Δεξιά χείρα βοηθείας σε Μητσοτάκη από Βελόπουλο
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στήριξε τον πρωθυπουργό για το Πολυτεχνείο, ο οποίος άνοιξε μέτωπο με ΚΚΕ- Βαρουφάκη και “ξόρκισε” σενάρια συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ
- 13 Νοεμβρίου 2020 06:08
Η χθεσινή οκτάωρη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορονοϊό έβγαλε ειδήσεις για το lockdown, είχε όμως και ενδιαφέρουσες πολιτικές αναγνώσεις.
Παράλληλα με την αντιπαράθεση για τις ΜΕΘ και λάθη που έγιναν, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στην ατζέντα το θέμα του (μη) εορτασμού του Πολυτεχνείου σε πέντε ημέρες, ανοίγοντας μέτωπο με ΚΚΕ και Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά με απώτερο στόχο να στριμώξει το ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των ψηφοφόρων που θεωρούν πως η διαδήλωση πρέπει να γίνει και αυτών, που πιστεύουν ότι η δημόσια υγεία προέχει αυτή τη στιγμή.
Στη συζήτηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης βρήκε σύμμαχο εκ δεξιών, τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος όχι μόνο στήριξε τον πρωθυπουργό για το Πολυτεχνείο, αλλά προέβαλε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη όταν δεν έγινε η παρέλαση την 28η Οκτωβρίου και πως δεν θα μπορεί κανείς μετά να πείσει τους θρήσκους πολίτες ότι δεν πρέπει να πάνε στην Εκκλησία. Επιχειρήματα που στο πρώτο σκέλος ταυτίζονται και με την επίσημη γραμμή της ΝΔ και της κυβέρνησης, ενώ το δεύτερο σκέλος με όσα οι γαλάζιοι ψιθυρίζουν.
Και ο πρωθυπουργός υπό μία έννοια “ανταπέδωσε” στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, υιοθετώντας τη δική του πρόταση για αναστολή πλειστηριασμών, καίτοι αντίστοιχες προτάσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα απευθύνθηκε επί προσωπικού καταρχάς στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στη δευτερολογία του και στον πρόεδρο του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, τους οποίους μάλιστα προειδοποίησε ότι η απαγόρευση διαδήλωσης στις 17 Νοεμβρίου ισχύει και για τους ίδιους και τα κόμματα τους.
Ήταν χαρακτηριστική ιδίως η φράση του κ.Μητσοτάκη “άντε να τελειώνουμε με τα άβατα” στη δευτερολογία του, στην οποία ανέβασε ιδιαίτερα τους τόνους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, όπως είχε δηλώσει ότι η Εθνική Αντίσταση δεν ήταν έργο μόνο της αριστεράς, έτσι και χθες δήλωσε ότι στο Πολυτεχνείο δεν συμμετείχαν μόνο αριστεροί. Υποστήριξε μάλιστα ότι και οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου σήμερα δεν θα ήθελαν να γίνει πορεία.
Ο πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο βεβαίως εξώθησε τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαδηλώσουν στις 17 Νοεμβρίου, με ανοιχτό τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση η ΕΛΑΣ. Ταυτόχρονα οδήγησε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, παρόλο που καταρχάς ήταν επιφυλακτικοί στο θέμα της διαδήλωσης, να καταγγείλουν τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, η οποία με ένα εργασιακό νομοσχέδιο προς ψήφιση και με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο λόγω του lockdown, είναι εμφανές ότι θα προτιμούσε να μεταθέσει το διακύβευμα του εφετινού εορτασμού. Συν βεβαίως ότι με την τοποθέτηση κατά διαδήλωσης ο πρωθυπουργός είναι αν μη τι αλλο συνεπής στην ιδεολογική του στάση.
Ενδιαφέρον είναι όμως και το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης “ξόρκισε” σενάρια συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, την οποία μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον έκανε πιο συγκεκριμένη χθες, στο πρόσωπο της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού, η οποία όμως έχει και πολιτικό παρελθόν καθώς το 2009 ηταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.
Και είναι ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε ζητά εκλογές, αλλά ούτε και συγκυβέρνηση, περιορίζοντας το αίτημα του στο υπουργείο Υγείας. Το σενάριο όμως να απαιτηθεί κάτι περισσότερο φαίνεται πως ενοχλεί το Μαξίμου, που σπεύδει από τώρα να οργανώσει τις άμυνες του.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.