Διαφωνεί η Αθήνα με την επιχείρηση στη Συρία: Δε βοήθησε στη λύση, δε χρειάζεται νέος ψυχρός πολεμος
Κυβερνητικος αξιωματούχος σχολίασε την επέμβαση ΗΠΑ- Γαλλίας- Μ.Βρετανίας. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία, επαναλαμβάνοντας την πάγια ελληνική θέση μη συμμετοχής σε επιχειρήσεις που δεν είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Προβληματισμός για τις συνέπειες στο προσφυγικό
- 14 Απριλίου 2018 12:34
Με ιδιαίτερη προσοχή, που υποκρύπτει ανησυχία και προβληματισμό, αντιμετωπίζει η Αθήνα την επιχείρηση ΗΠΑ- Γαλλίας- Μ.Βρετανίας στη Συρία, με την οποία διαφωνεί.
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Μαξίμου ήρθε δια σχολίου κυβερνητικού αξιωματούχου το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ αναμένετο επίσημη ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο από χθες το απόγευμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, η Αθήνα έστειλε το μήνυμα πως δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση.
Μετά και τη συνομιλία Τσίπρα – Μακρόν, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίαζε για την επέμβαση στη Συρία:
“Η χθεσινή επιχείρηση, όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας.
Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.”
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν χθες και το Συριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων τονίζοντας ότι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες απο την ΕΕ. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση. Επιπλέον, είπε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.
Είναι προφανές και εύλογο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή, καθώς θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ που στο παρελθόν έχει διαδηλώσει κατά αντίστοιχων επεμβάσεων, ενώ επιπλέον δε μπορεί παρά να υπάρχει προβληματισμός για ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών προς την περιοχή μας.
Στο υπουργείο Μεταναστευτικης Πολιτικής όπου υπήρχε έτσι κι αλλιώς αυξημένη επιφυλακή λόγω του καλού καιρού που είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμο των ροών τον Απρίλιο, πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Τσίπρας είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη διαχείριση των ενδεχόμενα μεγαλύτερων προσφυγικών ροών το καλοκαίρι.
Η Αθήνα επικαλείται το γεγονός ότι η επέμβαση δεν είναι όμως απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ καίτοι έχει εγκριθεί (αναμενόμενο, αφού ήταν επιλογή των ΗΠΑ) από το ΝΑΤΟ, δεν είναι νατοϊκή επιχείρηση για να απαιτηθεί η χρήση συμμαχικών βάσεων.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον εφόσον αυτές πηγάζουν από αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην πρώτη αντίδραση που έρχεται από την ηγεσία του υπουργείου, μετά τις επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία.
Τονίζει ότι αυτή είναι η πάγια θέση της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζει ότι και στο Αφγανιστάν η Αθήνα έστειλε δυνάμεις που δεν έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις, αλλά στην ανοικοδόμηση της χώρας. Είμαστε μία «ειρηνική χώρα», σημειώνει.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε πιο ξεκάθαρα την αντίθεση της κυβερνητικής παράταξης, απευθυνόμενος και στο εσωκομματικό ακροατήριο και συμπλέοντας με την πάγια θέση της ευρωπαϊκής αριστεράς.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής έγραψε στο twitter: “Όχι στην πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανίας, Γαλλίας. Να μπει τώρα τέλος στην επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση, που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης και ανεξέλεγκτης πολεμικής ανάφλεξης. Ναι σε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες για “εκτόνωση και Ειρήνη στην μαρτυρική Συρία”.
Πάντως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη σαφή θέση της ΕΕ υπέρ της επέμβασης των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Με μήνυμα του στο twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι “τα χτυπήματα των ΗΠΑ, Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησαν σαφές ότι το συριακό καθεστώς μαζί με την Ρωσία και το Ιράν δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, τουλάχιστον χωρίς κόστος. Η ΕΕ στέκεται μαζί με τους συμμάχους της στην πλευρά της δικαιοσύνης”.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί καμία συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και η Λευκωσία έσπευσε ήδη να διαμηνύσει ότι δεν είχε καμία ενημέρωση και καμία εμπλοκή.
«Η Κύπρος δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την επιχείρηση και στη χώρα μας επικρατούν συνθήκες πλήρους ασφάλειας», τονίζει με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ης Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου. Προσθέτει ότι οι κυπριακές Αρχές παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν έτυχε οποιασδήποτε προηγούμενης ενημέρωσης κσι σημειώνει ότι «για την επιχείρηση αυτή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ο εναέριος χώρος ούτε έχει επηρεαστεί το FIR ή αεροδιάδρομοι του».
Ο Κύπριος εκπρόσωπος αναφέρεται επίσης στη συντονισμένη αεροπορική στρατιωτική επιχείρηση από αεροσκάφη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας, εναντίον συγκεκριμένων στόχων στη Συρία, που έχει ολοκληρωθεί και η οποία «φαίνεται να είναι ανάλογη εκείνης που είχε γίνει τον Απρίλιο 2017».
Καταλήγοντας δε, τονίζει:
«Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα καταστεί δυνατό να αποφευχθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι πηγές κινδύνων σε αυτή τη γειτονική χώρα θα αντιμετωπισθούν με ειρηνικά μέσα και μέσω διαλόγου».
Το γεγονός πάντως ότι η Τουρκία έσπευσε καταρχήν να χαιρετίσει την επέμβαση εντείνει τον προβληματισμό σε αυτό το περίπλοκο γεωπολιτικό παζλ.