Debate News 24/7: Σκουρλέτης vs Κικίλιας

Debate News 24/7: Σκουρλέτης vs Κικίλιας

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στο Επικρατείας και ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, υποψήφιος στην Α Αθήνας διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη συμφωνία των Πρεσπών και το Βουκουρέστι, για τη δημόσια τάξη, το Βαρουφάκη, τη φορολογία, τη μεσαία τάξη και το ασφαλιστικό

Το News 24/7 συνεχίζει τη νέα μορφή συνεντεύξεων που εγκαινίασε σε αυτή την προεκλογική περίοδο, εν είδει μικρών debate μεταξύ υποψηφίων στις εθνικές εκλογές που διασταυρώνουν τα ξίφη τους θέτοντας ερωτήματα ο ένας στον άλλο. 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στο Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης και ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος στην Α Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας κάνουν διάλογο μέσω του News 24/7 για τη συμφωνία των Πρεσπών και το Βουκουρέστι, για τη δημόσια τάξη, το Βαρουφάκη, τη φορολογία, τη μεσαία τάξη και το ασφαλιστικό. 

“Μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, αναδεικνύεται το μέγεθος της πρωτοφανούς υποκρισίας του κόμματος της ΝΔ σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα” υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ.Σκουρλέτης. 

Από την πλευρά του ο κ.Κικίλιας κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκατέλειψε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και έκανε υποχωρήσεις που δεν διανοήθηκε καμιά προηγούμενη κυβέρνηση. “Δυστυχώς, η συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται ήδη και παράγει τετελεσμένα” σημειώνει και προσθέτει: “Για μας η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή, ούτε παραχωρείται ούτε διαμοιράζεται. Από την επόμενη μέρα αναλαμβάνουμε συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παγκόσμια ανάδειξη της Μακεδονίας μας.” 

Το debate των δύο υποψηφίων 

Πάνος Σκουρλέτης: Ισχυρίζεστε ότι η διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού. Πώς είναι δυνατόν να κάνετε μια τέτοια εκτίμηση  και την ίδια ώρα να μιλάτε για άμεση μείωση φόρων, αλλά τελικά να θέτετε τις εξαγγελίες σας υπό την αίρεση μεταρρυθμίσεων που δεν προσδιορίζετε; Μπορείτε να μας πείτε κάποιες από αυτές;

Βασίλης Κικίλιας: Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε την οικονομία στην άκρη του γκρεμού το ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και προσπάθησε να διαγράψει τις ευθύνες του μιλώντας για αυταπάτες. Το καλοκαίρι του 2025 φέρατε τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες και επιβάλατε capital controls, που μέρος τους παραμένει ακόμη. Η οικονομία ζημιώθηκε με περισσότερα από 100 δις ευρώ. Μόνο οι τράπεζες έχασαν 40 δις, (25 το δημόσιο και 15 οι μικρομέτοχοι), ενώ η χώρα που είχε περάσει στην ανάπτυξη βυθίστηκε ξανά στην ύφεση.

Οι μειώσεις φόρων που έχουμε εξαγγείλει θα ολοκληρωθούν στο σύνολό τους εντός τετραετίας, ξεκινώντας από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε και καμιά δεν τίθεται υπό οποιαδήποτε αίρεση. 

Λέμε, όμως, ότι προωθώντας μεταρρυθμίσεις και ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας, θα επιδιώξουμε αλλαγή της δέσμευσης που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να περιοριστούν δηλαδή από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2%, ώστε να αποκτήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, προκειμένου να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και σε ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων. 

Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε, αποβλέπουν πρωτίστως στη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος και αφορούν ανάμεσα στα άλλα ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με καθιέρωση και της ηλεκτρονικής υπογραφής, την απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις, τις χρήσεις γης, την προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις.

Βασίλης Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας διόρισε ΥΠΕΞ τον κ. Κοτζιά και ΥΕΘΑ τον κ. Καμμένο, που αλληλοκατηγορούνται για μυστική διπλωματία, αδιαφανή διαχείριση μυστικών κονδυλίων και χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον κ. Σόρος. Πώς ζητάτε από τους Έλληνες να σας εμπιστευθούν όταν έχετε κάνει τόση ζημιά στα εθνικά μας θέματα; Τι έχετε να πείτε για τα 10.000 μακεδονικά προϊόντα μας; Γιατί πήγατε στο ζήτημα της Μακεδονίας μας απέναντι στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας; Τι συμφέροντα υπηρετείτε;

Πάνος Σκουρλέτης: Μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, αναδεικνύεται το μέγεθος της πρωτοφανούς υποκρισίας του κόμματος της ΝΔ σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα. Οι Έλληνες πολίτες μένουν εμβρόντητοι μπροστά στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, υιοθετώντας μια  εθνολαϊκιστική  λογική, επιχείρησε να διχάσει τους Έλληνες πολίτες σε προδότες και πατριώτες. Αποδεικνύεται πως την ίδια στιγμή που στη  ΝΔ θεωρούσαν ως βάση λύσης το όνομα Μακεδονία – Σκόπια, αποκαλούσαν μακεδονική την γλώσσα των βόρειων γειτόνων μας, μη διευκρινίζοντας ότι αποτελεί σλαβικό ιδίωμα, δεν έθεταν θέμα αλλαγής των συνταγματικών αλυτρωτικών διατάξεων της γείτονος  χώρας και αποδέχονταν την διπλή ονομασία,  καταγγέλλανε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μειοδοτική. 

Ας τους κρίνει ο κόσμος και η Ιστορία. Η νέα συμφωνία ήδη έχει δημιουργήσει μια θετική δυναμική στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται με μια Ιστορική συμφωνία που οδηγεί στον δρόμο της φιλίας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στα Βαλκάνια. Που ενίσχυσε  κατακόρυφα το διεθνές κύρος της χώρας και προωθεί τα συμφέροντά της. Έτσι υπηρετούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, χωρίς να σκεφτούμε  το πολιτικό κόστος, που φαίνεται να αποτελεί ένα βασικό κριτήριο διαμόρφωσης πολιτικής για τη ΝΔ.  

Πάνος Σκουρλέτης: Τι προτίθεται να πράξει η Νέα Δημοκρατία, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, ως  προς την Συμφωνία των Πρεσπών; Θα ζητήσετε την ακύρωσή της ή θα επιδείξετε την πιστή εφαρμογή της; Από το κόμμα σας έχουν υποστηριχθεί και τα δύο. 

Βασίλης Κικίλιας: Αφού αγνοήσατε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αφού εγκαταλείψατε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου που η δική μας κυβέρνηση πέτυχε, αφού κάνατε υποχωρήσεις που δεν διανοήθηκε καμιά προηγούμενη κυβέρνηση και αφού δέσατε την Ελλάδα χειροπόδαρα ρωτάτε τι θα κάνουμε. Δυστυχώς, η συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται ήδη και παράγει τετελεσμένα. 

Για μας η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και η παρακαταθήκη αυτή, ούτε παραχωρείται ούτε διαμοιράζεται. 

Από την επόμενη μέρα αναλαμβάνουμε συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη και την παγκόσμια ανάδειξη της Μακεδονίας μας. Προωθούμε – όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – δέσμη μέτρων που θωρακίζουν τα προϊόντα μας απέναντι στην απόπειρα των γειτόνων μας να οικειοποιηθούν τον όρο «μακεδονικό». 

Βάζουμε, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή το σχέδιο «δρόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για να αναδείξουμε την ελληνικότητα της κληρονομιάς και να μετατρέψουμε τη Μακεδονία σε μοχλό εξωστρέφειας για ολόκληρη τη χώρα. 

Και βέβαια, διατηρούμε το δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή πορεία των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κάθε ένα από τα 24 κεφάλαια που θα ανοίγουν, προκειμένου να αποτρέψουμε αλυτρωτικούς ισχυρισμούς και να βελτιώσουμε αυτή την κακή για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνία.

Βασίλης Κικίλιας: Τον κ. Βαρουφάκη που έκλεισε τις τράπεζες και μας χρέωσε πάνω από 100 δις, διαδέχτηκε ο κ. Τσακαλώτος, που έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι, σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, λειτούργησε ταξικά και υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη. Γιατί τσακίσατε συνειδητά τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας μας; Πώς έρχεστε σήμερα και μιλάτε προεκλογικά και αόριστα για ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ευημερία της μεσαίας τάξης; Έχετε συνειδητοποιήσει πόση ζημιά έχετε κάνει στην ελληνική οικονομία;

Πάνος Σκουρλέτης: Πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2010 έως το 2015. Το ίδιο διάστημα οκτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας ωθήθηκαν από το χώρο των μεσαίων στρωμάτων προς τα – εισοδηματικά – χαμηλότερα και είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά. Όσον αφορά στη φορολογική επιβάρυνση, το 87% των φόρων επιβλήθηκαν επί των ημερών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Ποιος λοιπόν τσάκισε τα  μεσαία στρώματα; Αντίθετα, πέρα από λόγια και κούφιες υποσχέσεις, σήμερα έχει ήδη ψηφισθεί η κατά 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ. Προχωράμε στη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ. Επίσης, στη μείωση από φέτος και σε βάθος τετραετίας της φορολογίας των επιχειρήσεων. 

Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τα μεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όσο για την οικονομία, η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, οι διαδοχικές αυξήσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους ξένους οίκους, τα εννέα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, η εκτίναξη των εξαγωγών, είναι γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν σοβαρά από κανέναν.       

Πάνος Σκουρλέτης: Η πρότασή σας για υποχρεωτική ιδιωτική επικουρική ασφάλιση αναπόφευκτα θα προκαλέσει στο ισχύον σύστημα πρόβλημα ως προς την ανταπόκριση στις υποχρεώσεις του. Με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσετε; Με μείωση συντάξεων; Με έκτακτα εισπρακτικά μέτρα ενίσχυσης των Ταμείων; Μπορείτε να αποκλείσετε ότι τέτοιες εταιρείες θα πέσουν έξω, όπως η Ασπίς Πρόνοια, για παράδειγμα, με τους ασφαλισμένους να χάνουν τα λεφτά τους;

Βασίλης Κικίλιας: Μην ξεχνάτε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου κόψατε όλες τις νέες συντάξεις έως και 40% Η κατώτατη σύνταξη από τα 486 ευρώ έπεσε στα 392,7 ευρώ, καταργήθηκε το ΕΚΑΣ και μειώθηκαν δραματικά οι συντάξεις χηρείας. Δημιουργήσατε δύο κατηγορίες συνταξιούχων: εκείνους που βγήκαν πριν το νόμο Κατρούγκαλου και εκείνους που βγήκαν μετά. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς σας για  την επικουρική σύνταξη, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης καμίας επικουρικής ασφάλισης. Και διερωτάται κανείς: Αφού, όχι μόνο δεν σας βγήκε, αλλά σας κόστισε κιόλας, η διαστρέβλωση των θέσεών μας στις ευρωεκλογές, γιατί επιμένετε στην ίδια πρακτική; 

Ποια είναι η πραγματικότητα: Προτείνουμε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. 

Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ).  

Ο δεύτερος είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά κεφαλαιοποιητικός. Ο πυλώνας αυτός μπορεί να είναι δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ). 

Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, για όποιον επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση, που υπάρχει και σήμερα. 

Στον δεύτερο πυλώνα θα μπαίνουν μόνο οι νέοι εργαζόμενοι μετά τη μεταρρύθμιση. Έτσι δεν θα υπάρχει κανένα «κενό» στην πρώτη δεκαετία της μετάβασης για τις παλιές επικουρικές συντάξεις, ενώ στις επόμενες δεκαετίες το όποιο μικρό κενό θα καλυφθεί από την υψηλότερη ανάπτυξη και τα αυξημένα έσοδα του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων, χωρίς καμιά μείωση. 

Συνοψίζω. Πρώτον: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης καμίας επικουρικής ασφάλισης. Δεύτερον: Όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξουν έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, αλλά θα υπάρξει μείωση στις εισφορές για την κύρια σύνταξη των ασφαλισμένων από το 20% στο 15% σε βάθος τετραετίας. 
Και τρίτον: Δεν θα  γίνει καμία απολύτως μείωση συντάξεων, είτε κύριων, είτε επικουρικών.

Βασίλης Κικίλιας: Οι συμπολίτες μας στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα, ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας. Το πρώτο νομοθέτημά σας ήταν ο ντροπιαστικός νόμος Παρασκευόπουλου και το τελευταίο ήταν ο νέος  Ποινικός Κώδικας, που μειώνει τις ποινές τρομοκρατών και κάνει πλημμέλημα την κατοχή εκρηκτικών υλών, διατηρώντας ως κακούργημα μόνο τη χρήση τους. Πώς μιλάτε για ασφάλεια στη χώρα, όταν οι Ρουβίκωνες αλωνίζουν, αναρχικοί προπηλακίζουν φοιτητές στα Πανεπιστήμιά μας, όταν πλειάδα στελεχών και βουλευτών σας έχουν καταθέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης στις δίκες της «17 Νοέμβρη», προβάλλοντας την εικόνα ότι η έγνοια πολλών από εσάς είναι εάν θα πάρει άδεια από τη φυλακή ο αμετανόητος τρομοκράτης-δολοφόνος Κουφοντίνας;   

Πάνος Σκουρλέτης: Τα τελευταία χρόνια η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει σοβαρά πλήγματα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της λαθρεμπορίας. Αυτό μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία που συχνά αποσιωπούνται. Η ανασφάλεια δεν σχετίζεται μόνο με την εγκληματικότητα αλλά και με την ανασφάλεια που αντιμετωπίζει ο άνεργος, ο εργαζόμενος όταν δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας για να προστρέξει για τα δικαιώματά του, ο ανασφάλιστος που επί ΝΔ δεν μπορούσε να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτά ίσως είναι ψιλά γράμματα για τα στελέχη της ΝΔ, που δείχνουν μια ευκολία στο να υιοθετούν τρομολάγνα Ακροδεξιά παραληρήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα