Δένδιας σε Χάφταρ: Θα στηρίξουμε την εκεχειρία στη Λιβύη

Δένδιας σε Χάφταρ: Θα στηρίξουμε την εκεχειρία στη Λιβύη
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίνου Δένδια με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτά, την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον Χαλιφά Χάφταρ εξέφρασε την πρόθεση της Ελλάδας να συμβάλλει στην προστασία της εκεχειρίας στη Λιβύη. Η αναφορά σε "αποστολή δυνάμεων" και οι διευκρινίσεις

Με κάθε δυνατό τρόπο -για να διασφαλιστεί η ανακωχή- είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να στηρίξει τη Λιβύη σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια. Η αρχική αναφορά περί συμμετοχής της χώρας μας με “δυνάμεις” στην προστασία της εκεχειρίας, προκάλεσε πολλέ συζητήσεις και ακολούθησαν διυκρινίσεις από το ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα πηγές του ΥΠΕΞ, τονίζουν ότι η φράση “η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή”, αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη μέρα είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων

Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας». «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. ‘Αρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. ‘Αρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ’ αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών στη συμμετοχή της Ελλάδας στις προσπάθειες για εκεχειρία, έχει να κάνει με τη συμμετοχή στον ευρωπαίκό μηχανισμό “Σοφία” με εναέρια και πλωτά μέσα για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων (υπάρχει ήδη στα χαρτιά) και ετοιμότητα για συμμετοχή ως παρατηρητές σε διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας, αν αποφασιστεί.

Χάφταρ: Είμαστε φιλειρηνιστές

Ο στρατηγός Χάφταρ, μετά το τέλος της συνάντησης και λίγο πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε:

“Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ για να συζητήσουμε για την ειρήνη και να ενισχύσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών”.

Το παρασκήνιο της συνάντησης

Οι συναντήσεις γίνονται εν όψει της πρωτοβουλίας του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει άλλωστε σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και θα προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη δεν προβλέπει και ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. Ε

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει να μετάσχει στη διάσκεψη στο Βερολίνο την Κυριακή, πλην όμως η Τουρκία μπλόκαρε το ελληνικό αίτημα ως μία από τις χώρες ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας.

Ο Χάφταρ είχε εκφράσει προσφάτως την απορία γιατί δεν προσεκλήθη και η Ελλάδα στην πρωτοβουλία του Βερολίνου.

Αν και η Ελλάδα δε θα είναι παρούσα την Κυριακή στο Βερολίνο, υπολογίζει στη στήριξη της Γαλλίας, καθώς ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν υποστηρίζει το καθεστώς Σάρατζ και έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία για τη συμφωνία με Λιβύη.

“Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου”, ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, συνεχίζοντας τις κινήσεις στήριξης Αθήνας και Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης στις 29 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με Μακρόν, ενώ από τις 22 έως τις 24 του μήνα θα βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου σημειωτέον ότι θα βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα