Δεν υποχωρεί ο Μητσοτάκης απέναντι στη Μέρκελ για το Σκοπιανό
Το άδειασμα της Γερμανίδας καγκελαρίου δεν πτοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εστιάζει στο ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη σημερινή τους συνάντηση
- 11 Ιανουαρίου 2019 07:31
Ήταν απολύτως αναμενόμενο να δεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα ερώτηση για τις καταγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανταλλαγής της συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων. Και ήταν απολύτως αναμενόμενο να αδειάσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αν και η αυστηρότητα της οπωσδήποτε δημιούργησε αίσθηση και όχι καλό κλίμα ενόψει της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι κατ ιδίαν στην οικία του Γερμανού πρέσβη Γενς Πλέτνερ.
Υπενθυμίζεται ότι η κ.Μέρκελ, όχι μόνο έδειξε και δημόσια αυτό που ήταν γνωστό στο Βερολίνο εδώ και καιρό, δηλαδή ότι είναι ενθουσιασμένη με την απόφαση Τσίπρα να προχωρήσει στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η Γερμανία για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους επιθυμεί να κλείσει η εκκρεμότητα του Σκοπιανού και να ενταχθεί η γειτονική χώρα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και έχει συνολικά υψηλά στην ατζέντα της την ευρωπαϊκή προοπτικη των Δυτικών Βαλκανίων, στην οποία αναφέρθηκαν τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός. Αλλά κατακεραύνωσε στις δηλώσεις της τον κ.Μητσοτάκη, προϊδεάζοντας για ακόμη μεγαλύτερη πίεση κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Από τη ΝΔ πάντως δεν είπαν… go home madame Merkel, αλλά καλωσόρισαν τη Γερμανίδα καγκελάριο καθιστώντας σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις του. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ο κ.Μητσοτάκης θέλει και να ανοίξει πόλεμο με την κ.Μέρκελ.
Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ειδικότερα χθες το βράδυ: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μια εποικοδομητική και εφ όλης της ύλης συζήτηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ την οποία καλοσωρίζει στην Ελλάδα. Ως προς τις σημερινές της δηλώσεις για το Σκοπιανό, η ΝΔ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι κατανοεί την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως για την παραδοχή της ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τη θέση της ΝΔ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.”
Γαλάζια στελέχη σχολίαζαν στη συνέχεια πως: “Στην πολιτική διαχρονικά πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν είναι ειλικρινής η κ. Μέρκελ. Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Ο κάθε ηγέτης προασπίζεται και προωθεί πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του.”
Σημείωναν δε ότι “το πρόβλημα είναι ότι ενώ η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ικανοποιημένη με όσα έκανε ο κ. Τσίπρας για να λύσει ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα της Γερμανίας για τα Βαλκάνια ο κ. Τσίπρας είπε ένα πειθήνιο “ναι” και έκανε μια πρωτοφανή υποχώρηση σε αυτό που έξι πρωθυπουργοί της Ελλάδος πριν από εκείνον δεν συζητούσαν καν.” Επαναλάμβαναν ειδικότερα την κατηγορία ότι ο κ. Τσίπρας παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και τη δήθεν μακεδονική γλώσσα, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτό βέβαια “αφήνει ασφαλώς αδιάφορες άλλες χώρες που απλά πιέζουν για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.”
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η Ελλάδα δεχόταν πάντα πιέσεις για να λύσει αυτήν την εκκρεμότητα, αλλά “ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που ενέδωσε”.
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν επίσης ότι “η ΝΔ μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Και αυτό θα πει βέβαια σήμερα και ο κ. Μητσοτάκης στην κ. Μέρκελ.”
Υπενθύμιζαν δε ότι και πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια η κυρία Μέρκελ επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα για να στηρίξει ενθέρμως τη συμφωνία των Πρεσπών και προσέθεταν πως: “Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας. Είναι μια θέση κατανοητή μεν, αλλά η συμφωνία δεν είναι ούτε προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς όφελος της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Γιατί η ενίσχυση του αλυτρωτισμού στην ευαίσθητη περιοχή με την παραχώρηση Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς είναι κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.”
Στη ΝΔ πάντως υπήρχε εξαρχής η άποψη ότι, όπως έχει γράψει το News 24/7, από την επίσκεψη Μέρκελ τελικά ο κ.Τσίπρας δε θα βγει κερδισμένος στα μάτια της κοινής γνώμης. Και πολλοί έλεγαν χθες ότι το άδειασμα της Γερμανίδας καγκελαρίου μάλλον θα ωφελήσει εκλογικά τον κ.Μητσοτάκη, καθώς οι πολίτες είδαν την ηγέτη μίας άλλης χώρας, η οποία βεβαίως και κοιτάζει τα δικά της συμφέροντα, να μιλά λες και η συμφωνία των Πρεσπών, που δεν έχει ακόμη κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, είναι τετελεσμένο γεγονός (τρεις φορές αναφέρθηκε σε Βόρεια Μακεδονία η κ.Μέρκελ, αν και μία φορά της… ξέφυγε το “Μακεδονία”) και να δηλώνει την ευγνωμοσύνη της στον πρωθυπουργό, ενώ άφηνε αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαφωνεί.
Βεβαίως η Μέρκελ, όπως θα θυμάται και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν ξεχνά: Η Γερμανίδα καγκελάριος ουδέποτε συγχώρεσε στον πρώην πρωθυπουργό τη στάση του το 2011, όταν ακόμη διήγαγε την αντιμνημονιακή του περίοδο. Με αυτό το δεδομένο, ο κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να συνυπολογίσει πως εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θα πρέπει να συνεργαστεί με την κ.Μερκελ, η οποία έχει παραιτηθεί από την ηγεσία της CDU, αλλά θα παραμείνει στη καγκελαρία μέχρι το τέλος της θητείας της και μαζί της θα πρέπει να διαπραγματευθεί αιτήματα όπως η μείωση των πρωτογενών. (Σημειωτέον δε ότι η κ.Μέρκελ δεν απάντησε καν στην ερώτηση για τις δηλώσεις Μητσοτάκη πως εκείνος θα εφαρμόσει ένα νέο οικονομικό μείγμα).
Έτσι ορισμένοι… ρεαλιστές σιγοψιθυρίζουν ότι το πιο βολικό σενάριο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η συμφωνία των Πρεσπών να ψηφιστεί και η ένταξη στο ΝΑΤΟ να προχωρήσει πριν γίνουν εκλογές, καθώς διαφορετικά μία γαλάζια κυβέρνηση θα βρεθεί με μία πάρα πολύ καυτή πατάτα στα χέρια. Από τη ΝΔ έχουν άλλωστε πολλάκις, εμμέσως και λιγότερο εμμέσως, παραδεχθεί ότι εάν η συμφωνία κυρωθεί είναι αδύνατον μία επόμενη κυβέρνηση να την ακυρώσει- και αυτό είναι αλήθεια. Με τις ψήφους δε Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαυρωτά φαίνεται πως η πλειοψηφία για την κύρωση ειναι πιθανή., παρότι η ΝΔ κεντρικά και επίσημα επιμένει στη συνέχιση των προσπαθειών για μπλοκάρισμα της.