Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την προληπτική γραμμή στήριξης

Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την προληπτική γραμμή στήριξης
European Summit at Brussels, on Oct. 23, 2014 / , 23 , 2014 Sooc

Ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί το “εμπόδιο” της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης από την τρόικα. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Το “εμπόδιο” της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης από την τρόικα μπορεί να μην έχει ακόμη ξεπεραστεί, όμως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ήδη με τους εταίρους τη μορφή της προληπτικής γραμμής στήριξης, που έχει ήδη αποδεχθεί από την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αντίδραση πιστωτών και αγορών στο ενδεχόμενο μίας “ηρωικής εξόδου” από το μνημόνιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος χθες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για “συνετή έξοδο στην κανονικότητα” χρησιμοποιώντας χαμηλούς τόνους, αλλά και ότι κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια μιλούσαν για “μαξιλάρι” που θα ενεργοποιείται μόνο εάν οι αγορές κλείσουν για την Ελλάδα χωρίς δική της ευθύνη, δηλαδή όχι στην περίπτωση που χρειαστεί η προσφυγή σε αυτό λόγω μη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων, και το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις.

Η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά την επιθυμία της Αθήνας θα περιοριστεί στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου, όπως προβλέπει το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Είναι σαφές ότι και η ύπαρξη και η χρήση της προληπτικής γραμμής πίστωσης θα προϋποθέτουν όρους, δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς, οι οποίοι ως εκ τούτου θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Προτού όμως οι συζητήσεις αυτές φτάσουν σε μία οριστική συμφωνία στο τέλος του έτους -η οποία θα αποτελέσει το δίλημμα και της προεδρικής εκλογής και πιθανών εθνικών εκλογών- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία επιμένει σε αποφάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του έτους και στην τήρηση των συμφωνηθέντων σε σειρά άλλων “ενοχλητικών” για τη δικομματική θεμάτων.

(Πηγή φωτογραφίας Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα