Δείτε live τις προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Δείτε live τις προτάσεις Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση
Opening ceremony for the Posidonia 2016 Exhibition, in Athens, on June 6, 2016 / 2016, 6 , 2016 SOOC

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει στη Βουλή τους άξονες της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Παρών μόνο ο Λεβέντης από τους πολιτικούς αρχηγούς, αν και προσεκλήθησαν άπαντες

Την έναρξη του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση κηρύσσει σήμερα από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας μάλιστα να δώσει στο εγχείρημα ένα μαζικό, λαϊκό χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση στη Βουλή προσεκλήθησαν πολιτικοί αρχηγοί, όμως ο μόνος που δήλωσε ότι θα παρευρεθεί ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη διεμήνυσαν σήμερα νωρίτερα ότι δε θα παρίστατο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Η ΝΔ έχει ήδη καταγγείλει την έναρξη του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση ως ένα κόλπο του πρωθυπουργού με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο διάλογος θα έχει ορίζοντα 7μήνου και θα διεξαχθεί ακόμα και μέσω περιφερειακών και δημοτικών εκδηλώσεων ή μέσω του διαδικτύου με την θεσμική διαδικασία να ξεκινά την άνοιξη του 2017. Η ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας με μεγάλες θεσμικές τομές είναι το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου που προχωρά με το σύνθημα: «Νέο Σύνταγμα – Νέα μεταπολίτευση – Νέα Ελλάδα 2021».

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως ο διάλογος θα ξεκινήσει  από το μηδέν, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο και  χωρίς την πλειοψηφία να παίρνει θέση πάνω στα ζητήματα που θα τεθούν.

Δε φαίνεται μάλιστα να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα που θα έχει χαρακτήρα  επικυρωτικό του διαλόγου πριν ξεκινήσει η θεσμική διαδικασία.

«Ελιγμός» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όπως έχει δημοσιεύσει το NEWS 247 το Μαξίμου φαίνεται να ξεπερνά τον εσωκομματικό σκόπελο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με μια «περίτεχνη ντρίπλα». Με τις αντιδράσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» να έχουν πέσει στο τραπέζι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σκέφτονται να προτείνουν ο ΠτΔ να εξακολουθεί να εκλέγεται από την Βουλή με την διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής του, όμως το σώμα να μην διαλύεται, αλλά το λόγο να αναλαμβάνει ο λαός. Οι υποψήφιοι θα είναι ίδιοι με αυτούς που θα έχουν προτείνει τα κόμματα στην προηγούμενη διαδικασία.

Πολλά είναι τα κυβερνητικά στελέχη, που σε περίπτωση που υπερισχύσει αυτή η άποψη, θα περιμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουν ποια θα είναι η τοποθέτηση της Ν.Δ για αυτό το θέμα.

Και αυτό καθώς την ίδια πρόταση έχει κάνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι είναι κατά της εκλογής Προέδρου από το λαό, αλλά ότι θα άκουγε το σκεπτικό του πρώην (μεταβατικού) προέδρου, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πρόκληση πρόωρων εκλογών, γεγονός που προκάλεσε ερμηνείες και ερωτηματικά.

Τα ερωτήματα για το νέο Σύνταγμα

Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα θέσει στη δημόσια συζήτηση μια σειρά από θέματα – ερωτήματα που στην κυβέρνηση βλέπουν ότι σε αρκετά από αυτά μπορεί να υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα:

– Ο νέος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι ένα πεδίο ευρείας συζήτησης με τον πρωθυπουργό να καλεί κόμματα και πολίτες να τοποθετηθούν.

– Η ενίσχυση των λαϊκών δημοψηφισμάτων, ακόμα και ακύρωσης παλαιότερων αποφάσεων.

– Οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Ιεραρχίας, αλλά και του Αρχιεπισκόπου με τον οποίο ο πρωθυπουργός διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις.

– Η κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και αλλαγές στην άρση της ασυλίας των βουλευτών.

– Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση του ρόλου του κοινοβουλίου.

– Η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του δημοσίου με βάση τα επίπεδα διοίκησης και την μεγαλύτερη διαφάνεια.

– Η προστασία των δημοσίων αγαθών μέσω της συνταγματικής κατοχύρωσης (νερό, ενέργεια κλπ).

– Κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, θέμα που έβαλε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για το εκλογικό νόμο.

– Το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού.

– Η θεσμοθέτηση αυστηρού ελέγχου στα κόμματα και τα οικονομικά τους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής στη Βουλή που σε δεύτερο χρόνο θα καταλήξει στην τελική πρόταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα