Δημήτρης Παπαδημούλης: Φέρνει στην Κομισιόν το θέμα της επαναξιολόγησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Διαβάζεται σε 3'“Σκοπεύει η Επιτροπή να προβεί σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την ομαλότερη μετάβαση των αγροτών στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις με τη λήψη κατάλληλων μέτρων στήριξης και ενίσχυσής τους; Αν ναι, πότε;” ρωτά ο Δ. Παπαδημούλης.
- 19 Μαρτίου 2024 10:06
Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν με θέμα την επαναξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με αφορμή και τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ, «καθώς η αγροτική κοινότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που τίθενται από τη νέα ΚΑΠ», ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι βρισκόμαστε «σε μια συγκυρία που το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (κρίση της πανδημίας, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) και η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τις συχνότερες και μεγαλύτερες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και στον γεωργικό εξοπλισμό».
Ως εκ τούτου, και καθώς «το νέο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 επικεντρώνεται σε ειδικούς στόχους, που συνδέονται με στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που χορηγούνται οι επιδοτήσεις»,
Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν: «Σκοπεύει – και αν ναι, πότε, να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση, τροποποίηση και απλούστευση των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και να προβεί σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την ομαλότερη μετάβαση των αγροτών στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, με κατάλληλα μέτρα στήριξης και ενίσχυσής τους;»
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
«Θέμα: Επαναξιολόγηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Το 2023 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Το νέο πλαίσιο της περιόδου 2023-2027 επικεντρώνεται σε δέκα ειδικούς στόχους, που συνδέονται με στόχους της ΕΕ για κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα στη γεωργία και τις αγροτικές περιοχές, αλλάζει σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο που χορηγούνται οι επιδοτήσεις και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις.
Σε μια συγκυρία που το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια (κρίση της πανδημίας, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κλπ.) και η κλιματική κρίση έχει ως αποτέλεσμα τις συχνότερες και μεγαλύτερες καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και στον γεωργικό εξοπλισμό, η αγροτική κοινότητα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν πρόσφατα σε μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς η αγροτική κοινότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υποχρεώσεων που τίθενται από τη νέα ΚΑΠ.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Σκοπεύει να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση, τροποποίηση και απλούστευση των προβλέψεων της νέας ΚΑΠ; Και αν ναι, πότε;
Σκοπεύει να προβεί σε στοχευμένες ρυθμίσεις για την ομαλότερη μετάβαση των αγροτών στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις με τη λήψη κατάλληλων μέτρων στήριξης και ενίσχυσής τους; Και αν ναι, πότε;»