Διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Μικρό καλάθι και παγίδες
Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν ξανά οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, ωστόσο εάν η Άγκυρα θελήσει να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων, η διαδικασία δεν μπορεί να πάει μακριά
- 12 Ιανουαρίου 2021 06:12
Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν ξανά οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, οι οποίες όμως κρύβουν και πολλές παγίδες και συνεπώς η ελληνική πλευρά προσέρχεται σε αυτές με μικρό καλάθι.
Ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δέχεται μία και μοναδική διαφορά με τη γειτονική χώρα, όσον αφορά στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία όμως αναμένεται να επιδιώξει να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων, βάζοντας στο τραπέζι από την αποστρατικοποίηση των νησιών και την “τουρκική” μειονότητα μέχρι και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι αμφίβολο κατά πόσον οι συζητήσεις θα διαρκέσουν περισσότερο από ένα με δύο μήνες και η ελληνική πλευρά θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να αποδεχθεί διεύρυνση της ατζέντας ή να αναλάβει την ευθύνη της αποχώρησης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του χθες με τον Πορτογάλο ομόλογο του Αντόνιο Κόστα έκανε λόγο για “τη βασική και κύρια διαφορά των δύο χωρών, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”, όμως προφανώς καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να δεχθεί να συζητήσει και άλλα θέματα και ιδίως μία κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετώπιζε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση θεωρεί ως μεγάλη επιτυχία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τελευταίο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει ως αντικείμενο των διερευνητικών Ελλάδας- Τουρκίας αποκλειστικά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και αυτό είναι ένα επιχείρημα που θα επικαλεστεί η ελληνική αντιπροσωπεία εάν η Άγκυρα ξεκινήσει τα “παιχνίδια”. Η Αθήνα επίσης έχει καλέσει την Τουρκία να λυθεί το θέμα της ΑΟΖ όπως έγινε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και προτείνοντας εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι δύο χώρες να προσφύγουν στη Χάγη, όπως άλλωστε έχει ήδη συμφωνήσει η Ελλάδα με την Αλβανία για την ΑΟΖ.
Ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι ήδη έχει επιλέξει ως το πρόσωπο που θα αναλάβει τις διερευνητικές με την Τουρκία τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον προηγούμενο γύρο συζητήσεων.
Η ελληνική πλευρά φυσικά θα πάει με τους δικούς της όρους: Μόνο αντικείμενο των διερευνητικών, όπως αναφέρθηκε μπορεί να αποτελεί η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Ο διάλογος να γίνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία να αποσύρει το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.
Σημειωτέον ότι σήμερα ξεκινά να συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς. Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης υπογράμμισε δε ως μείζονος σημασίας το γεγονός ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο». Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Κατατέθηκε εν τω μεταξύ στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.
Για την έναρξη διερευνητικών επαφών μίλησε πρώτος χθες ο υπουργός Εξωγτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσολγου. Όμως , δεν είχε ξεκινήσει από την τουρκική πλευρά η επίσημη διαδικασία και έτσι ο κΜητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον κ.Κόστα είχε διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι: “Ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μία ημερομηνία”. Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες: Η τουρκική πλευρά πρότεινε την έναρξη των διερευνητικών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου και η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε εν τω μεταξύ τον κ.Κόστα για τις εξελίξεις με Τουρκία, καθώς η Πορτογαλία έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 και στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συζητηθεί (πάλι) το θέμα κυρώσεων στην Άγκυρα και όπου θα παρουσιαστει η έκθεση Μπορέλ. Συνεπώς το επόμενο τρίμηνο θα είναι “καυτό” για τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά.
Το γεγονός δε ότι οι διερευνητικές ξεκινούν μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει τη συμβολική σημασία του, αν και δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα εγκαταλείψει την Τουρκία. Το αντίθετο μάλιστα, θα επιχειρήσει να φέρει την Άγκυρα πιο κοντά στη Δύση ξανά.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.