Δένδιας για την κούρσα διαδοχής: Μία διαδικασία πολιτικών ‘καλλιστείων’ δεν με ενδιαφέρει

Δένδιας για την κούρσα διαδοχής: Μία διαδικασία πολιτικών ‘καλλιστείων’ δεν με ενδιαφέρει
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους μνημόνιο 3.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Ευρωκίνηση

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά για τη συμφωνία, τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων και καθορίζει τις πολιτικές του επιδιώξεις εν όψει της προεδρικής διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας μίλησε στο περιοδικό Street Life για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις εσωκομματικές εξελίξεις και τη δική του πρόθεση να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τη συμφωνία ανέφερε: “Το κύριο ερώτημα στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε με την ψήφιση της συμφωνίας ήταν ναι ή όχι στην παραμονή στο ευρώ. Αυτός ήταν και ο λόγος που την υπερψηφίσαμε  ως  Νέα Δημοκρατία, παρά τις διαφωνίες μας για  την επιβολή φορολογικών μέτρων, με τα οποία ανησυχούμε ότι θα γίνει ακόμη πιο έντονη η παλινδρόμηση της οικονομίας σε ύφεση, παρότι στο τέλος του 2014 είχαμε αρχίσει να επιστρέφουμε στην  ανάπτυξη”.

Ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε πως οι εταίροι έκαναν πολλά σφάλματα, όμως εντοπίζει περισσότερες ευθύνες στην απειρία της κυβέρνησης: “Οι εταίροι είναι αλήθεια ότι έκαναν από την δική τους πλευρά αρκετά λάθη και ορισμένοι εξ αυτών προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το γεγονός ότι είχαν  απέναντι τους μία ολοφάνερα άπειρη ή και ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Όμως, η κυβέρνηση της χώρας τους έδωσε την αφορμή για να επιδείξουν την συγκεκριμένη στάση,  τόσο με την ανεκδιήγητη δήθεν «διαπραγμάτευση» που διεξήγαγε ο κ. Βαρουφάκης, τον οποίο δυστυχώς εμπιστεύθηκε ο κ. Τσίπρας σε αυτή την θέση, όσο και με την ακατανόητη απόφαση για το δημοψήφισμα”.

Καρφιά και για τη διακυβέρνηση Σαμαρά

Παρά την πολιτική επιχειρηματολογία αρκετών στελεχών της ΝΔ, πως η απερχόμενη κυβέρνηση είχε φτάσει ένα βήμα από την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο κ. Δένδιας μοιάζει να μην ενστερνίζεται απόλυτα τις αιτιάσεις των σαμαρικών βουλευτών: “Ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα είχε συμβεί, αλλά είναι σίγουρο ότι η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν σε σαφώς καλύτερη θέση και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάναμε στο χείλος της εξόδου από το ευρώ και της  καταστροφικής χρεοκοπίας” εξηγεί και προσθέτει για την περίοδο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: “Βεβαίως,  έγιναν λάθη και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η σπουδή για επιστροφή στις αγορές και κυρίως η λανθασμένη αντίδραση στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2014, με τη δικαίωση του λαϊκιστικού λόγου δια της συμμετοχής εκφραστών του στην τότε κυβέρνηση,   δημιούργησαν ένα πολιτικό τοπίο το οποίο τελικά διευκόλυνε την εκλογική νίκη του  ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι εκλογές δεν είναι κάτι το ευκταίο

“Δεν θα έλεγα ότι οι εκλογές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες είναι κάτι ευκταίο, καθώς θα επιφέρουν επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, η οποία ήδη έχει πληγεί βαρύτατα. Το παράδειγμα του εσωτερικού τουρισμού είναι χαρακτηριστικό.” αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλη αυτή τη συζήτηση από πλευράς κυβέρνησης για επιστροφή στις κάλπες από το φθινόπωρο.

“Το Σύνταγμα δίνει καταρχήν άλλες διεξόδους στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι  μία Κυβέρνηση  δεν μπορεί να κυβερνήσει. Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές από ένα σημείο και μετά μπορεί να καταστούν αναπόφευκτες” συμπληρώνει.

Η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία

“Η Νέα Δημοκρατία είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να είναι παράταξη εθνικής ευθύνης” αναφέρει ο κ. Δένδιας, ενώ στο ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού επισημαίνει πως το “αν θα την στηρίξει,  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους είμαι βέβαιος ότι θα σταθμίσουν ο  πρόεδρος του κόμματος κ. Μεϊμαράκης και τα όργανα του  κόμματος”. 

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Δένδιας επιμένει στην άποψη πως το κόμμα πρέπει να αλλάξει άρδην την εικόνα του. “Πρέπει να ανοιχθεί και να εκφράσει εκ νέου όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας που πιστεύουν στην ανάγκη ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και στην παράλληλη λειτουργία ενός αξιοκρατικού και συνεχώς  αξιολογούμενου δημόσιου τομέα. Και πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να τοποθετούμαστε έχοντας ως μοναδικό άξονα αναφοράς την διαχείριση της κρίσης και τον άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», ο οποίο άλλωστε έχει ξεπερασθεί από τις εξελίξεις”.

Οι βλέψεις για την προεδρία του κόμματος

Το όνομά του έχει ακουστεί ανάμεσα σε εκείνα των φερόμενων ως δελφίνων για πρόεδρος του κόμματος. Τι λέει όμως ο ίδιος; “Μόνο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία υιοθετήσει μία νέα πολιτική πλατφόρμα θέσεων που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να συνυπογράφεται από ομάδα ικανών στελεχών θα με ενδιέφερε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Αντιθέτως, μία διαδικασία πολιτικών «καλλιστείων» δεν με ενδιαφέρει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα