεξε να μην προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο κ. Παππάς μετά το τέλος της συνεδρίασης απάντησε σε επίθεση του Μάκη Βορίδη, κατηγορώντας τον ως υπερασπιστή των καναλαρχών.

“Η σημερινή δήλωση του κ. Βορίδη, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στης Βουλής, αποδεικνύει ότι ΝΔ κινείται ως ένα διαπλεκόμενο γραφείο τύπου των καναλαρχών, με έντονη οσμή ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση είναι περήφανη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και το τίμημα των 250 εκ. Ζούμε ήδη την επόμενη μέρα του διαγωνισμού. Τα στελέχη της ΝΔ συμπεριφέρονται λες και θα πληρώσουν το τίμημα από την τσέπη τους. Αλλά πλέον αυτό δεν έχει σημασία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Επικρατείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα