Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για ΕΣΡ. LIVE EIKONA

Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για ΕΣΡ. LIVE EIKONA

Σε εξέλιξη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα καταβληθεί νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ. Παρακολουθήστε ΖΩΝΤΑΝΑ

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ καταβάλλεται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με περισσότερο από μία ώρα καθυστέρηση, προκειμένου να  δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβουλεύσεις με στόχο τη συναίνεση. Και καθώς η ΝΔ έχει θέσει ως προϋπόθεση συναίνεσης τη συμφωνία σε όλα τα πρόσωπα (και όχι μόνο για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο) αλλά κυρίως και τη δέσμευση από πλευράς Αλέξη Τσίπρα ότι ο αριθμός των αδειών δεν πρέπει να περιορίζεται στις τέσσερις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Νίκος Παππάς έκανε μία νέα κίνηση καλής θέλησης.

“Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση”,  δήλωσε ο κ.Παππάς.

Σε θετική κατεύθυνση η δήλωση Παππά, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι  διαμορφώνονται πλέον προϋποθέσεις για να υπάρξει σήμερα συμφωνία.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης φερόταν αποφασισμένος να δώσει τέλος στο σήριαλ των επαναλαμβανόμενων Διασκέψεων των Προέδρων για τη συγκρότηση ΕΣΡ κάνοντας ένα γενναίο βήμα προς την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Πληροφορίες ανέφεραν δηλαδή ότι ο κ. Βούτσης θα καταθέσει νέα λίστα προτεινόμενων προσώπων για τη συγκρότηση ΕΣΡ με πρόεδρο μάλιστα τον Αθ. Κουτρομάνο που έχει ζητήσει η ΝΔ. Πράγματι ο Προέδρος της Βουλής στην έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε τον κ.Κουτρομάνο για πρόεδρο του ΕΣΡ και το Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο. Π. Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλης, Ν. Κιάος, Βασίλης Κουφόπουλος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαριδάκης, τα πρόσωπα που πρότεινε για τις θέσεις των μελών.

Σε περίπτωση, όμως, που δεν γίνει δεκτή και αυτή η πρόταση, (θα είναι η 6η κατά σειρά) ο κ. Βούτσης είχε διαμηνύσει ότι θα σταματούσε τις προσπάθειες ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για να κατατεθεί ο νόμος-γέφυρα που θα ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Μάλιστα πηγές του Προεδρείου της Βουλής ξεκαθαρίζει ότι τα προτεινόμενα πρόσωπα δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να ευτελίζονται από αυτή την ατέρμονα και άκαρπη διαδικασία.”Δεν θα υπάρξει άλλη πρόταση μετά τη σημερινά” ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι του Προέδρου της Βουλής.

Αίσθηση προκάλεσε κατά τη συνεδρίαση το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης με εύσχημο τρόπο διεμήνυσε ότι η ΝΔ δε θα είχε αντίρρηση στο να προταθεί για πρόεδρος του ΕΣΡ όχι ο κ.Κουτρομάνος (που ήταν αρχική δική της πρόταση) αλλά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Σταθόπουλος, τον οποίο είχε προτείνει το Ποτάμι. Είπε ειδικότερα ότι εαν η πλειοψηφία θέλει τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ, αντί για τον Αθ. Κουτρομάνο, η ΝΔ δεν θα θέσει βέτο.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα η συνεδρίαση διεκόπη για δέκα λεπτά, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να συνεχιστουν προφανώς off camera.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα