Δεν βλέπουμε φως

Δεν βλέπουμε φως
ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Στη δημοσκόπηση τα κυρίαρχα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται είναι πως αφενός ο ελληνικός λαός είναι βαθιά απαισιόδοξος, αφετέρου οι περισσότεροι πιστεύουν πως θα ληφθούν νέα μέτρα ακόμα και αν δεν χρειάζονται

Ίσως να είναι η πρώτη δημοσκόπηση στην οποία να αποτυπώνεται τόσο έντονη η απαισιοδοξία των πολιτών για το μέλλον της χώρας σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για τo Mega.

Το 78,3% των ερωτηθέντων δηλώνει απαισιόδοξο για το μέλλον, έναντι 21,2% που δηλώνει λίγο ή πολύ αισιόδοξο για το μέλλον, ενώ ποσοστό 58,1% εκτιμά πως η χώρα πηγαίνει προς την λάθος κατεύθυνση, έναντι 36,9% που πιστεύει το αντίθετο.

Ακόμη, το 71,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και απλώς εκτελεί τις εντολές της τρόικας, το 57,1% εκτιμά πως θα επιβληθούν νέα φοροεισπρακτικά μέτρα ενώ το 76,5% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τα επιβάλει, είτε χρειάζονται επί της ουσίας ή όχι.

Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν τη δυσφορία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς προερχόμενα μάλιστα και από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έστω και σε μικρότερο βαθμό από ότι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων.

Άκρως σημαντική είναι η επισήμανση πως το 61,3% κρίνει ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι πιο αρνητική μετά τον ανασχηματισμό, έναντι 34,2% που θεωρεί βελτιωμένο το κυβερνητικό σχήμα.

Τα ευρήματα για τις εκλογές

Παρά τη δυνατή υποψηφιότητα Καμίνη η Αθήνα μάλλον θα εκλέξει εκ νέου για δήμαρχο Αθηναίων τον Νικήτα Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης διατηρεί προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων (9,8%) στην πρόθεση ψήφου και προηγείται με ποσοστό 36,2% έναντι 27% του Γιώργου Καμίνη.

Ακολουθούν με ένα καλό ποσοστό αλλά χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά με 10,6% ο Νίκος Σοφιανός και η Ελένη Πορτάλιου με 3,6%.

Στο δήμο Πειραιά η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Γιάννης Μίχας προηγείται με 37,6% και ακολουθούν:

Πέτρος Μαντούβαλος με 16,5%, Βασίλης Μιχαλολιάκος με 16%, Ελπίδα Παντελάκη με 7,5% και Νίκος Λεγάκης με 6%. Στο β’ γύρο, ο κ. Μίχας συγκεντρώνει 53%, ο κ. Μαντούβαλος 33,2% και ο κ. Μιχαλολιάκος 26,1%.

Στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει 20%, ο Βασίλης Κικίλιας 15,1%, ο Γιάννης Δημαράς 14,8%, ο Αλέξης Μητρόπουλος 11,5%, ο Άδωνης Γεωργιάδης 8,5%, ο Θανάσης Παφίλης 8%, ο Αλέκος Αλαβάνος 5%, ο Γρηγόρης Ψαριανός 3,7% και ο Κώστας Διάκος 0,5%.

Στο β’ γύρο όμως εάν αναμετρηθούν ο κ. Σγουρός με τον κ. Κικίλια, η επικράτηση του κ. Σγουρού πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιαη. Λαμβάνει 40,8% έναντι 26,9% του κ. Κικίλια, με τους αναποφάσιστους πάνω από 18%.

Αλλά εάν στην αναμέτρηση οδηγηθούν οι Σγουρός και Δημαράς ο δεύτερος προηγείται με 39,2% έναντι 35,1%.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται να υπάρχει ντέρμπι. Ο Κώστας Γκιουλέκας συγκεντρώνει 37%, ο Γιάννης Μπουτάρης 36% και ακολουθούν: Στέλιος Παπαθεμελής (4,1%), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (3,2%) και Μάκης Στεργίου (3,1%).

Στο β’ γύρο, ο κ. Γκιουλέκας προηγείται με 45,8% έναντι 44% του κ. Μπουτάρη, στοιχεία τα οποία αγγίζουν το στατιστικό λάθος.

Τέλος, στην περιφέρεια Μακεδονίας ο Παναγιώτης Ψωμιάδης προηγείται με 42% του Μάρκου Μπόλαρη που συγκεντρώνει 18,4%, ενώ ακολουθούν οι κ.κ. Βελόπουλος, Ξηροτύρη, Κωνσταντινίδης, Κουράκης και Τρεμόπουλος. Στο β’ γύρο, ο κ. Ψωμιάδης συγκεντρώνει 49,5% έναντι 30,4% του κ. Μπόλαρη.

Η αποχή

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 81,6% λέει πως σίγουρα/μάλλον θα πάει να ψηφίσει, έναντι 16,3% που δηλώνει πως δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Η αποχή μάλλον εκφράζει κύμα απογοήτευησης – καταδίκης προς κόμματα και κυβέρνηση.

Η έρευνα έγινε από 17 έως 27 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων πανελλαδικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα