Διμερές παζάρι για τους στρατιωτικούς ζήτησε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε ως ανεύθυνη και επιπόλαιη την πρόταση Μητσοτάκη για απευθείας επικοινωνία του με τον Ερντογάν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αποδοχή διμερούς διαπραγμάτευσης, με αντικείμενο την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. "Θα τον καλέσω, όταν κρίνω εγώ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας
- 09 Μαρτίου 2018 00:11
Τα ξίφη τους για το αν η ομηρεία των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία θα μπορούσε να λυθεί με ένα τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού στον Ερντογάν διασταύρωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κόντρα να συνεχίζεται με διαρροές των δύο πλευρών μετά τη λήξη της πολιτικής αψιμαχίας.
Την ιδέα για επίλυση τ ης κρίσης μέσω τηλεφώνου είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα τον αξιοποιήσει το δίαυλο επικοινωνίας που έχει διαμορφωθεί με την τουρκική ηγεσία. «Αφού υπάρχει αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, γιατί δεν τον αξιοποιήσατε και τώρα, κύριε Τσίπρα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό και τον προέτρεψε να αξιοποιήσει αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας, «ώστε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό οι δύο αξιωματικοί στην Ελλάδα».
Απαντώντας ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την προτροπή του κ. Μητσοτάκη και εξήγησε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στα εθνικά θέματα αν την υλοποιούσε. «Τον τούρκο Πρωθυπουργό ή τον τούρκο Πρόεδρο θα τον καλέσω στο τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, σε συνεννόηση με την ηγεσία του στρατεύματος, ότι αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν θα κάνει τα πράγματα χειρότερα» είπε. «Είναι επιπολαιότητα. Δεν έχω καμία διάθεση και δεν θα το πράξω εγώ πρώτος να αναδείξω ένα σύνηθες, κατά την άποψή μου, μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Ο κ. Τσίπρας κάλεσε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη να σοβαρευτεί και απέδωσε την πρότασή του στο γεγονός ότι δεν είχε γραπτή ομιλία από διπλωματικό σύμβουλο. «Ξέρω ότι δεν έχετε γραπτή ομιλία, αλλά είναι ανεύθυνο- να βγαίνετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκαλείτε τον Πρωθυπουργό γιατί δεν το έπραξε αυτό ακόμα» πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος.
Η απάντηση του πρωθυπουργού κινητοποίησε αμέσως τους συνεργάτες κ. Μητσοτάκη οι οποίοι προχώρησαν σε διαρροές για να διασκεδάσουν ενδεχόμενες αρνητικές εντυπώσεις από τη στιχομυθία. Οι γαλάζιες πηγές κατήγγειλαν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο ως «μεθοριακό» και την ίδια ώρα «έστελνε τον κ. Καμμένο στο ΝΑΤΟ να διεθνοποιήσει το θέμα» μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι ο πρωθυπουργός «υπέπεσε σε αντιφάσεις» και «έδειξε εμπιστοσύνη στο δικαιικό σύστημα της Τουρκίας, το οποίο όμως αμφισβητεί εν συνόλω η ΕΕ».
Κυβερνητικές πηγές: Οι διαρροές της ΝΔ αποδεικνύουν την ανεπάρκεια Μητσοτάκη
Στις αναφορές αυτές απάντησαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι καταλόγισαν στη ΝΔ ότι «για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο». «Δυστυχώς όμως η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα» κατέληξαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.