Debate ΠΑΣΟΚ: Οι προκλήσεις και οι στόχοι των υποψηφίων

Διαβάζεται σε 5'
Debate ΠΑΣΟΚ: Οι προκλήσεις και οι στόχοι των υποψηφίων
Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ INTIME

Απόψε στην κρατική τηλεόραση η αναμέτρηση των 6 υποψηφίων. Τα σημεία που θα κρίνουν τη. συνέχεια της κούρσας για την προεδρία.

Με μεγαλύτερο «αντίπαλο» το συνολικό κλίμα απογοήτευσης και αποπολιτικοποίησης «παρατάσσονται» σήμερα, στις 21.00 το  βράδυ, στην κρατική τηλεόραση οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για το debate της κούρσας διαδοχής.

Τα πολιτικά σχέδια που εκφράζουν ο έως σήμερα πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης και οι Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου πρόκειται να διασταυρωθούν. Αυτό θα συμβεί σε μια διαδικασία που θα έχει «στατικό» μέρος με ερωτήσεις επι θεματικών ενοτήτων αλλά και διάλογο μεταξύ τους.

Ιδίως το δεύτερο μέρος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον αφού όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή των εκλογών (6 Οκτωβρίου) τόσο οξύνεται η αντιπαράθεση. Έως στιγμής πάντως στις συλλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, όπως η Κεντρική Επιτροπή όπου κατατέθηκαν οι θέσεις των υποψηφίων, δεν έχει κυριαρχήσει η ένταση. Δίχως πάντως να λείπουν οι προσωπικές αιχμές του ενός υποψηφίου για τον άλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κομβικό ρόλο στην εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα παίξουν οι συμμαχίες που θα οικοδομηθούν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Για τον λόγο αυτό ξεχωριστή σημασία εκτός από τις αυτόνομες θέσεις των υποψηφίων θα έχει και ο βαθμός ταύτισης μεταξύ τους. Στοιχεία που πιθανότατα θα αναδειχθούν στην σημερινή πολιτική συζήτηση.

Οι στόχοι των υποψηφίων

Αισιόδοξη για το debate εμφανίζεται η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Προκρίνοντας την βούληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο διάλογο ανάμεσα στους υποψηφίους ως δείγμα της πεποίθησής του για ουσιαστική συζήτηση. Στόχος – όπως εκτιμούν στο επιτελείο του – είναι στο πεδίο των θεματικών ενοτήτων που θα συζητηθούν να αναδειχθεί η προγραμματική υπεροχή των θέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτά ενώ ήδη υπάρχει προγραμματικό και κοινοβουλευτικό έργο που έχει αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα. Εξίσου όμως η πλευρά Ανδρουλάκη «ποντάρει» και στον διάλογο μεταξύ των υποψηφίων εκτιμώντας πως θα είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί το αν υφίστανται ουσιαστικές πολιτικές διαφορές και ποιες είναι στην πραγματικότητα αυτές. Όπως και το αν πράγματι υφίσταται βάθος σε όσους δηλώνουν ότι έχουν εναλλακτικά προγράμματα για το ΠΑΣΟΚ. Συνολικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να καταδείξει πώς είναι ο πόλος που μπορεί να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη ημέρα.

Ως το πρόσωπο που θα θέσει πιο ψηλά τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εμφανιστεί ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων «επενδύει» στην αυξημένη προσδοκία των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του κόμματος. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αναφορά του σε πρόσφατη ομιλία του όπου επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξει υπερδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «1.5 εκατομμύριο γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη, 1 και πλέον εκατομμύρια ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα από αυτούς τους ανθρώπους; Θα φοβόμαστε να πούμε ότι μπορούμε να νικήσουμε; Θα απολογηθούμε που λέμε ότι πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι δευτερότριτοι; Μήπως δημιουργούμε και συνθήκες χαμηλών προσδοκιών;»

Στο στοιχείο των εκσυγχρονιστικών προτάσεων τόσο για την χώρα όσο και για το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εμφανιστεί ο Παύλος Γερουλάνος. Με ενδιαφέρον αναμένεται αν στη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων θα αναδείξει το ζήτημα της κοινοβουλευτικής ιδιότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες παρεμβάσεις του θεωρεί ως κομβικό για την ερχόμενη 3ετία.

Στο να πείσει ότι …παραμένει ΠΑΣΟΚ θα εστιάσει η Άννα Διαμαντοπούλου που παράλληλα προβάλλει την «πρωθυπουργίσιμη» εικόνα της. Στην τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση δήλωσε ότι «είμαι σταθερά στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας» προκειμένου να «διασκεδάσει» το γεγονός ότι προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

Με «ατού» την έντονη αντιδεξιά ρητορική του θα εμφανιστεί ο Μιχάλης Κατρίνης ο οποίος παράλληλα τάσσεται ευθέως υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αναμένεται να τονίζει πως «αγωνίζομαι για τη Μεγάλη Παράταξη, που θα δημιουργηθεί με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με φιλοσοφία και DNA ΠΑΣΟΚ».

Στον αντίθετο πόλο από τον Μιχάλη Κατρίνη θα κινηθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου. Αποκλείοντας πιθανότατα και στο debate την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για την προοπτική αυτόνομης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι όροι του debate

Με βάση την συμφωνία ανάμεσα στους 6 υποψηφίους οι όροι της συζήτησης που θα διεξαχθεί είναι οι εξής:

Οι υποψήφιοι θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για 6 συγκεκριμένες ενότητες. Αυτές θα είναι: 1) Οικονομία ανάπτυξη 2) Κοινωνικό κράτος, νέα γενιά, δημογραφικό 3) Εξωτερική πολιτική, άμυνα, ΕΕ 4) Κράτος, Θεσμοί, Αυτοδιοίκηση 5) Κλιματική κρίση, πολιτική προστασία, ενεργειακή μετάβαση 6) ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα

Σε κάθε θεματική ενότητα οι δημοσιογράφοι ρωτούν εντός 30 δευτερολέπτων και κάθε υποψήφιος-α απαντά εντός 90 δευτερολέπτων.

Κάθε υποψήφιος-α έχει το δικαίωμα 5 φορές στη διάρκεια του debate να απευθύνει ερώτηση/τοποθέτηση/σχόλιο σε διαφορετικό κάθε φορά συνυποψήφιο-α του και σε διαφορετική θεματική ενότητα.

Η διαλογική συζήτηση θα διαρθρωθεί ως εξής: 30 δευτερόλεπτα ερώτηση/ 30 δευτερόλεπτα απάντηση/ 30 δευτερόλεπτα επανατοποθέτηση/ 30 δευτερόλεπτα ανταπάντηση.

Οι υποψήφιοι κάθονται αλφαβητικά και διαδοχικά παίρνουν τον λόγο.

Το ντιμπέιτ θα κλείσει με τελική τοποθέτηση 90 δευτερολέπτων κάθε υποψηφίου.

Στους δυο δημοσιογράφους δίνεται η δυνατότητα συνολικά 6 follow up ερωτήσεων, που πρέπει όμως να υποβληθούν σε διαφορετικό υποψήφιο-α  (ερώτηση follow up:15 δευτερόλεπτα / απάντηση follow up: 30 δευτερόλεπτα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα