Διαφωνεί με το ‘ναι’ του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν Τσίπρα στην κόντρα με Γερμανία, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφραζε την άποψη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπρεπε να απέχει από την ψηφοφορία, αλλά δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί.
- 15 Δεκεμβρίου 2016 15:47
Υπέρ της αποχής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που πιστεύουν στην ανάγκη υπεύθυνου εθνικού στρατηγικού σχεδίου, τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της Κ.Ο. του κόμματος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε μεν, αλλά δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει στην απόφαση της ΚΟ, η οποία κατέληξε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα δώσει θετική ψήφο.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα ψηφίσει “ναι” έστω και συμβολικά ώστε “να πάρουν ανάσα οι χαμηλοσυνταξιούχοι”.
Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: “Η χθεσινή εξέλιξη με την απόφαση του ESM να αναστείλει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μπορεί να μην έχει άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα, δημιουργεί όμως σοβαρά προβλήματα για τη χώρα. Κι αυτό γιατί εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, επιβαρύνει το ήδη αρνητικό οικονομικά κλίμα και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς, οι τυχοδιωκτικές πιρουέτες του πλήρως υποταγμένου σε θέματα ουσίας, κ. Τσίπρα, «άνοιξαν τις ορέξεις» των ακραίων συντηρητικών κύκλων για να πάρουν τιμωρητικού χαρακτήρα αποφάσεις για τη χώρα. Επιπλέον οι κυβερνητικές ενέργειες υπονομεύουν ακόμη και τα «πενιχρά» αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης τους, τόσο ως προς τα πλεονάσματα όσο και ως προς το χρέος.
Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του αδύναμοι και ανίκανοι να διαπραγματευτούν ουσιαστικά με τους θεσμούς, επιχειρούν τώρα πολιτικό εκβιασμό θέτοντας το ψευτοδίλημμα «Τσίπρας ή Σόιμπλε». Η δική μας απάντηση είναι σαφής: ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.
Οι τυχοδιωκτισμοί Τσίπρα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τιμωρία της Ελλάδας αλλά και των Ελλήνων.
Αλλά και οι επικοινωνιακές ανάγκες του κ. Τσίπρα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε νέα επικίνδυνα αδιέξοδα την κρίσιμη για τη χώρα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η παράταξη να στηρίξει τα μέτρα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων, τονίζοντας παράλληλα πως είναι απαραίτητη η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών.
“Υπενθυμίζουμε όμως ότι οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που με την πολιτική του θίγει βάναυσα ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τόσο με τα ως τώρα μέτρα τους, όσο και με αυτά που ακολουθούν με τον προϋπολογισμό του 2017 και την ουσιαστική υποταγή τους στους δανειστές.” τονίζεται.
Διαφοροποιείται αλλά ψηφίζει ο Βενιζέλος
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αλλοιώνει το περιεχόμενο της ψήφου των κομμάτων», καθώς όπως διευκρίνισε «δεν πρόκειται για όχι στο εφάπαξ βοήθημα των συνταξιούχων το οποίο το έχουν ψηφίσει τα κόμματα, αλλά για υφαρπαγή μια ψευδούς εντύπωσης δημιουργίας εθνικού μετώπου στήριξης της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως σέβεται την απόφαση της Κ.Ο. του κόμματος υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση αλλά διεύρυνση ώστε να δημιουργηθεί ο μεγάλος προοδευτικός πόλος.
Τι είπε στους Ευρωπαίους η Φ.Γεννηματά
Παράλληλα, με τις διεργασίες στην Αθήνα, η “μάχη” δίνεται στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να τάσσονται κατά της σκληρής γραμμής που υιοθετεί ακόμη μια φορά η Γερμανική πλευρά.
Η Φώφη Γεννηματά συμμετέχοντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος επανέλαβε πως η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, τονίζοντας πως η απαίτηση για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα πνίξει οριστικά την ελληνική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ζητώντας να παρθούν μέτρα άμεσα και όχι το 2018.
“Η Ε.Ε, επίσης, οφείλει να στηρίξει την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια με δεδομένο ότι η συνθήκη της Λωζάννης, που προκλητικά αμφισβητεί η Τουρκία, αφορά όχι τα ελληνικά αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Η κοινή ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιβάλλει να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας και έχει ως προϋπόθεση όχι την ενεργοποίηση αλλά την αναθεώρηση της συνθήκης του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.” είπε επίσης η κα.Γεννηματά.