Διαμάχη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη γραμμή του Βουκουρεστίου του 2008
Η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στις κυβερνητικές κατηγορίες ότι σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου, παραθέτοντας αποσπάσματα από δύο πρόσφατες ομιλίες του Μητσοτάκη
- 05 Ιανουαρίου 2018 16:27
Απάντηση στον πρωθυπουργό που δήλωσε ότι «η ηγεσία της ΝΔ κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση» και «δεν αναγνωρίζει […] ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008» δίνουν από το Μοσχάτο υποστηρίζοντας ότι «σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της πΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει σήμερα νέα ψέμματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα “σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου”».
Στο Μοσχάτο κάνουν λόγο για «γελοίο επιχείρημα» επισημαίνοντας ότι «η ΝΔ Δημοκρατία ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με τη θέση που η ίδια, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες – απ’ ό,τι καταλάβαμε – και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος».
Σε αυτό το πλαίσιο στη ΝΔ παραπέμπουν σε δύο αποσπάσματα από ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε «ανύποπτο χρόνο» όπως αναφέρουν, την πρώτη τον Απρίλιο του 2016 στο 10ο συνέδριο της ΝΔ και τη δεύτερη τον Ιούλιο του 2017 στη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ στη βουλή για το Κυπριακό. Τα αποσπάσματα αυτά σύμφωνα με τη ΝΔ «καταδεικνύουν από μόνα τους την σταθερή προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές θέσεις, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Βουκουρέστι, και κυρίως ποιος, εντέλει, αντιμετωπίζει με εντελώς ανεύθυνο τρόπο ακόμη και τα εθνικά θέματα».
Τα σχετικά αποσπάσματα έχουν ως εξής:
22 Απριλίου 2016 – Απόσπασμα ομιλίας Κυρ. Μητσοτάκη από το 10o Συνέδριο της Ν.Δ: «Είναι μαζί μας ο πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος που ξανάδωσε ισχυρό λαϊκό έρεισμα στη Νέα Δημοκρατία. Που συγκρούστηκε με συμφέροντα, που δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα της εξουσίας, που τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε εθνικά περήφανους με τη στάση του στο Βουκουρέστι. Είχα την τιμή να τον υπηρετήσω ως βουλευτής».
11 Ιουλίου 2017 – Απόσπασμα από τη δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή για το Κυπριακό: «Δεν θα αναφερόμουν στο ζήτημα αυτό, εάν δεν είχε κάνει μια αναφορά ο κ. Λεβέντης, διότι δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης. Αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης ποια είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο κ. Λεβέντης μπορεί να είναι παλιός στην πολιτική, είναι νέος σε αυτή την αίθουσα και προφανώς δεν θυμάται ότι υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007. Θέση που επικυρώθηκε για άλλη μια φορά στο Βουκουρέστι. Το ερώτημα για σας, κ. πρωθυπουργέ και για σας κ. Καμμένε, είναι αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει συνολικά την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών – διορθώστε με αν κάνω λάθος κ. Κοτζιά – τουλάχιστον έτσι παρουσιάζεται στις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου. Είναι, όμως, μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αποσαφηνίσει ο κ. πρωθυπουργός και ο κ. Καμμένος, εάν αυτή είναι η επίσημη θέση, όχι της Κυβέρνησης, της κυβερνητικής πλειοψηφίας.