Διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αντικείμενο θα είναι η νέα δανειακή σύμβαση που προκύπτει από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Οι πιθανότερες ημερομηνίες. Πώς συνδέεται το αποτέλεσμα του με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου (Vid)
- 31 Οκτωβρίου 2011 18:56
Προσφυγή στον λαό, μέσω δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ
“Λέμε στον πολίτη να μιλήσει καθαρά με το ναι και το όχι του. Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους” τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.
“Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Λέμε «όχι» στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες”.
“Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε”, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε σε χαμηλούς τόνους και κατέληξε με δύο μεγάλες ειδήσεις, το δημοψήφισμα, αλλά και την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς τόνισε ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση απαιτούν την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της.
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Η συνεδρίαση της Τρίτης αναβάλλεται.
Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ωστόσο όλα πλέον θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Συνταγματικά το δημοψήφισμα δεν συνδέεται με πρόωρες εκλογές όμως ένα καθολικό “όχι” θα δημιουργούσε άμεση αμφισβήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δανειακή σύμβαση.
Πότε θα είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι η δανειακή σύμβαση θα είναι έτοιμη περί το τέλος Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε το δημοψήφισμα θα γίνει γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.
Ερωτηθείς για το αν η δανειακή σύμβαση θα πάει στη Βουλή πριν το δημοψήφισμα, ο κ. Καστανίδης δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.
Διαβάστε τι προβλέπει αναλυτικά το Σύνταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Πάντως σε περίπτωση που πάμε σε δημοψήφισμα, πριν έρθει η δανειακή σύμβαση στη Βουλή, για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποφασίσει η πλειοψηφία των βουλευτών για τη διεξαγωγή του και να συμμετέχει σε αυτό τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος.
Είναι η δεύτερη φορά που διεξάγεται δημοψήφισμα στην μεταπολίτευση, με την πρώτη να είναι στις 8 Δεκεμβρίου 1974 για την επιλογή βασιλευόμενης ή αβασίλευτης δημοκρατίας.
Πρόταση για δέσμευση σε βασικές αρχές
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης πρόταση για συνεργασία σε μια κοινή βάση, που θα βρεθεί, προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις κάλεσε συζητήσουν πάνω σε κάποιες βασικές αρχές.
Πρότεινε αναθεώρηση του Συντάγματος και ζήτησε όταν γίνουν εκλογές, τα κόμματα να δεσμευτούν πως όποιος και αν είναι ο νικητής θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
“Να κάνουμε μια συμφωνία ότι στις επόμενες εκλογές η αντιπολίτευση να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές. Να πάμε σε κάποιες βασικές αρχές και στόχων και να έχουμε ένας βασικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα, από τον εξορθολογισμό του κράτους μέχρι την καταπολέμηση της διαφθοράς”.
“Μεγάλη ελάφρυνση για τον λαό”
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, είναι μεγάλη ελάφρυνση για τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό της ύψος.
“Θέλω να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα σας για τον αγώνα που δίνουμε μαζί. Τον κάθε βουλευτή της ΚΟ, που τιμούμε για το θάρρος του και την αντοχή” είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συμφωνία μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας και μας δίνει τα εφόδια για να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον.
“Όχι μόνο διασφαλίζει τη θέση μας στο Ευρώ, αλλά μας βοηθά να γίνουμε ξανά αυτοδύναμη χώρα” τόνισε.
“Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, αλλά με πολύ ευνοϊκούς όρους. Πετύχαμε κάτι σημαντικό. Μια συμφωνία για να απαλλαγούμε από δεκάδες δισεκατομμύρια”.