Διαδοχή στη ΝΔ: Πλήθος φιλοδοξιών και διεργασιών για τις υποψηφιότητες
Τηλεφωνική επικοινωνία Μεϊμαράκη-Αβραμόπουλου. Εκδήλωση προθέσεων από το Νίκο Δένδια. Βέτο Κακλαμάνη σε Βορίδη να μην είναι υποψήφιος. Θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικρατέστερο σενάριο η μη υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη
- 24 Σεπτεμβρίου 2015 06:16
Σε ανίχνευση του πεδίου και των προθέσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την ηγεσία της ΝΔ εξελίσσεται στην εκκίνησή της η κούρσα για την εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο μοναδικός επίσημα υποψήφιος ως αυτή τη στιγμή, ενώ γρίφος παραμένουν οι προθέσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος με τα ως τώρα δεδομένα συνεχίζει να κρατά το κλειδί των εσωκομματικών εξελίξεων.
Τις τελευταίες ώρες μεταδίδεται ένα κλίμα παρότρυνσης από μερίδα βουλευτών, κυρίως καραμανλικής προέλευσης, προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κατέλθει υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμα και για εμφάνιση κειμένου με υπογραφές βουλευτών προς σ’ αυτή την κατεύθυνση αλλά προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε δημόσια ότι περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο Β. Μεϊμαράκης.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο άνδρες ήθελαν να συναντηθούν, αλλά λόγω των υποχρεώσεών τους στις Βρυξέλλες, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Αν και το θέμα της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ήταν το μεταναστευτικό, θεωρείται βέβαιο ότι συζητήθηκαν και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ.
Άλλωστε οι δύο άνδρες έχουν πολύ καλή προσωπική σχέση ενώ και προ ημερών εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο Ευρωπαίος Επίτροπος μετανάστευσης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ κάνοντας δηλώσεις για «εθνική συναίνεση» που στο φως των σημερινών εξελίξεων μπορούν να ερμηνευτούν και ως επικρότηση της προεκλογικής στρατηγικής που ακολούθησε ως αρχηγός της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Επιπλέον επικρατέστερο σενάριο αυτή την ώρα φαντάζει μια υποστήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αν ο τελευταίος θέσει υποψηφιότητα, καθώς κάποιες ενδείξεις δείχνουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα η ίδια η πρώην υπουργός εξωτερικών.
Την ίδια ώρα όμως τα πράγματα φαντάζουν αρκετά ρευστά και θολά στο παρασκήνιο, τα στρατόπεδα είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και αναζήτηση στρατηγών και οι συναντήσεις και διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την προεδρία ή των φερόμενων ως ενδιαφερόμενων με βουλευτές και άλλα στελέχη της ΝΔ.
Η έναρξη της διαδικασίας διαδοχής και το νεφελώδες μέχρι στιγμής τοπίο πάντως έχουν τροφοδοτήσει φιλοδοξίες με αποτέλεσμα εκτός από τους πρωτοκλασάτους ουκ ολίγοι βουλευτές να αναρωτιούνται σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους “γιατί όχι (και) εγώ;” και γαλάζιοι παράγοντες να αναρωτιούνται τι θα συμβεί εάν υπάρξει τελικά πληθώρα υποψηφίων.
Εκδήλωση προθέσεων εξέφρασε μέσω των social media εν τω μεταξύ o Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια. Έργο πάνω σε συγκροτημένες ιδέες χρειάζεται και να εκφράσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην υπουργού, ο Ν. Δένδιας «το σκέφτεται και δεν το αποκλείει» να είναι υποψήφιος.
Ο Κωστής Χατζηδάκης αν και δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία, παρεμβαίνει καθημερινά στα τεκταινόμενα και με νέα του δήλωση σημείωσε ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν αρκεί να είναι νέος και πως η ΝΔ δεν χρειάζεται έναν αντι-Τσίπρα. Στον αντίποδα η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη υποστηρίζει ότι τώρα είναι η ώρα η ΝΔ να περάσει στη γενιά των 40ρηδων.
Οι παρεμβάσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως κινήσεις στον απόηχο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα παλιότερο παρασκήνιο μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου του 2015, όταν πληροφορίες ήθελαν μια κίνηση τεσσάρων στελεχών που περιελάμβανε τους Κ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια, Κ. Χατζηδάκη και Όλγα Κεφαλογιάννη οι οποίοι φέρονταν να συζητούν για μία πολιτική παρέμβαση, όχι με στόχο κατ’ ανάγκη την αμφισβήτηση του τότε προέδρου Α. Σαμαρά, αλλά την καταγραφή δυναμικών παρουσιών. Η κίνηση εκείνη δεν ευοδώθηκε ποτέ, καθώς, ο Αντώνης Σαμαράς προς έκπληξη πολλών τότε, όρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως πρώτο τη τάξη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως διαμηνύει ότι θα είναι υποψήφιος «μέχρι τέλους». Την ίδια ώρα ο Μάκης Βορίδης που ενδιαφέρεται για να θέσει υποψηφιότητα εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο δέχτηκε το πρώτο δημόσιο βέτο από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τον φωτογράφισε για την ακροδεξιά του προέλευση και τον κάλεσε «να μην τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα για να ξεπλύνει μέσω της ΝΔ το παρελθόν του».
Η κίνηση αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη έρχεται εν μέσω έντονων φημολογιών ότι ο Μάκης Βορίδης έχει γίνει αποδέκτης τέτοιων μηνυμάτων σε δια ζώσης συνομιλίες από άλλα γαλάζια στελέχη. Ωστόσο ο ίδιος το αρνείται και φέρεται να υποστηρίζει ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, ότι δέχεται έντονες παροτρύνσεις να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ.
Στο μεταξύ σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να ανοίξει και επίσημα η διαδικασία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου.