Διακομματικό ‘όχι’ στις πιέσεις για μέτρα ζητά ο Τσακαλώτος

Διακομματικό ‘όχι’ στις πιέσεις για μέτρα ζητά ο Τσακαλώτος
Συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017 στην Βουλή, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι τάχθηκε με την άλλη πλευρά. Δήλωσε πως δεν υπάρχει «αίσθηση δράματος». Γεφυρώνεται η διαφορά στο δημοσιονομικό.

Έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική θέση απόρριψης του αιτήματος του ΔΝΤ για νέα μέτρα για το 2019-2020 απεύθυνε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτόχρονα καταφέρθηκε κατά του Ταμείου καταλογίζοντάς του ότι αντίθετα με ό,τι ισχυρίζεται τελικά τάχθηκε «με την άλλη πλευρά».

«Ξέρετε την ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα. Θα ήθελα να είναι θέση και όλης της ελληνικής Βουλής» είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών και εξήγησε ότι μια ομόφωνη θέση της ελληνικής Βουλής κατά των μέτρων θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. «Θα ήταν πολύ βοηθητικό και για μένα, και για την κυβέρνηση, και για όλη τη διαπραγματευτική ομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε, όμως, σκληρή κριτική στο ΔΝΤ για την επιμονή του στη νομοθέτηση μέτρων τώρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. «Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνουν διμέτωπη μάχη, αλλά στο Eurogroup δεν ήταν εμφανής ο διμέτωπος του ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε, όμως, την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

«Δεν υπάρχει αίσθηση δράματος»

Ο κ. Τσακαλώτος καθησύχασε πάντως τους βουλευτές λέγοντας ότι «δεν υπάρχει αίσθηση δράματος». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι αντίστοιχο κλίμα υπήρχε τον περασμένο Μάιο προ της α’ αξιολόγησης αλλά τελικά είχαμε αίσια έκβαση. «Αν όλοι κρατήσουμε την ψυχραιμία μας πάλι το ίδιο θα γίνει» ξεκαθάρισε.  Μάλιστα ανέφερε ότι από τα τρία κομμάτια του «παζλ» της διαπραγμάτευσης έχει ολοκληρωθεί ήδη το πρώτο που αφορά τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους,  οδεύει προς λύση και το δεύτερο κομμάτι που αφορά την πολιτική συμφωνία και απομένει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. «Η πολιτική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει» ανέφερε και απεκάλυψε ότι η διαφορά κυβέρνησης-δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και 2018 είναι μόλις 20 εκ. ευρώ. «Δεν είναι πρόβλημα. Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 2018 και το 2017» διαβεβαίωσε.

Παράλληλα εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ζήτημα των εργασιακών λέγοντας ότι το ΔΝΤ «δεν έχει καλά επιχειρήματα και καλή προετοιμασία». «Θέση μας είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης» ανέφερε.

ΝΔ: θέλουμε καλύτερη ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αν η κυβέρνηση θέλει «συμβουλές» θα πρέπει να ενημερώσει με θεσμικό τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτή η ενημέρωση μπορεί να γίνει «με κλειστές πόρτες».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι το κόμμα του δεν ζητά εκλογές. Καταλόγισε, μάλιστα, στον κ. Τσακαλώτο ότι άφησε «όλα τα ζητήματα ανοιχτά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα