Δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και “μενού” τη διεύρυνση της ΕΕ

Δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και “μενού” τη διεύρυνση της ΕΕ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Eurokinissi

Στο Μαξίμου τη Δευτέρα θα βρεθούν Φον Ντερ Λάιεν, Μισέλ και οι ηγέτες της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Η Αλβανία δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει “επιστρέψει” στα Βαλκάνια από το 2019, αναλαμβάνοντας ξανά ηγετικό ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωτοβουλία να προσκαλέσει το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ της περιοχής, σε ένα δείπνο-άτυπη συζήτηση για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Στην πρόσκληση του πρωθυπουργού έχουν επίσης ανταποκριθεί θετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Μητσοτάκη ενέχει και ένα σαφή συμβολισμό, καθώς στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

“Η συμπλήρωση 20 χρόνων από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρόσκληση του πρωθυπουργού στους ηγέτες της περιοχής είναι μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις”, προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Το μήνυμα περί προϋποθέσεων αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδεχθεί πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων της, αλλά κυρίως την Αλβανία, δεδομένου ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης, παραμένει προφυλακισμένος τρεις μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα και εάν δεν έχει ορκιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα εκπέσει από το αξίωμα.

Η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί πάντως στο δείπνο.

Στην Αθήνα θα βρεθούν όμως για να μετάσχουν στο άτυπο δείπνο-συζήτηση για τη διεύρυνση ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacheski, του Κοσόβου Albin Kurti, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά και ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Στη συζήτηση θα μετάσχουν ακόμη οι ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε.: Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov, της Κροατίας Andrej Plenkovic, της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα